Pleuritis – uzrok, simptomi, liječenje

Pleuritis - uzrok, simptomi, liječenje

Pleuritis što je i uzrok bolesti

Pleuritis je nakupljanje tekućine u pleuralnom prostoru, dvoslojnoj ovojnici koja se nalazi oko pluća prema prsnoj šupljini. Da bi se olakšalo disanje, širenje i skupljanje prsnog koša pleura obavija pluća koji predstavlja prostor prilikom disanja plućima da se mogu širiti.

Uzroci za pleuralni izljev, kada se nakuplja tekućina u pleuralnom prostoru mogu biti različiti i mnogobrojni. Pleuritis mogu uzrokovati druge brojne bolesti i gotovo uvijek je posljedica zbog neke druge bolesti, jer u tom slučaju pleura stvara više nego je potrebno tekućine za normalnu funkciju pluća.

Od najčešćih uzroka ove bolesti mogu biti bolesti bubrega ili ciroze jetre, ali i druge bolesti jetre. Ukoliko je srce onemogućeno da normalno pumpa krv, kongestivni srčani zastoj također može dovesti do stvaranja tekućine u pleuru. Autoimune bolesti kao lupus, reumatoidni artritis također mogu biti uzrok. Razne upale bakterijske ili virusne, upala pluća, tuberkuloza česti su uzrok. Plućna embolija kada krv u arterijama pluća stvori krvni ugrušak uzrok je ove bolesti, ali može uzrokovati i smrt. Rak pluća, prijelom rebara, alergije na lijekove, no i posljedica nekih operacija mogu dovesti do pleuralnog izljeva.

Pleuritis simptomi bolesti

Pleuritis može postojati bez ikakvih simptoma i slučajno se otkriti prilikom sistematskog RTG pluća, ali i fizičkog pregleda od strane liječnika koji će preslušati pluća. Na snimci RTG pluća bit će vidljiv pleuralni izljev, a kod fizičkog pregleda pluća će liječnik čuti zvuk otežanog disanja koji sami ne primjećujete.

No, simptomi kada se pojave kod bolesti pleuritis bit će primijećeni kao bol u prsima, otežano ćete disati, odnosno imat ćete dispneju. Suhi kašalj koji ne prestaje i traje dulje vrijeme, moguća je povišena tjelesna temperatura. U ležećem položaju ćete imati više problema sa disanjem nego u uspravnom položaju.

Također kao simptomi pleuralnog izljeva se mogu javiti kod dubokog disanja bez da imate ikakvih drugih simptoma, a konstantna štucavica koju ne možete zaustaviti je još jedan od simptoma stvaranja tekućine u pleuralnom prostoru. Škripanje prilikom disanja liječnik će čuti kod fizikalnog pregleda pluća te tražiti detaljnije pretrage RTG, CT, ultrazvukom pluća, ali i punkciju odnosno Torakoskopiju kojima može potvrditi dijagnozu, no i ustvrditi stvarni uzrok ove pojave.

Pleuritis liječenje bolesti

Pleuritis će se liječiti ovisno o tome što je uzrokovalo pleuralni izljev tekućine prema osnovnom uzroku. Bol koja je ovim izljevom uzrokovana će se ublažiti analgeticima, glavni uzrok se liječi prema uzroku. Ukoliko postoje velike količine tekućine u pleuralnom prostoru bit će potrebno tekućinu izvaditi da bi se olakšalo disanje i smanjila bol.

Torakocenteza je postupak kojim se uzima pleuralna tekućina koja će se poslati na laboratorijske pretrage kako bi se postavila točna dijagnoza i moglo utvrditi ciljano liječenje za pleuritis. Također se uz pomoć kompletne krvne slike dijagnosticira upala koja je mogući uzrok pleuralnog izljeva bilo da se radi o bakterijskoj ili virusnoj upali.

Liječenje je moguće i otvaranjem prsnog koša pod općom anestezijom, te se tada postavlja dren (cijev) na period od dan dva kako bi se sadržaj eliminirao iz tijela. Za to vrijeme pacijent će morati boraviti u bolnici naročito ako se ovi izljevi ponavljaju. Postoje i drugi operativni zahvati ovisno o dijagnozi i količini nakupljene tekućine.


Tagovi: