Plenvu – djelovanje, nuspojave, cijena, iskustva

Plenvu - djelovanje, nuspojave, cijena, iskustva

Plenvu je laksativ u obliku praška

Postoje bolničke pretrage, poput kolonoskopije i nekih drugih pretraga, za koje je potrebno pripremiti probavni sustav temeljitim čišćenjem crijeva. Plenvu je laksativ u obliku praška koji služi upravo takvoj svrsi, čisti vaša crijeva da bi se pretraga mogla obaviti temeljito i dati točan nalaz. Prašak je kombinacija djelatnih, aktivnih tvari, makrogol 3350, natrijev i kalijev klorid, natrijev askorbat, natrijev sulfat bezvodni i askorbinsku kiselinu. Ovaj prašak se primjenjuje samo do odraslih osoba starijih od 18 godina.

Postoji propisani bolnički protokol kako i kada se uzima plenvu, ali prije toga trebate znati tko ga ne bi smio koristiti. Ovaj laksativ nije za osobe koje su alergične na bilo koji sastojak praška, osobe koje pate od zatvora, osobe sa perforacijom želuca ili crijeva, bolesnici koji imaju ileus, probleme pražnjenja želučanih tekućina, fenilketonuriju, toksični megakolon, nedostatak enzima glukoza-6-fosfata. Srčani, jetreni i bubrežni bolesnici, kao i osobe koje pate od želučanih i crijevnih problema ili drugih ozbiljnih bolesti bi trebali neki drugi način čišćenja crijeva.

Plenvu, plodnost, trudnoća, dojenje i drugi lijekovi

Na zdravstvenom planu sve što unosimo u svoje tijelo međusobno utječe jedno na drugo i pojačava ili slabi djelovanje drugih supstanci koje uzimamo, a to naročito vrijedi za lijekove. Plenvu, plodnost, trudnoća, dojenje i drugi lijekovi su s razlogom pod zajedničkim podnaslovom. Ako uzimate oralnu kontracepciju i uzmete ovaj laksativ trebat ćete dodatnu zaštitu protiv začeća jer ovaj prašak umanjuje djelovanje kontracepcije. Trudnicama i majkama koje doje se ovaj laksativ ne propisuje zbog nedovoljno podataka.

Plenvu treba uzeti točno onako kako je propisano, ako niste sigurni jeste li dobro razumjeli pitajte ponovo liječnika ili medicinsku sestru. Svim lijekovima koje uzimate za neke druge bolesti pod djelovanjem ovog laksativa će biti nešto oslabljeno djelovanje. Liječenje ovim laksativom je samo priprema za pretragu i mora biti završeno prije početka pretrage, zato je važno držati se propisanog protokola o uzimanju ovog praška i pića i hrane tijekom pripreme koja s razlogom traje dva dana.

Kada i kako uzeti plenvu

Da bi vaša planirana pretraga ili klinički postupak uspjela, morate se držati propisanog bolničkog protokola o tome kada i kako uzeti plenvu. Ako vam je propisano doziranje u dva dana, prvu dozu uzmete navečer, a drugu ujutro, najmanje 12 sati nakon prve doze. Ako se radi samo o doziranju ujutro, razmak između dvije doze mora biti najmanje dva sata. Dan prije kliničkog postupka smijete pojesti lagani doručak i lagani ručak i koliko želite bistrih tekućina.

Kada popijete prvu dozu plenvu praška otopljenog u 500 ml vode, budite blizu toaleta. Nemojte piti mlijeko, crvene i ljubičaste napitke i sokove s komadićima voća, sve ostale bistre tekućine su dopuštene, voda, bistra juha, bistri sokovi, crna kava. Bistre tekućine su vam potrebne da spriječe dehidraciju i možete ih piti prije i poslije i prve i druge doze, ali ih morate prestati uzimati najmanje 1 - 2 sata prije kliničkog postupka za koji se pripremate.


Tagovi: