Pinjoli – što su, kako izgledaju i gdje ih kupiti

Pinjoli - što su, kako izgledaju i gdje ih kupiti

Što su pinjoli

Pinjoli se nazivaju također i pinije, one su jestive sjemenke bora i nalaze se unutar jestivog tvrdog dijela ploda bora. Zanimljivo je kako su pinjoli jedni od najskupljih vrsta oraščića na tržištu, a razlog zašto je to tako jest zbog vremena koje je potrebno da bi oraščići nastali i zbog napora koji je potreban da bi se ovi oraščići izvadili iz svojeg tvrdog omotača u kojem se nalaze.

Kada bor daje sjemenke pinjole, potrebno je dočekati period kada oni dostižu svoju idealnu veličinu za ubiranje. Boru je potrebno od 15 do čak 25 godina kako bi izrodio sjemenke pinjole. A nakon toga pinjolima je potrebno godinu i pol dana kako bi sazreli i bili dovoljno veliki za berbu.

Jako su traženi na tržištu zbog svog okusa i note koje pridodaju jelu jer sadrže bogata ulja. Ovi su oraščići bogati hranjivim vrijednostima i sadrže željezo, vitamine E i K, proteine, mangan, magnezij, cink, bakar, kalij, zdrave masti, vlakna, i fosfor.

Kako ćete znati da su to pinjoli

Pinjoli su maleni oraščići ovalnog oblika koji se često koriste pri pripremi jela te su najprepoznatljiviji po svom okusu i jedinstvenom obliku. Mogu se konzumirati sirovi, a i lagano preprženi kako bi se pojačao njihov neobičan okus. Odličan su i preukusan dodatak svakoj salati i najpoznatiji sastojak u pesto umaku, ali mogu se pronaći i u mješavini oraščića i sušenog voća.

Njihov je sastav visokokaloričan pa se od njih radi i ulje, a ovi su oraščići iznimno bogati nezasićenim masnim kiselinama. Osim u umacima, salatama i kao zdravi međuobrok, pinjoli se odlično slažu uz povrtna jela i priloge, te riblja i mesna jela, a njihov okus odlučno se uklapa u nekim desertima. Mogu se dodavati i u kruh, kekse, tijesta i kolače, a može se koristiti u obliku brašna. Dakle, u kolačima se mogu koristiti u kremama, a kada se brašno od pinjola pomiješa sa vodom, dobiva se piće od pinjola.

Ovi oraščići mogu izazvati čudan okus ostatka jela koji jedete sa njima, naime ako jedete pinjole ostala hrana vam može imati metalni okus koji vam se čini gorak. To stanje može potrajati i do nekoliko dana, no postoji uvjerenje kako takvo što izaziva samo posebna vrsta pinjola, ona koja je sjemenka ploda bora koji postoji u Kini.

Gdje se mogu kupiti pinjoli

Iznimno je teško izvaditi pinjole iz tvrdog omotača iz češera u kojima se nalaze pa se nakon samog branja pinjola, češeri ostavljaju na suncu dvadesetak dana da se osuše kako bi se pinjol lakše izvadio. Svaki pinjol nakon što je izvađen iz tvrde ljušture, potrebno je očistiti jer ona na sebi ima još jednu dodatnu opnu koju je potrebno odstraniti prije no što se pinjoli mogu konzumirati u jelu.

Sve to utječe na visoku cijenu pinjola na tržištu. Pinjole se može nabaviti u nekim bolje opskrbljenim veleprodajnim lancima trgovina, iako rijetko. Prije ćete pinjole pronaći u drogerijama koje u svojoj ponudi imaju i hranu, specijaliziranim bio trgovinama, te također na web stranicama koje u ponudi imaju pinjole, no pripazite da ne kupujete iz nepoznatih izvora kada kupujete putem interneta.

Uobičajeno je da se pinjoli mogu kupiti u pakiranjima od 40 grama pa do 100 grama, a na nekim web mjestima se mogu pronaći pakiranja i od 150 grama. Cijene pinjola se kreću najčešće u rasponu od 370 do 400 kuna po kilogramu.


Tagovi: