Pfizer cjepiva – djelovanje, učinkovitost i nuspojave

Ljepota i zdravlje

Pfizer cjepiva - djelovanje, učinkovitost i nuspojave

Pfizer cjepiva djelovanje

Pfizer je jedan od proizvođača cjepiva kojima je moguće cijepiti se od ove godine 2021. Djelovanje Pfizer cjepiva kao i sva druga cjepiva uvelike pomaže u borbi sa virusom SARS-CoV-2. Cjepivo koje je razvio Pfizer u svojim laboratorijima ima svrhu suzbijanja globalne pandemije, te lakše prebolijevanje bolesti koje je uzrokovao koronavirus. Cijepljene osobe čak i da dobiju koronavirus lakše će prebroditi bolest jer ovo cjepivo štiti od infekcija i težih oblika bolesti.

Pfizer cjepiva se primaju u dvije doze, od kojih se druga doza mora nastaviti održavati svakih šest do devet mjeseci kako bi cjepivo i njegovo djelovanje bilo učinkovito. Svojim djelovanjem cjepivo izaziva imunološki odgovor kod cijepljene osobe sa ciljem da je što bolje zaštiti. Svojim djelovanjem preko mRNA utječe na tijelo cijepljene osobe sa ciljem da se proizvede značajan broj antitijela.

Djelovanje cjepiva je jednako učinkovito bez obzira na dob osobe, spol, etničke ili rasne pripadnosti. Pfizer – BioNTech cjepivo je djelotvorno na svakog čovjeka bez obzira na njegovo medicinsko stanje i zdravlje. Najvažnije je da osobe koje su cijepljene objema dozama u skoro svim slučajevima zaraze ne razvijaju težak oblik oboljenja.

Pfizer cjepiva učinkovitost

Pfizer – BioNTech proizvodi cjepiva koja sadrže glasničku ribonukleinsku kiselinu koja u sebi sadrži protein koji uzrokuje razvoj antitijela. Svrha cjepiva je da cijepljenu osobu zaštititi od teških simptoma zaraze, te da bi se uopće smanjila mogućnost zaraze koronavirusom. Pfizer cjepiva imaju dokazanu učinkovitost od 95 posto preveniranja zaraze virusom koju uzrokuje Covid-19.

Učinkovitost Pfizer cjepiva je dokazana tokom laboratorijskih ispitivanja i usko je vezana uz primanje dvije doze, jer nakon druge doze se postiže navedena učinkovitost. Prema postojećim istraživanjima cjepivo bi trebalo biti učinkovito šest do devet mjeseci nakon primljene druge doze, nakon čega možete primiti obnavljajuću dozu koja će djelovanju cjepiva vratiti učinkovitost.

S obzirom da je ovo cjepivo učinkovito i svojim djelovanjem može pridonijeti obuzdavanju pandemije, to na kraju može rezultirati i potpuno kontrolom nad pandemijom. Prilikom laboratorijskih ispitivanja je dokazano da najmanja moguća učinkovitost zaštite može biti 50 posto, te čak i uz ovakvu zaštitu je moguće zaustaviti pandemiju.

Pfizer cjepiva nuspojave

Pfizer cjepiva koje je proizveo Pfizer – BioNTech su proizvedena nakon mnogih kliničkih ispitivanja, te znanstveno potvrđena i proglašena i sigurnim i učinkovitim za upotrebu. Dakako kao i sva cjepiva tako i cjepivo koje dolazi od Pfizer kompanije ima razne nuspojave. To je normalno kod svih cjepiva, međutim u glavama ljudi se postavljaju razna pitanja. Kako? Da li je to zapravo opasno? Da li je provedeno premalo ispitivanja pa zato ima nuspojava? Zašto netko ima nuspojave, a netko ne? Da li ću ja imati nuspojave ako se cijepim Pfizerom?

Dakle, svako cjepivo ikad proizvedeno u čovječanstvu može potencijalno uzrokovati nuspojave. Da li će netko imati nuspojave ovisi isključivo o osobi koja prima cjepivo, odnosno kako će tijelo reagirati i imunološkom odgovoru na cjepivo. S obzirom da je reakcija individualna i tiče isključivo pojedine osobe, nitko unaprijed ne može znati kako ćete baš vi reagirati i da li ćete uopće reagirati na cjepivo.

To je ključan dio odgovora zašto netko ima, a zašto netko nema nuspojave od cijepljenja ovim cjepivom. Cjepivo je dovoljno ispitano i sada us već navedene sve moguće nuspojave koje ono može izazvati. Poznate nuspojave Pfizer cjepiva su povišena tjelesna temperatura, bolovi u mišićima i zglobovima, treskavica, glavobolja, iznenadan umor, u gotovo uvijek oticanje na mjestu uboda. U službenim ispitivanjima je navedeno kako su moguće i druge nuspojave, ali da su one izrazito rijetke kod cijepljenih osoba.

Tagovi: