Peyronijeva bolest (zakrivljenost penisa) – uzrok i liječenje

Ljepota i zdravlje

Peyronijeva bolest (zakrivljenost penisa) - uzrok i liječenje

Što je Peyronijeva bolest i koji su uzroci

Peyronijeva bolest je bolest koja se javlja kod muškaraca na penisu uslijed razvoja vlaknastog dijela tkiva koje će utjecati na zakrivljenost penisa i bol prilikom erekcija, ali ponekad i bol na dodir. Uzroci mogu biti razni od nasljednih genetski prenesenih predispozicija, do ozljeda prilikom seksa, sporta ili neke druge ozljede penisa. Kako se penis sastoji od spužvastog dijela i krvnih žila, prilikom ozljede krvna zrnca se mogu nakupljati u penisu i dovesti do stvaranja vezivnog tkiva.

Vezivno tkivo će sprečavati da se spužvasti dio penisa prilikom erekcije kada krv navre u penis normalno širi i dolazi do boli i zakrivljenosti penisa na neku stranu, bilo da se zakrivi prema gore, dolje, lijevo ili desno.

U velikoj većini slučajeva Peyronijeva bolest će upravo nastati zbog ozljede penisa, te će vezivno tkivo koje se stvorilo blokirati širenje kapilara kada se muškarac uzbudi seksualno, protok krvi ne može normalno kolati i dolazi do bolnih erekcija ili čak do erektilne disfunkcije. Ova se bolest može pojaviti postepeno, odnosno ona napreduje i potrebno je liječenje jer se bolest neće riješiti sama od sebe.

Peyronijeva bolest i njeni simptomi

Peyronijeva bolest se u početku javlja kao pojava plaka, ožiljnog tkiva koje se može osjetiti pod kožicom penisa kao tvrdo mjesto ili kao kvržica. Nastaju problemi sa erekcijom uz bol, moguće je da čak do erekcije niti ne dođe te nastaje erektilna disfunkcija penisa. Kod ove bolesti bol može biti prisutna u trenucima kada se muškarac uzbudi, no bol se može javiti prilikom orgazma ili čak na sami dodir penisa.

Najočitiji simptom uz bol je zakrivljenost penisa kada se pojavi Peyronijeva bolest, ta zakrivljenost može biti na bilo koju stranu, a ponekad penis može izgledati kao pješčani sat. Zbog pojave plaka, vezivnog tkiva penis se ne može normalno širiti pa dolazi i do smanjivanja, odnosno skraćivanja penisa.

Posljedično uz bol, zakrivljenost, erektilnu disfunkciju i skraćivanje penisa javljaju se i brojni psihološki problemi kao što su depresije i anksioznosti jer muškarac ne može imati normalne seksualne odnose ili ih uopće ne može imati. Seksualni odnosi su normalan i zdrav dio života koji je potreban svakom muškarcu isto tako i ženi da bi organizam bio zdrav i normalno funkcionirao.

Liječenje Peyronijeva bolest

Peyronijeva bolest i stanje zakrivljenog penisa se ne može ispraviti ili poboljšati bez liječenja. Ukoliko ste primijetili da je vaš penis zakrivljen i osjećate bolove prilikom erekcije i ti bolovi su blagi, a zakrivljenost penisa nije preočita moguće je da će vam liječnik preporučiti da odgodite liječenje. No, ukoliko je zakrivljenost vidljiva, te su bolovi jaki liječnik neće čekati da se započne liječenje.

Peyronijeva bolest se može liječiti lijekovima koji nisu toliko učinkoviti kao liječenje operacijom. Uz lijekove koji se konzumiraju oralnim putem, postoje i lijekovi koje se injektiraju direktno u penis pod lokalnom anestezijom, te takvo liječenje traje i do nekoliko mjeseci.

Ukoliko je liječnik odredio liječenje kirurškim putem znači da je zakrivljenost dosegla svoj vrhunac i da više neće napredovati. Operativni zahvat nije težak, a nakon operacije vrlo vjerojatno ćete već sljedeći dan ići na kućnu njegu. Bit će potrebno nekoliko dana oporavka da biste se mogli vratiti na posao, a seksualne odnose i masturbiranje ćete nakon operacije morati odgoditi na osam tjedana dok se penis ne oporavi od operativnog zahvata.

Tagovi: