motion free

Keramin - učinkovit u borbi protiv psorijaze

Neka psorijaza postane stvar prošlosti

 • uklanja svrbež i ljuštenje
 • uklanja psorijatične naslage
 • sprječava recidiv
 • vraća koži zdravlje
 • aktivira prirodne zaštitne funkcije kože
 • ne iritira kožu
 • sadrži prirodne komponente

Perutanje kože – uzroci, simptomi i liječenje

Ljepota i zdravlje

Perutanje kože - uzroci, simptomi i liječenje

Što uzrokuje perutanje kože

Perutanje kože je znak kako postoji neko određeno stanje kože koje je problem i uzrok tom perutanju. Kontaktni dermatitis može biti jedan od uzroka. To je oblik ekcema koji se razvija kada osoba ima kontakt sa nekom tvari koja izaziva alergiju i iritaciju na koži. Kontaktni dermatitis može se pojaviti na rukama, stopalima, licu, ramenima, nogama i vratu. Kontaktni dermatitis može nastati zbog doticaja sa nekim od alergena, kozmetikom, kemikalijom, nekim materijalom koji izaziva iritaciju kože.

Perutanje kože može se pojaviti i ako imate psorijazu koja je čest autoimuni poremećaj koji uzrokuje perutanje u obliku velikih komadića suhe kože. Psorijaza se može pojaviti na laktovima, tabanima stopala, koljenima, leđima, tjemenu, dlanovima i sličnim dijelovima tijela. Do perutanja kože može doći i zbog atopičnog dermatitisa, dishidroničnog ekcema, seboreičnog dermatitisa, varikoznog ekcema, ali i zbog mnogo drugih stanja kože.

Ako se na vašoj koži pojavilo perutanje koje je uporno i ne prolazi, obavezno kontaktirajte svog liječnika koji će vas uputiti kod dermatologa da se postavi prava dijagnoza i pristupi liječenju.

Kako izgleda perutanje kože

Kada se peruta koža, ta koža je suha, ispucana i lako se trusi. U takvom stanju, kože ljušti svoj vanjski sloj, koji se naziva epiderma. Perutanje kože se može pojaviti zbog neke ozljede ili stanja od kojeg vaša koža boluje i pritom se oštećuje vanjski sloj kože. Neka stanja utječu na sastav kože, njenu vlažnost i izgled ili jednostavno uzrokuju u vašem tijelu povećanu proizvodnju kože, što može dovesti do perutanja kože zbog ispucalosti i suhoće.

Perutanje kože može biti znak postojanja nekog većeg medicinskog problema, kao što je psorijaza, gljivična infekcija kože, kontaktni ekcem i dermatitis. Neki uzroci perutanja kože mogu dovesti do ozbiljnijih komplikacija sa zdravljem ako se ne liječe na vrijeme. Dijelovi tijela koji su najčešće zahvaćeni perutanjem su ruke, noge, lice i vrat. Perutanjem se izlaže novi sloj kože koji je tada pretjerano izložen virusima, gljivicama i bakterijama koje mogu uzrokovati ozbiljne upale i zdravstvene probleme ako se koža koja se peruta ne počne liječiti na vrijeme.

Kako se liječi perutanje kože

Kada je perutanje kože u pitanju, liječenje ovisi o uzroku, ali i o ozbiljnosti simptoma koji su nastali tokom perutanja. Većinom se blagi oblici perutanja kože mogu tretirati mazanjem pripravaka i krema koje sadrže sastojke poput ureja, petrolatum ili mliječna kiselina. Ako koristite kreme i pripravke i vaše se perutanje kože ne smanjuje i jednostavno ne prestaje, tada svakako kontaktirajte svog dermatologa kako bi vam on preporučio daljnje liječenje kože.

Liječnici vam mogu prepisati jače kreme i pripravke koje su specijalizirane za dermatološka stanja te umanjuju svrbež, oticanje i ljuskanje kože. Te kreme najčešće mogu sadržavati hidrokortizon. Ako se radi o nekom ozbiljnijem stanju na koži, tada će vam vaš dermatolog dati recept za uzimanje steroida, antibiotika ili antihistamina koji će riješiti problem koji imate sa perutanjem.

Ako se vaša koža peruta i još niste otišli kod svog dermatologa, obratite pozornost na to događa li vam se perutanje i nakon pravilne njege kože. Imate li alergijsku reakciju, povišenu tjelesnu temperaturu, osip, poteškoće sa disanjem, ili možda imate osip koji zahvaća dio kože koji se nastavlja širiti u tom slučaju obavezno trebate kontaktirati i posjetiti dermatologa što je prije moguće.

Tagovi:

motion free

Keramin - učinkovit u borbi protiv psorijaze

Neka psorijaza postane stvar prošlosti

 • uklanja svrbež i ljuštenje
 • uklanja psorijatične naslage
 • sprječava recidiv
 • vraća koži zdravlje
 • aktivira prirodne zaštitne funkcije kože
 • ne iritira kožu
 • sadrži prirodne komponente