Peptoran tablete – djelovanje, nuspojave, cijena, iskustva

Peptoran tablete - djelovanje, nuspojave, cijena, iskustva

Peptoran tablete su antacid koji "ubija" vašu žgaravicu

Svi znaju da su uporni i stalni gastritisi često predvorje, samo uvertira u čir na želucu. Sam gastritis je dovoljno neugodan i da se nikada ne pretvori u nešto gore. Sva sreća, peptoran tablete su antacid koji "ubija" vašu žgaravicu, to nesnosno žuljanje, žarenje i pečenje u žličici ili želucu. Ovaj lijek učinkovito smanjuje količinu želučane kiseline, kao i njezinu žestinu koja je glavni krivac kod gastritisa i čira na želucu, a zaustavlja i neugodni želučani reflux.

Peptoran tablete djeluju 2 - 3 sata nakon uzimanja lijeka i imaju produženo ljekovito djelovanje na 12 sati. Liječenje čira na želucu ili na dvanaestercu traje 4 - 12 tjedana, s zime da se doza od 150 mg uzima dva puta dnevno ili se doza od 300 mg uzima samo navečer, svake večeri. Ritam uzimanja lijeka vaš liječnik može odrediti i drugačije, a nećete pogriješiti ni ako se držite preporuka o uzimanju i doziranju iz upute o lijeku.

Peptoran tablete za peptički ulkus kod djece

Da, događa se da i djeca do 16 godina imaju snažnu žgaravicu i obole od čira na želucu. Peptoran tablete za peptički ulkus kod djece je dozama prilagođen njihovoj dobi i njihovoj kilaži. Ritam uzimanja lijeka je dva puta dnevno, a najveću dozu trebaju djeca sa bubrežnim oštećenjima, a ako se dogodi predoziranje lijek se može ukloniti hemodijalizom. Lijek se ne preporučuje nikome, ni djeci ni odraslima ako su preosjetljivi na aktivne tvari ovog lijeka.

Kod pacijenata sa oštećenim bubrežnim funkcijama (i kod djece i kod odraslih) peptoran tablete se doziraju prema utvrđenim oštećenjima. Nuspojave ovog lijeka su rijetke i prolazne. Mogu se pojaviti prolazne mučnine, povraćanje, proljev, crvenilo kože, a teže nuspojave se pojavljuju samo kod osoba koje boluju od nekih drugih, težih bolesti. Interakcija s drugim lijekovima nije zabilježena, ali lijek može promijeniti ili prikriti rezultate jetrenih proba ako ih provodite dok ste pod terapijom antacidima, ali to je prolazno.

Peptoran tablete u trudnoći i za vrijeme dojenja

Nema dovoljno zapisanih iskustava, pa iako trudnice često imaju nesnosnu žgaravicu, peptoran tablete u trudnoći i za vrijeme dojenja treba koristiti oprezno i u krajnjoj nuždi. Druga studija kaže da se trudnici ovaj lijek može davati i za vrijeme porođaja, na koji neće imati nikakvog utjecaja, kao ni na novorođeno dijete. Jedna tableta od 150 mg se može davati svakih šest sati tijekom poroda, bez obzira čeka li se prirodni porod ili se priprema rodilju za carski rez.

Peptoran tablete se ponekada daju i kod drugih hitnih operacija, da ublaže i neutraliziraju želučanu kiselinu i reakciju na anesteziju. Lijek je od velike pomoći svim ulkusnim bolesnicima, sa malo rijetkih, blagih i prolaznih nuspojava, sa slabom ili nikakvim interakcijama s drugim lijekovima i može se davati čak i djeci. Svejedno lijek treba čuvati na tamnom i suhom mjestu, van dohvata dječjim rukama i treba uvijek voditi računa o roku upotrebe, ako je rok istekao, preostale tablete odnesite u ljekarnu.


Tagovi: