Penjanje po stijenama

Penjanje po stijenama

Što je to penjanje po stijenama?

Penjanje po stijenama je vrsta adrenalinskog sporta koji podrazumijeva penjanje na prirodnim ili umjetnim strmim površinama. Ovaj sport se sastoji od napredovanja duž navedene okomite površine po određenoj ruti, sa ili bez odgovarajuće opreme. Područje vježbanja kreće se od niskih kamenih gromada do okomitih uzvisina od nekoliko stotina metara. Osoba koja trenira penjanje po stijenama naziva se penjačem. Ovaj sport je iznimno dobar za ljudsko zdravlje.

Naime, penjanje razvija mnoge fizičke kvalitete, kao što su snaga mišića, fleksibilnost, mišićna izdržljivost, ravnoteža, dobra psihomotorika itd. Sve dobivene vještine pozitivno utječu na ljudsko zdravlje. Svaka osoba koja planira započeti s ovim sportom, bilo da je riječ o rekreativnom ili profesionalnom karakteru, trebali bi započeti uz pomoć trenera ili stručne osobe za ovaj sport. Početno treniranje ovog sporta na vlastitu ruku može biti iznimno opasno s obzirom na to da je riječ o visinama s kojih da čovjek padne može dobiti teške fizičke povrede, pa čak može i poginuti.

Penjanje po stijenama vrste

Penjanje po stijenama se uglavnom dijeli u dvije vrste penjanja koje vam omogućuje da dođete do vrha rute. Slobodno penjanje, koje se u literaturi ponekad naziva i "goloruko penjanje", grupira različite prakse u kojima penjač koristi samo svoje fizičke kapacitete i vještine. Uz izuzetak cipela za penjanje i krede, korišteni materijal koristi se samo za osiguranje u slučaju pada. Druga vrsta je umjetno penjanje, gdje uže i razna oprema imaju odlučujuću ulogu u napredovanju penjača.

Potonji se može podići povlačenjem sidara na mjestu (klipovi, vijci, zaglavljivači, kuke, itd. ) i stajanjem na stremenima koje pričvršćuje na ta sidra. Postoji mnogo vrsta penjačkih vježbi kojima se penjanje po stijenama može usavršiti. Vrste penjačkih vježbi ovise o prirodi terena, načinu uspona i razini opreme koja se koristi. Prilikom prakticiranja jedne i druge vrste penjanja morate biti veoma koncentrirani i fizički spremni kako bi samo penjanje napravili na pravilan i siguran način. Odvojite dovoljno vremena da vježbanjem usavršite svoje penjanje.

Penjanje po stijenama različitih vrsta terena

Penjanje po stijenama se može obavljati na različitim vrstama terena. U prvom redu tu su prirodna penjališta koja uključuju sve stjenovite reljefe pogodne za penjanje. Penjači razlikuju ova mjesta prema geološkim tipovima stijena, profilu okomica, duljini puteva i eventualno postavljenoj stalnoj opremi. Visokoplaninski reljefi se općenito smatraju mjestima za planinarenje, a ne za penjanje, zbog tehnike koje se koriste i posebnosti okoliša ( pristup, uvjeti, snijeg, itd. ). Geološki tip terena uglavnom je definiran prirodnom stijenom.

To može biti vapnenac, pješčenjak, melasa, konglomerati, dolomiti, vulkanske stijene, gnajs itd. Priroda stijena, njihove tektonske deformacije ( slojevi, pukotine) i učinci erozije ( poliranje, dezintegracija, rupe itd) uzrokuju bitne razlike u opremi i pokretima penjanja. Pokreti penjanja podrazumijevaju tip hvatanja, prianjanje, lakoća zaštite itd. Penjači također razlikuju teren prema geometrijskom profilu uzvisine. Tereni se također razlikuju prema visini: uzvisine do pet metara, uzvisine manje od 40 metara itd. Penjanje po stijenama zahtijeva veliko znanje penjača o terenu po kojem se penje.


Tagovi: