Pcos (Sindrom policističnih jajnika) – uzrok, simptomi, liječenje

Ljepota i zdravlje

Pcos (Sindrom policističnih jajnika) - uzrok, simptomi, liječenje

Pcos (Sindrom policističnih jajnika) – uzrok

Sindrom policističnih jajnika ili PCOS hormonalni je poremećaj kojeg najčešće nalazimo u žena koje su u reproduktivnoj dobi. Žene sa ovim stanjem mogu imati neredovite ili produljene cikluse te povišene razine muških hormona. Liječnicima je točan uzrok ovog sindrom nepoznat no rano dijagnosticiranje te primjerena tjelesna težina mogu smanjiti rizike od dugotrajnih komplikacija kao što su srčane bolesti i dijabetes tipa 2.

Male ciste (tekućinom ispunjene vrećice) mogu se razviti na jajnicima uslijed izostanka ovulacije, no unatoč nazivu “policistični”, one se ne moraju nužno razviti da biste imali PCOS. Jedan je od najčešćih uzroka ženske neplodnosti, a može i povećati rizik od drugih oboljenja. Ovo je dosta uobičajeno stanje gdje ga bilježimo u više od 15% žena reproduktivne dobi. Postoje dokazi kako genetika ima ulogu u uzrokovanju ovog stanja kao i neki drugi faktori poput; inzulinske rezistencije, kada vaše tijelo ne obrađuje inzulin ispravno, prekomjerne težine te kronične upale niskog stupnja.

Pcos (Sindrom policističnih jajnika) – simptomi

Žene koje imaju PCOS najčešće pokazuju ove simptome; abnormalni menstrualni ciklusi, neredovite menstruacije ili potpuni izostanak istih, moguće i obilno krvarenje, akne koje mogu nastajati i poslije adolescencije i teško se povlače, pogotovo na leđima, licu i prsima, abnormalan rast dlaka koji pogađa oko 70% oboljelih, po rukama, prsima, licu i trbuhu, pretilost koja muči oko 80% oboljelih i često teško smanjuju tjelesnu težinu, mrlje tamne kože najčešće u pregibima pazuha, prepona, vrata i ispod dojki, ciste na jajnicima, prorijeđena kosa, gubitak kose i ćelavljenje, oznake na koži, višak kože na vratu ili pazuhu te neplodnost koja se javlja zbog neredovite ili potpuno nestale ovulacije. Moguće je i imati PCOS bez vidljivih simptoma. Mnoge žene često nisu svjesne da pate od ovog sindroma sve dok nemaju poteškoća u postizanju trudnoće ili počnu dobivati na težini iz nepoznatih razloga. Također, moguće je imati i blage simptome koji nisu dovoljno ozbiljni da biste ih primijetili.

Pcos (Sindrom policističnih jajnika) – liječenje

Vaš liječnik će liječiti PCOS ovisno o simptomima, povijesti bolesti ili drugim zdravstvenim stanjima te činjenici planirate li trudnoću ili ne. Liječenje može uključivati lijekove, promjene životnog stila ili oboje. Ukoliko ne planirate trudnoću liječenje se može sastojati od; hormonalne kontracepcije koja pomaže regulirati menstrualni ciklus, a pomaže i kod pretjerane dlakavosti i akni, lijekova za kontrolu inzulina i liječenje dijabetesa koji pomažu kod reguliranja ciklusa, lijekova za blokiranje učinka hormona androgena što pomaže u kontroli rasta dlaka ili akni, promjena životnog stila gdje gubitak težine i zdrava prehrana mogu pomoći u razinama inzulina. Ako planirate trudnoću tretman za PCOS sastoji se od; lijekova za poticanje ovulacije kako bi se stimulirala trudnoća, kirurškog zahvata kojim se uklanja tkivo koje proizvodi androgene hormone i može potaknuti ovulaciju te in vitro oplodnja kojom se jajašce oplodi spermom partnera u laboratoriju te zatim prenese u maternicu i ta se opcija koristi kada lijekovi ne pomažu kod ovulacije.

Tagovi: