Endometrioze – uzrok, simptomi, liječenje

Endometrioze - uzrok, simptomi, liječenje

Uzrok endometrioze

Što uzrokuje endometriozu? Ova složena, upalna bolest koja pogađa žene reproduktivne dobi karakterizirana je prisutnošću tkiva endometrija izvan šupljine maternice. U većini slučajeva nastaje u jajovodima i jajnicima, ali i na površini drugih organa poput bubrega, mjehura i mjehura. Ovo je jedan od problema koji može doprinijeti neplodnosti. Razlikujemo nekoliko tipova endometrioze, ovisno o položaju i obliku. S vremenom površinska endometrioza stvara manje ožiljke i taloži se na površini jajnika. Endometrioza jajnika je stanje u kojem su jajnici napadnuti endometriozom. Tada se pojavljuju čvorići ispunjeni gustom tekućinom, koji se nazivaju čokoladne ciste. Duboka endometrioza je najteže stanje, budući da lezije prodiru duboko ispod površine peritoneuma, uzrokujući neplodnost. Konkretan uzrok ove bolesti još nije utvrđen, ali postoje određeni čimbenici koji mogu utjecati na razvoj endometrioze. To su neadekvatna prehrana, pušenje, pretilost, genetika, pobačaji i spolni odnosi u mladosti. Ako se ne otkrije na vrijeme, može dovesti do nepopravljive štete po zdravlje.

Simptomi endometrioze

Glavni simptom endometrioze je bol u zdjelici. Česti su menstrualni grčevi, a javljaju se i druge vrste bolova u zdjelici koje nisu povezane s menstrualnim ciklusom. Najčešće se radi o poremećajima crijeva ili mokraćnog sustava koje je potrebno utvrditi pregledom. Žene s ovim stanjem suočavaju se s većom boli nego inače koja se s vremenom pogoršava. Neredovito ili pojačano menstrualno krvarenje još je jedan prisutan simptom. Oštra i jaka bol tijekom menstruacije može onemogućiti obavljanje svakodnevnih aktivnosti. Neke žene imaju blagu endometriozu s jakom boli, dok druge imaju uznapredovalu endometriozu s malo boli. Važno je obratiti pozornost na intenzitet i učestalost boli. Iako bol nije uvijek nepodnošljiva, prisutnost drugih simptoma povećava mogućnost endometrioze. Ostali simptomi uključuju gastrointestinalne smetnje, proljev tijekom menstruacije, intenzivne menstrualne grčeve, umor, tjeskobu, preosjetljivost. Tegobe se smanjuju ili nestaju nakon ulaska žene u menopauzu. Budući da simptomi mogu biti nespecifični, to može dovesti do kašnjenja u prepoznavanju stanja.

Liječenje endometrioze

Svaki slučaj je jedinstven i zahtijeva personalizirani pristup liječnika specijalista. Treba napomenuti da gotovo 20% žena nema simptome. Stoga bi svaka žena trebala potražiti stručnu pomoć čim počne osjećati menstrualne grčeve ili bolove tijekom ili nakon spolnog odnosa. Endometrioza je tiha bolest, evolucijskog karaktera, koja napreduje do teških stanja, kada je liječenje znatno kompliciranije. U slučaju dvojbe, ginekološki pregled je prvi korak u postavljanju dijagnoze, koja se potvrđuje laboratorijskim i slikovnim pretragama, kao što je ultrazvuk, koji inicijalno upućuje na dijagnozu bolesti. Liječenje endometrioze ima za cilj ublažavanje simptoma, a terapijski pristup preporučuje lijekove ili operaciju. Kirurškim liječenjem u potpunosti se uklanjaju žarišta endometrioze, što poboljšava kvalitetu života žene. Neplodnost je još jedno stanje povezano s endometriozom, iako nije svaka žena s ovim stanjem neplodna. U ovom slučaju, mogućnost liječenja za postizanje trudnoće kreće se od liječenja potpomognute oplodnje. Liječnik može preporučiti laparoskopiju za uklanjanje tkiva i poboljšanje plodnosti žene.


Tagovi: