Patološki nistagmus – uzrok, simptomi, liječenje

Ljepota i zdravlje

Patološki nistagmus - uzrok, simptomi, liječenje

Patološki nistagmus – što je to

Bolesti očiju danas su znatno češće nego su nekoć bile. Medicina je nevjerojatno puno napredovala pa se razni problemi sa očima mogu srediti ili tretirati ali isto tako se ima i više očnih problema. Dio njih može biti urođeno pa prate ljude od rođenja dok drugi dio nastaje kasnije u životu kao posljedica neke ozlijede, bolesti ili načina života. Patološki nistagmus spada pod jedne od relativno češćih bolesti očiju. Radi se o obliku nevoljnog kretanja oka što se očitava brzim pokretima oka u jednom pa u drugom smjeru. Pokreti mogu biti u bilo kojemu smjeru i sa različitom učestalosti. Kada se ovakav oblik trzaja oka javlja bez da ispunjava svoje normalne funkcije, tada se to naziva patološki nistagmus. Osim naglim trzajima, nistagmus u većini slučajeva uzrokuje smanjenu vidnu oštrinu, a također je čest kod slijepih osoba. U ovome tekstu ćemo vam pojasniti kako ova bolest nastaje, kako ju dijelimo i kako se liječi.

Patološki nistagmus – kako nastaje

Patološki nistagmus možemo podijeliti u dvije glavne kategorije s obzirom na nastanak. Prvi je kongenitalni odnosno urođeni nistagmus koji je prisutan od samog rođenja. Drugi je stečeni nistagmus koji može nastati kao rezultat uzimanja određenih lijekova, radi ozlijede koja je oštetila vaš moždani sustav ili fizičkim oštećenjem oka ili ostatka vidnog sistema. Stečeni patološki nistagmus također može nastati kao rezultat neke bolesti, posebice neke koja napada živčani sustav u ljudskome tijelu. Ova bolest oka se povremeno također javlja kod djece ali u tom slučaju se uglavnom ne povezuje s poremećajima vida. Ovaj poremećaj se može lako vidjeti kod osobe koja ga imaju, a dijagnoza se može postaviti i kroz neinvazivne pretrage. Najjednostavniji test za dijagnozu uključuje podraživanje slušnog hodnika uz hladnu ili toplu vodu. Razlika u temperaturi koja nastaje podražava vestibulokohlearni živac pa radi toga nastaje nistagmus. Testiranje se također može provesti uz elektronistagmogram, videonistagmografiju ili videookulografije što znatno ubrzava cijeli proces.

Patološki nistagmus – liječenje

Patološki nistagmus javlja se relativno često ali i dalje ne dovoljno često da bi imali na izbor pretjerano širok spektar liječenja. Nekoć se nistagmus koji je nastao rođenjem smatrao neizlječivim no posljednjih nekoliko godina dolazi više lijekova na preporuku. Još u osamdesetima je otkriven lijek baklofen koji može efikasno zaustaviti učinak nistagma. Druge opcije su vam gabapenterim koji je koristan za otprilike pedeset posto ispitanika. Za liječenje neki ljudi koriste i levetiracetam, memantin, diaminopiridin ili druge jer su se pokazali korisnima kod pojedinih bolesnika. Ako patološki nistagmus ne uspijete dovoljno ublažiti lijekovima, uvijek postoji i opcija kirurškog liječenja. Najveći problem s ovom opcijom je da se na jako malo mjesta izvodi ali ako uspijete doći do nje znatno će vam se smanjiti oscilacija oka te ćete kao rezultat imati oštriji vid nego prije. Ako i vi patite od ove bolesti, svakako se obratite svom liječniku koji će vam savjetovati najbolju metodu za vas.

Tagovi: