Paronihija – uzrok, simptomi i prirodno liječenje

Paronihija - uzrok, simptomi i prirodno liječenje

Što je paronihija?

Paronihija se opisuje kao akutna, ponekad i kronična upala tkiva ili infekcija koja nastaje u području nokta. Akutni oblik je najčešće uzrokovan bakterijama i nešto rjeđe gljivicama. Kako bakterije dospijevaju u kožu oko nokta? Prilikom nastanka određene traume poput porezotine bakterije se mogu nastaniti u područje oko nokta ukoliko se ono ne dezinficira. Maleni mikroorganizmi mogu ući kroz razdor epidermisa, točnije početnog sloja kože koji je nastao radi nekog nadražaja. Često se navedeno dogodi kada je u pitanju zanoktica, gubitak kožice ili neki kronični nadražaj.

Ako je u pitanju gljivica tada ona može dovesti do kronične infekcije koja se krene postepeno razvijati i često je manje bolna. Gljivice se nešto teže liječe i potreban je dugi niz terapija kako bi se problem uklonio. Paronihija bira svoje "žrtve", točnije ona se najčešće pojavljuje kod osoba koje su sklone gristi svoje nokte. Navedeno stanje se također može pojaviti na noktima na nozi, kada infekcija nastupa radi uraslog nokta. Isto tako navedeno stanje kod dijabetičara i osoba koje pate od periferne vaskularne bolesti može ugroziti sami ekstremitet i čak dovesti do amputacije.

Paronihija uzroci i simptomi

Paronihija će se najčešće pojaviti: Nakon određenih ozljedi oko nokta, neopreznog rezanja noktiju ili kod manikure, čupkanja kožice pored nokta, nadražaja od primjerice deterdženta, držanje ruku dugo vremena pod vodom. Samo stanje se krene razvijati uz ili oko nokta. Prvi simptomi se prepoznaju po laganom crvenilu koje se pojačava postepeno i na kraju dolazi do samog tkiva. Ono će se očitavati tijekom par sati ili par dana uz pojavu topline na oštećenom području i otekline. Ponekad je moguća i pojava gnoja.

Paronihija se često pojavljuje kod djece, a najčešći uzroci su svakako male ozljede kože i ogrebotine koje nastaju u igri. Infekcije su češće kod djece jer se igranje često odvija na zemlji ili u pijesku, što lakše dovodi do nastanka infekcije. Kod odraslih je ono više pojava radi nepravilnog rezanja noktiju ili ozljeda. Navedeno stanje se kod odraslih i djece može pojaviti više puta u životu. Potrebno je pripaziti kod pažljivog rezanja noktiju, ne gristi nokte, ne trgati zanoktice, temeljito obrisati ruke nakon pranja i voditi dobru higijenu ruka.

Paronihija lječenje

Iako paronihija nastaje iz malene ozljede i može se postepeno razvijati, bitno je imati na pameti da ukoliko se ona ne liječi može dovesti do jakih upala koje mogu zahtijevati kiruršku intervenciju. Bakterije koje mogu ući u naš krvotok mogu uzrokovati sepsu, trovanje krvi kod osobe. U početnoj fazi navedenog stanja se koriste protuupalne kreme koje u sebi sadrže antibiotike. Također se koriste topli zavoji kao i oblozi. Ako je paronihija kronična, tada liječnik najčešće prepisuje kremu protiv gljivica koju je potrebno namazati na zahvaćeno područje nakon njegovog pranja.

Ponekad liječnik mora drenirati inficirano područje ako je ono jako inficirano, to se najčešće radi malenim rezom sa skalpelom na apscesu. Prije primjene bilo kojeg liječenja vaš liječnik će detaljno napraviti fizikalni pregled kako bi se došlo do zaključka koja metoda je najučinkovitija za liječenje. Ako si sami u međuvremenu želite ublažiti navedeno stanje, tada možete to učiniti namakanjem ruke ili noge u toplu vodu i sol, masiranjem ulja čajevca ili maslinovog ulja na inficirano područje. Navedeno stanje je najlakše spriječiti adekvatnom zaštitom te pravilnom njegom.


Tagovi: