Parodontoza – uzrok, simptomi, liječenje

Ljepota i zdravlje

Parodontoza - uzrok, simptomi, liječenje

Što je parodontoza?

Parodontoza ili parodontopatija je poslije karijesa najrasprostranjenija bolest zubiju u modernom svijetu. Ona se najčešće pojavljuje u zreloj životnoj dobi i mnogi pacijenti posjećuju stomatologe u već uznapredovaloj fazi bolesti. Što je zapravo parodontoza? Riječ je o upali zubnog mesa, i ostalih tkiva koja podupiru naše zube. Bolest kreće s upalnim procesom tkiva, i ukoliko se ne liječi na vrijeme ona može dovesti do klimanja i ispadanja zubiju.

Glavni uzrok parodontoze je plak na zubima koji na sebe skuplja razne bakterije kao i čestice hrane. Kao što znamo, naslage bakterija na zubima uzrokuju karijes, i ovdje dolazi do upale zubnog mesa. Upalu možemo prepoznati po crvenilu, natečenosti kao i krvarenju prilikom četkanja. Plak bi se trebao na vrijeme odstraniti kako ne bi nastao zubni kamenac koji je zapravo još veće plodno tlo za razmnožavanje bakterija. Zanemarivanjem upale navedena bolest može brzo napredovati i dovesti do klimanja i ispadanja zuba.

Kako se to događa? Kada upala prijeđe u parodontozu same bakterije će početi agresivnije djelovati i napadati dublje strukture oko zuba. Dolazi do propadanja vlakana koja su odgovorna za držanje zuba i nastaje parodontni džep, točnije procijep između samog zuba i kosti gdje se i dalje razvijaju bakterije. Tek u ovom stadiju bolesti mnogi pacijenti traže pomoć, ne znajući kako je za nju u većini slučajeva prekasno.

Parodontoza uzroci i simptomi

Stvaranje plaka na zubima je glavni uzrok parodontoze. Plak nastaje radi nedovoljne higijene usne šupljine, a u ostale faktore rizika možemo ubrojati i pušenje, hormonalne promjene, dijabetes, starost, slab imunitet, kronične bolesti, loša prehrana, alergije na kemikalije u zubnoj pasti, rak, kemoterapija, određeni lijekovi i genetika.

Koji su najčešći simptomi parodontoze? Parodontoza se najčešće prepoznaje po krvarenju iz zubnog mesa na sami dodir, ili prilikom četkanja zubiju. U ostali simptomi dolaze u obliku povlačenja zubnog mesa i njegovog oticanja, klimavi zub, stvaranje parodontnih džepova ili gnoja između zubnog mesa i zuba, neugodan zadah, nejasni bolovi u zubu ili zubima, neobičan okus u ustima. U samoj početnoj fazi parodontoza je gotovo nevidljiva, i upravo zato se preporučuju redovni stomatološki pregledi.

Navedena bolest se postepeno razvija i ona traje dugo. Prilikom njene pojave moguća su povremena poboljšanja, ali to ne znači da se bolest povukla. Što poduzeti kada primijetite simptome parodontoze? Prvi korak je posjet svom stomatologu s kojim ćete raspraviti moguće liječenje. Bolest se može uspješno izliječiti ako se na vrijeme poduzmu potrebne i adekvatne terapijske mjere.

Parodontoza liječenje

Liječenje parodontoze će se utvrditi nakon detaljnog stomatološkog pregleda gdje će se detaljno utvrditi dijagnoza. Stomatolog će prvo očistiti zahvaćeno područje zuba i na taj način ukloniti bakterije koje su se skupile u parodontnom džepu i tako spriječiti daljnje uništavanje zuba i tkiva. Za zadovoljavajuće rezultate pacijent bi se trebao pridržavati redovite oralne higijene, što znači četkanje zubiju do dva puta dnevno i čišćenje zubiju sa zubnim koncem jedanput dnevno.

Mnogi stomatolozi će vam također preporučiti uporabu mekanih četkica za zube jer one lakše dopiru do teških mjesta. Kako spriječiti nastanak parodontoze? Potrebno je besprijekorno održavanje naše oralne higijene, ovo uključuje redovito i pravilno pranje zubiju. Potrebno je redovito čistiti zubni kamenac, poželjno svake godine do 2 puta. U svakodnevnu oralnu higijenu trebali bi uvrstiti i vodice za ispiranje usta s antibakterijskim djelovanjem.

Potrebno je zamijeniti i stare plombe, proteze ili mostove i zbrinuti područja gdje vam nedostaje zub ili možda više njih. Ako u bilo kojem trenutku primijetite da imate upaljene desne ili da nastaje parodontoza, tada je potrebno što prije zatražiti posjet svome stomatologu kako bi se na vrijeme krenulo s liječenjem. Zapamtite, ukoliko se parodontoza ne liječi na vrijeme ona vas može koštati ne samo jednog zuba, nego i više njih.

Tagovi: