Paracetamol – djelovanje, nuspojave, cijena, iskustva

Ljepota i zdravlje

Paracetamol - djelovanje, nuspojave, cijena, iskustva

Paracetamol – karakteristike i djelovanje lijeka

Paracetamol je analgetik namijenjen za snižavanje povišene tjelesne temperature, ublažavanje srednje jakih bolova, prehlade i gripe. Također se koristi za ublažavanje bolova u leđima, zubobolje i menstrualnih grčeva. Ovaj lijek dostupan je u ljekarnama i drogerijama, a može se kupiti u obliku tableta i granula. Osim toga, može se naći u kombinaciji s drugim vrstama lijekova protiv bolova. Za razliku od većine lijekova, paracetamol mogu koristiti djeca, odrasli i trudnice prema preporuci liječnika. Djeluje analgetski s ciljem smanjenja osjetljivosti organizma na bol.

Primjena paracetamola preporuča se kod određenih bolesti, uglavnom kod: migrenozne glavobolje, umjerene boli u mišićima i grlu, povišene tjelesne temperature, blage postoperativne boli. Prilikom primjene ovog lijeka potrebno je pridržavati se određene doze i vremena primjene. Bez prethodne konzultacije s liječnikom, u slučaju bolova lijek se može uzimati do 10 dana, u slučaju povišene temperature do 3 dana, a u slučaju infekcije ne dulje od 2 dana. Lijek se primjenjuje prije ili poslije jela, a djelovanje počinje do 30 minuta nakon uzimanja preporučene doze. Lijek se mora koristiti prema uputama za uporabu ili prema uputama liječnika.

Paracetamol – moguće nuspojave i mjere opreza

Kao i svi drugi lijekovi, paracetamol može uzrokovati nuspojave, koje se one neće javiti kod svih. Iako se uporaba paracetamola čini bezopasnom, može izazvati oštećenje jetre ako se koristi dulje vrijeme. Stoga osobe s ovim zdravstvenim problemom smiju uzimati lijek samo prema preporuci liječnika. Lijek ne smiju uzimati osobe s insuficijencijom bubrega. Poseban oprez je potreban u slučaju dehidracije. Rijetko može uzrokovati osipe i želučane tegobe. Vrlo rijetko dolazi do anemije i oštećenja bubrega.

Simptomi predoziranja paracetamolom manifestiraju se povraćanjem, bolovima u trbuhu, mučninom, općom slabošću, proljevom, žuticom i prekomjernim znojenjem. Kod predoziranja, može doći do zatajenja jetre i smrti. Važno je znati da konzumacija alkohola nakon uzimanja lijeka dovodi do ozbiljnih zdravstvenih komplikacija. Paracetamol ne smiju koristiti osobe koje su alergične na neki od njegovih sastojaka. Prestanite koristiti lijek ako osjetite simptome otečenog lica i jezika, problema s gutanjem, crvenila na koži i otežanog disanja. Ovi znakovi ukazuju na tešku alergijsku reakciju.

Paracetamol – cijena i iskustvo

Lijekovi protiv bolova danas su dostupni u raznim oblicima. Kao jedan od najčešćih u svijetu, paracetamol se uglavnom koristi za smanjenje boli i tjelesne nelagode. U usporedbi s drugim lijekovima protiv bolova, ovo je još uvijek najsigurniji lijek i smatra se vrlo učinkovitim za bol i temperaturu. Cijena ovisi o ljekarni u kojoj se lijek može kupiti bez recepta. Paracetamol se smatra učinkovitim lijekom ako se koristi pravilno i u preporučenim dozama. Istraživanja pokazuju da osim što ublažava neugodne tegobe, djeluje na smanjenje podražaja, odnosno emocionalne osjetljivosti.

Sva svojstva lijeka opisana su u uputama, a tijekom liječenja važno je pridržavati se uputa liječnika. Važno je napomenuti da se bez obzira na njegovu učinkovitost simptomi mogu pogoršati. Primjer je glavobolja i migrenozni napadaj pa ovaj protuupalni lijek treba uzimati s velikim oprezom, zbog mogućih nuspojava i komplikacija. Ako osoba zaboravi uzeti lijek u pravo vrijeme, ni pod kojim okolnostima ne smije udvostručiti dozu kako bi nadoknadila propuštena. Istodobna primjena paracetamola i protuupalnih lijekova povećava rizik od poremećaja funkcije bubrega.

Tagovi: