Pad imuniteta – uzrok, simptomi, liječenje

ZF Imuno - poboljšajte svoj imunitet

Za podizanje i jačanje imuniteta
Idealan kada su u pitanju:
 • Česte prehlade
 • Povišena razina stresa
 • Inflamacija unutarnjih organa
 • Digestivni problemi, uključujući manjak apetita, dijareju i stomačne grčeve
 • Frekventne infekcije, poput infekcije uha, upale pluća i sinusitisa
 • Neuroza, nesanica i gubitak apetita
 • Kronični umor
Pad imuniteta - uzrok, simptomi, liječenje

Pad imuniteta i što ono donosi? Što je imunitet?

Imunitet je glavna obrana u našem organizmu od svih vanjskih utjecaja. On brine da ne poberemo bolesti koje se lako mogu pronaći u našem tijelu, a isto tako ima svoje vlastito pamćenje pa bolestima koje smo već imali ne da ni blizu naših zdravih stranica i zdravom tkivu. Imunitet je jedan od najbitnijih dijela našeg tijela, a bez njega ne bismo dugo opstali. Važnost imuniteta posebno se počinje istraživati nakon 1980-ih godina kada izbija pandemija HIV-a; virusa koji specifično napada stanice koje služe našem imunitetu (T stanice). Od osamdesetih smo znatno napredovali pa danas znamo da je pad imuniteta znak da nas svašta može napasti. Pad imuniteta isto tako daje priliku oportunim bolestima da napadnu naš organizam. U ovome tekstu govorimo više o imunitetu, našem zdravlju i metodama kako možete i Vi sami zaštititi svoj imunitet. Kako djeluje naš imunološki sustav i zašto smo otporniji na neke bolesti od drugih? U tekstu pokrivamo i takve teme.

Pad imuniteta - kada smo otporni, a kada ne?

Imunološki sustav rezultat je kompleksnih evolucijskih procesa koji nam danas omogućili da se brzo rješavamo mikroba i virusa koji bi nas u protivnom ubili. Pad imuniteta daje priliku raznim drugim mikroorganizmima da napadnu naše tijelo. Ukoliko ste ikada imali herpes, onda i sami znate da se on uvijek vraća kada nam je imunitet oslabljen. Činjenica da imamo virus u tijelu koji se može manifestirati samo kada je naš imunitet u padu već dosta govori o tome koliko je imunitet bitan za naše tijelo. Kada nam padne imunitet, skloniji smo razvijanju trivijalnih respiratornih bolesti, skloniji smo dobiti hemoroid, a isto tako smo skloniji glavoboljama i razvijanju karijesa. Pad imuniteta daje priliku nevažnim bolestima da preuzmu inicijativu. Kada naš imunitet djeluje, on u startu opkoli strana tijela i neutralizira ih pomoću informacija koje zna od prije. Dakle, jednom kada se zarazimo, naše tijelo pamti tu zarazu i idući put se može puno lakše nositi s njom i brže ju pobijediti.

Pad imuniteta i otpornost - kako povratiti imunitet?

Informacije koje skuplja naš imunitet omogućuju nam da smo otporniji na bolesti. Upravo radi tog razloga su djeca češće bolesna od svojih roditelja: njihov imunitet još nema puno informacija o raznim bolestima i mora još puno toga učiti. Osim toga, cjepiva funkcioniraju upravo na taj način: ona su oslabljene bolesti koje puštamo u organizam, a naš će ga imunološki sustav brzo pobijediti. Ono što se također tada događa jest to da naš imunitet uči o toj bolesti i idući put će ju lako pobijediti. Pad imuniteta ipak podrazumijeva i njegov oporavak, a to možemo napraviti tako da unosimo u tijelo tvari koje osnažuju i podupiru naš imunitet. Vitamini i minerali su prvi kada je u pitanju imunitet - poglavito vitamin C koji je sastavni dio raznih procesa našeg imunološkog sustava. Pad imuniteta je široka tema o kojoj bismo mogli govoriti još puno, no ukoliko imate kronični pad imunološkog sustava i stalno ste bolesni, svakako se javite liječniku.


Tagovi:

ZF Imuno - poboljšajte svoj imunitet

Za podizanje i jačanje imuniteta
Idealan kada su u pitanju:
 • Česte prehlade
 • Povišena razina stresa
 • Inflamacija unutarnjih organa
 • Digestivni problemi, uključujući manjak apetita, dijareju i stomačne grčeve
 • Frekventne infekcije, poput infekcije uha, upale pluća i sinusitisa
 • Neuroza, nesanica i gubitak apetita
 • Kronični umor