Paclitaxel – djelovanje, nuspojave, cijena, iskustva

Paclitaxel - djelovanje, nuspojave, cijena, iskustva

Što je Paclitaxel i koje mu je djelovanje

Paclitaxel je lijek koji u sebi sadrži djelotvornu stvar koja se zove paklitaksel. Paclitaxel spada u skupinu lijekova koja se naziva taksani te djeluje na način da zaustavlja rast stanica kod određenih vrsta raka. Paklitaksel se koristi prilikom liječenja više vrsti raka, a neke od njih su i rak dojke, rak jajnika i rak pluća. Koristi se kod naprednijih bolesti i kod većih stanica. Vrlo često se paklitaksel koristi u kombinaciji s drugim lijekovima, ali koristi se i samostalno ako neki od drugih lijekova nisu bili toliko uspješni kod liječenja bolesti.

Ponekada se ovaj lijek primjenjuje i kod osoba koje imaju Kaposijev sarkomom s naprednim AIDS-om.

Vrlo je bitno naglasiti neke situacije u kojima se lijek ne bi smio uzimati. Lijek se ne smije uzimati u slučaju ili u stanjima kao što su:

  • Alergije na paklitaksel, što je djelotvorna tvar u ovom lijeku, te na bilo koji drugi sastojak iz ovog lijeka
  • Prilikom dojenja
  • Kod premalog broja bijelih krvnih stanica i krvnih pločica u krvi

Koje nuspojave Paclitaxel može uzrokovati

Paclitaxel kao i svaki drugi lijek može uzrokovati razne nuspojave koje su zabilježene tokom testiranja lijeka. Naravno, vrlo je bitno napisati da teže nuspojave koje uzrokuje Paclitaxel neće biti manifestirane u većini slučajeva, ali svejedno je vrlo bitno obratiti pažnju na nuspojave, jer prilikom uzimanja bilo kojeg lijeka treba biti vrlo oprezan. Navest ćemo vam nekoliko nuspojava koje je vrlo bitno naglasiti.

Vrlo česte nuspojave koje se mogu primijetiti prilikom uzimanja ovog lijeka su:

  • Upale gornjih dišnih puteva, blaže alergijske reakcije i sniženi krvni tlak
  • Povraćanje, mučnina, proljev, upala sluznice i gubitak kose

Česte nuspojave koje se mogu primijetiti prilikom uzimanja ovog lijeka su:

  • Sniženi broj otkucaja srca, promjene na noktima i koži i reakcije koje se dešavaju na mjestu gdje je lijek primljen
  • Povišena vrijednost enzima u krvi

Manje česte nuspojave koje se mogu primijetiti prilikom uzimanja ovog lijeka su:

  • Srčani infarkt, poremećaji rada srca, povišeni krvni tlak i pad krvnog tlaka
  • Povišena vrijednost bilirubina i stvaranje ugrušaka

Koliko Paclitaxel košta i kakva su iskustva

Cijena koju je potrebno izdvojiti za lijek Paclitaxel iznosi od 400 do 4000 kuna, te u eurima to iznosi od 60 do 600 eura. Cijena ovog lijeka kao i kod svakog drugog ovisi o tome kolike je lijek jačine,dakle slabiji ili jači lijek, a ovisi i o tome koliko je samo pakiranje lijeka, dakle veće ili manje pakiranje. Analiziranjem tržišta, anketama i ispitivanjem osoba koje su lijek koristile, možemo reći da su iskustva te zadovoljstvo kod svih bila prilično visoko. Loših komentara na Paclitaxel je bilo vrlo malo te su loša iskustva većinom bilježena samo zbog nuspojava koje su nažalost gotovo neizbježne prilikom konzumiranja lijeka.

Vrlo je važno naglasiti da se moraju temeljito čitati uputstva i upozorenja prije nego što se lijek započne koristiti. Na taj način će se definitivno izbjeći puno težih slučajeva i pojavljivanje simptoma. Uz to je vrlo bitno lijek koristiti samo do datuma isteka trajanja koje je istaknuto na pakiranju te ga je vrlo bitno čuvati na za to predviđenom mjestu.


Tagovi: