Ozljede oka – Što učiniti sa stranim tijelom u oku – Kako zaliječiti modricu na oku

Ozljede oka - Što učiniti sa stranim tijelom u oku - Kako zaliječiti modricu na oku

Modrica na oku ili "šljiva" na oku najčešće prolazi sama

Iako su "šljive" na oku najčešće posljedica traume ili ozljede (udarca ili nezgodnog pada, kao posljedica estetske operacije), takvi hematomi ili podljevi mogu nastati i zbog pucanja potkožnih kapilara oko oka i taj sitni ugrušak se ponaša jednako kao strano tijelo u oku. Modrica na oku ili "šljiva" na oku najčešće prolazi sama od sebe i nije potrebno neko posebno liječenje, eventualno hladan oblog da se smanji oticanje, no, u težim slučajevima ipak treba otići liječniku.

Modrica na oku može biti opasna ako se pojavi na oba oka, ako se pojave jaka gavobolja, vrtoglavica ili nesvjestica, povraćanje, krvarenje iz nosa, smetnje vida, znakovi upale, nekontrolirano oticanje. Za bolove se daju analgetici, ali treba izbjegavati andol, aspirin i slične lijekove koji razrjeđuju krv. Hladne obloge treba mijenjati svakih 15 - 20 minuta, no nakon dva dana hlađenja masnice počnite stavljati tople obloge, nikako ne vruće. Masirati smijete samo okolno tkivo, nikako masirati sam hematom ili podljev.

Modrica na oku i strano tijelo u oku

Trunka prašine, zrnce pijeska, otpala tepavica, sitne mušice, to su najčešća strana tijela u oku i obično pomaže umivanje toplom vodom, pljuskanje, polijevanje tušem, eventualno treptanjem pod vodom da se strano tijelo pomakne i iscuri s vodom. Modrica na oku i strano tijelo u oku mogu biti povezani ako ispiranjem očiju vodom ne istjerate strano tijelo iz oka. Ako umivanje ne pomogne, suhi krajičkom papirnatog rupčića pokušajte zahvatiti strano tijelo i izvući ga iz oka.

Veći je problem ako se u oku nađe špranja (sitni iverčić) ili ako se u oku nalazi neko fiksirano tijelo koje ne mogu pomaknuti ni suze ni voda. U takvim slučajevima vam je modrica na oku manji problem, jer postoji ozbiljna opasnost ozljede oka. Pokrijte oko čistom gazom i odmah otiđite na hitnu pomoć. Jednako postupite kod oštećenja oka kemikalijama, krhotinama stkala ili drugih materijala (gipsa, strugotine metala, drveta, komadići tvrde plastike), najbolje je odmah pokrit oko i otići u bolnicu.

Kada modrica na oku neće proći sama

Hematomi na oku prolaze za par dana do par tjedana, no, važno je prepoznati kada modrica na oku neće proći sama od sebe i to treba prepoznati. Ako vas oko boli, otiče, ako podljev mijenja boje (modro, crveno, ljubičasto, žuto, zeleno pa i crno), ako imate zamagljen vid ili neke druge smetnje s vidom (dvoslike, nestanak vida, ne možete pomicati oko, krv na površini oka) idite u bolnicu. Pogotovo ako uz to imate jaku glavobolju i krvarenje iz nosa ili ušiju.

I od udarca u nos može nastati modrica na oku, može biti posljedica frakture lica, a kod estetskih operacija lica su takvi hematomi česti i skoro pa i očekivani. Ipak, većina takvih podljeva su bezazleni i mogu se liječiti doma, oblozima, analgeticima, vitaminom C koji jača krvne žile, sok od ananasa djeluje protuupalno i ubrzava zacjeljenje. Nezdrava kozmetika može uzrokovati hematome, pa ju zamijenite zdravijom, kontaktne leće nemojte nositi dok hematom ne prođe.


Tagovi: