Ovo trebate napraviti želite li imati najljepšu božićnu jelku. Evo kako ukrasiti bor da zablista.

Ovo trebate napraviti želite li imati najljepšu božićnu jelku. Evo kako ukrasiti bor da zablista.

Ukrasite svoju jelku kao profesionalac

Kada božićni blagdani pokucaju na vaša vrata, mnogi od nas se bacimo odmah na posao i krećemo s dekoracijom i raznim pripremama kako bismo dočekali i proslavili Božić u adekvatnom uređenju i atmosferi. Jedno od sastavnih elemenata svakog Božića je normalno božićna jelka. Već je i sam pothvat pronalaska i kupovine božićne jelke veoma težak, a ukrašavanje bora da ne pričamo o tome. Za određene ljude nije nimalo teško ukrasiti bor, dapače, imaju taj prirodni instinkt za uređenje, no za neke od nas se to može činiti teškim podvigom, posebice ako biste htjeli urediti bor po nekom posebnom ukusu ili ćete pozvati za blagdane širu obitelj i prijatelje, te biste ih htjeli impresionirati sa svojim božićnim drvcem. U nastavku članka ćemo vam otkriti kako možete i vi bez problema ukrasiti svoje božićno drvce kao profesionalac uz nekoliko jednostavnih trikova. Također ćemo vam dati par savjeta kako odabrati i postaviti svoj bor.

Uz ove savjete, imati ćete najljepšu jelku

Prije nego što možete krenuti s dekoracijom božićnog drvca, prvo je bitno da odabrati savršenu jelku i postaviti ju u svojem domu. Kod kupovine bora je bitno odrediti gdje ćete točno u svojem domu postaviti bor. Također, morate znati koliko je visok strop u tom određenom prostoru kako ne biste kupili previsoki bor. Također, procijenite koliko slobodnog prostora imate za bor, te na temelju toga kupite bor, jer nekima se zna dogoditi da kupe bor koji je preširok. Osim toga, bitno je odrediti koje vrste želite da vaš bor bude. Neke vrste znaju se veoma brzo početi sušiti i počinju im ispadati iglice, dok kod nekih vrsta imaju meke ili čak oštre iglice. Zato je bitno da prvo proučite vrste borova kako biste znali koji kupiti za Božić. Kako biste mogli impresionirati sve sa svojim božićnim drvcem, najbolje vam je kupiti bor koji ima taman s visinom dođe do stropa, te je gust i ima finu širinu. S takvim borom ćete ga moći bogato ukrasiti, te nikoga neće ostaviti ravnodušnim. Kod postavljanja bora, bitno je imati stalak za bor koji ima u sebi ugrađenu posudu za ulijevanje vode (jer kako bi vam bor ostao svjež duže vrijeme, potrebno mu je osigurati vodu, isto kako stavljate buket u vazi s vodom! ). Kod unošenja bora, nosite zaštitne rukavice, te je dobro da imate dodatnu pomoć kod postavljanja bora na stalak. Malo se trebate poigrati s borom kako biste ga skroz izravnali. Kada ste zadovoljni s rezultatom, može skinuti mrežu, ostaviti da se grane rašire i potom mu uliti malo vode.

Neka ovaj Božić zablista uz savršenu jelku

Prvi korak kod ukrašavanja božićne jelke je da oblikujete grane. Ukoliko bor ima nekih predugačkih grana ili viškova, slobodno ga skratite i malo uredite bor da izgleda što bolje i savršenije. Prije nego što krenete sa postavljanjem kuglica i ostalih dekoracija, bitno je odrediti temu vašeg bora i paletu boja. Primjerice, možete odabrati šumsku temu gdje imate kuglice prirodnih boja, a ujedno imate i ornamente s figurama poput gljiva, ptica, vjeverica i lješnjaka. Ukoliko vas više zanima klasični božićni bor, držite se boja poput crvene, plave, zelene i zlatne, te postavite ornamente djeda božićnjaka, vilenjaka, miša i češera. Ako želite elegantni bor, minimalizam je vaš najbolji prijatelj. Odlučite se za jednu do maksimalno dvije boje u vašoj paleti, te nemojte kombinirati razne vrste ornamenta, već neka bude par vrsta kuglica, koje se razlikuju po veličini i finišu. Nakon što ste odlučili kako ćete ukrasiti bor, sada možete krenuti s dekoracijom.

Prvo je bitno postaviti lampice. Ovisno o tome koliko je veliko vaše drvce, na temelju toga trebate odrediti koliko vam lampica treba. Primjerice, ako imate bor visinom od 2 metri, trebati će vam 15 m lampica, odnosno 300 žarulja. Kada ste postavili lampice, možete krenuti s postavljanjem kuglica. Bitno je znati balans te je potrebno izbjegnuti nered. Najbolje je krenuti od vrha, te postepeno krenuti prema dnu. Na taj način ćete imati bolju kontrolu i lakše ćete pratiti svoj dizajn. Dobar savjet vam je grupirati tri kuglice različitih veličina kako biste dobili lijep, uravnotežen i privlačan izgled, te ih postavite u u obliku slova Z na drvcu. Veće kuglice uvijek postavite u središnjem dijelu, te srednje i male rasporedite kroz cijelo drvce. Kako biste razbili monotoniju, postavite posebne ornamente između običnih kuglica. Kao dodatni element, možete postaviti vrpce i ukrasne trake s kojima ćete podignuti svoje božićno drvce. Isto tako, možete ubaciti i pokoju mirisnu dekoraciju, poput cimeta i anisa, dok od prirodnih dekoracija možete ubaciti pokoji češer ili grančicu crvenih bobica. I za kraj, onaj najbitniji dio je postaviti zvijezdu na vrh bora. Ovisno o tome koju ste temu bora izabrali, na temelju toga biste trebali odabrati i svoju zvijezdu. Također, vitalnu ulogu u tome igra koliko imate prostora između vašeg bora i stropa. I ono što često neki zanemare je postavljanje suknje ispod bora. Ovo je nešto što će dati vašem boru taj puni, skladni izgled, te će se pokloni lijepo isticati, jednako kao i božićna jaslica.


Tagovi: