Ovo je najduža hrvatska riječ, mnogi nikada nisu čuli za nju – Možete li ju izgovoriti iz prve.

Zanimljivosti

Ovo je najduža hrvatska riječ, mnogi nikada nisu čuli za nju - Možete li ju izgovoriti iz prve.

Najduža hrvatska riječ

Iako je daleko od samog svjetskog rekorda, najduža riječ u hrvatskom jeziku ne samo da je zahtjevna za izgovorit, već se i mnogi pitaju što ona zapravo znači. Sastoji se od svega 30 slova, 31 ako ubrajamo znak, i svaka vam čast ako ju možete izgovoriti iz prve ili ako ju isto tako možete pročitati bez slovkanja. Koja je najduža hrvatska riječ? Prijestolonasljednikovčičinima! Ako nam ne vjerujete slobodno možete i sami u rječniku hrvatskog jezika potražiti navedeni pojam.

Ukoliko zanemarimo poveće brojeve koji se mogu svrstati na listu, prijestolonasljednikovičičinima zauzima prvo mjesto. Kako je došlo do navedene riječi? Ona je umanjenica od prijestolonasljednikovičica, točnije pojam je stavljen u pridjevski oblik za navedeni ženski rod i tako dobivamo prijestolonasljednikovičičina, ili se može koristiti kao i padež u množini pa dobijemo prijestolonasljednikovičučinima. I dok ste možda mislili da Hrvatski jezik ne krije ovakve dragulje među riječima, istina je da ih ima i više na popisu. Hrvatski jezik se zapravo može pohvaliti sa još 5 kompliciranijih riječi.

Top 5 najdužih hrvatskih riječi i što svaka riječ znači

Kada smo već krenuli u samu temu najdužih hrvatskih riječi, bilo bi fer da vam otkrijemo ostalih top 5 najduljih riječi koje isto tako zahtijevaju preciznost pri izgovaranju. Kao što znamo prvo mjesto pripada “prijestolonasljednikovičičinima”, riječi koja nastaje od prijestolonasljednikovica što je u značenju prijestolonasljednikova supruga. Drugo mjesto zauzima “antisamoupravnosocijalistički”, ukupno 29 slova, a samo značenje je osoba koja se bori protiv režima socijalizma. Treće mjesto zauzima “ezofagogastroduodenoskopija”, ukupno 27 slova, a samo značenje objašnjava metodu koja se koristi pri pregledu jednjaka, želuca kao i dvanaesnika.

Četvrto mjesto zauzima “samoupravnosocijalističkoga”, ukupno 27 slova, a samo značenje objašnjava samoupravni socijalizam kao specifični model samoupravljanja. Peta i posljednja najdulja riječ u hrvatskom jeziku je “najneindustrijaliziranija”, ukupno 25 slova, koja stoji bez specifičnog objašnjenja ili značenja. Budimo realni, većina nas nije nikada čula za navedene riječi, što njihovo izgovaranje čini još zanimljivijim i težim. Moramo navesti kako popis dugih riječi ne staje na broju 5, već na broju 41. Popis najduljih riječi možete pronaći online, a svaka riječ broji od 31 do 15 slova.

Najduža riječ na cijelome svijetu

Maknimo se na trenutak od hrvatskog jezika i zapitajmo se koja je najduža riječ na cijelome svijetu? Istina je da se još dan danas “lome koplja” i razmišlja o tome koji jezik zaslužuje navedenu titulu, ali Guinnessova knjiga rekorda je odlučila priznanje dodijeliti sanskriskoj riječi od impresivnih 428 slova! Stručnjaci u području jezikoslovlja govore kako navedenu titulu zaslužuje puno kemijsko ime proteina titana koji je zaslužan za samu pasivnu elastičnost mišića. Riječ se sastoji od impresivnih 189.819 znakova!

Pitate se kako se tako nešto opće može izgovoriti? Stručnjaci tvrde daje prosječnom čovjeku potrebno otprilike 3 i pol sata da ju u potpunosti izgovori. Iako se naše hrvatske riječi ne mogu niti približno usporediti s navedenim brojkama, lijepo je za znati da i naš jezik sadrži komplicirane riječi za koje se moramo potruditi da ih izgovorimo. U slučaju da se osjećate raspoloženo, popis najdužih hrvatskih riječi možete pronaći na sveznajućoj Wikipediji i iz zabave ih probati izgovoriti.

Tagovi: