Ovi polovni auti se najviše kvare – Šok lista koju nitko nije očekivao: Na prvom mjestu je model koji mnogi voze!

Zanimljivosti

Ovi polovni auti se najviše kvare – Šok lista koju nitko nije očekivao: Na prvom mjestu je model koji mnogi voze!

Koji se polovni auti najviše kvare?

Svake godine dobivamo izvještaje sa strane ADAC-a (njemačkog autokluba) koji su vezani za testiranje određenih modela automobila. Testovi koji se najčešće provode su vezani za kvarove koji se pojavljuju na automobilima. Navedene testove provode većina autoklubova po svijetu, no Hrvatska se radi korištenih vozila najčešće oslanja na njemačke rezultate. U navedenoj statistici koja se odnosi na prošlu godinu, sudjelovala su 132 modela auta koji su bili registrirani u periodu od 2012 do 2019 godine. Prije nego se okrenemo Njemačkoj listi, važno je navesti i rezultate Srbije koji se temelje na rezultatima s terena. Koji se auti najviše kvare?

Prva mjesta dijele: Volkswagen, Opel, Renault, BMW, Ford, Peugeot, Audi, Citroen, Mercedes, Alfa Romeo, Toyota, Hyundai, Škoda, Mazda. Rezultati iz Srbije pokazuju kako se najviše kvare modeli iz 2008 i 2010 godine (Najčešće polovni automobili). Modeli automobila koji se najviše kvare su: Volkswagen Golf, Volkswagen Passat, Fiat punto, Renault Megan i Renault Scenic. Koji se auti najviše kvare prema njemačkoj listi? Rezultati su ponešto drugačiji, jer se testiranje baziralo na novijim modelima vozila. Lista uključuje sljedeća vozila: Volkswagen Sharan, Opel Insignia, Ford S Max, Toyota Corolla, Renault Clio, Hyundai i20, Smart Forfour. U listu su uključeni novi i polovni automobili.

Radi čega se polovni auti najčešće kvare?

Važno je naglasiti kako se automobili ne kvare radi jednakog razloga, no neovisno o tome, statistike pokazuju koji kvarovi se najčešće događaju i kako oni utječu na sam auto. Radi čega se auti najčešće kvare? Najčešći problem je svakako kvar akumulatora. Najčešće intervencije su vezane za kvar akumulatora. 2021 pokazuje statistiku od 46,2%, što je u broju 3.49 milijuna kvarova. Statistika iz 2020 pokazuje pad od 1% navedenog kvara, a razlog je bila sama pandemija i manje korištenje vozila. U druge najčešće razloge ubrajamo probleme s pumpom za gorivo, svjećicama, alternatorom.

Stručnjaci su došli do zaključka da se pomoć na cesti najčešće traži i radi sljedećih kvarova: Kvar na motoru ili menadžmentu motora 15,5 %, Problemi s upravljanjem, kočnicama, ovjesom, mjenjačem, karoserijom 14,8 %, elektronika 10.3 %, gume 7 %, sustav pumpe za gorivo 3,1 %. Ukoliko uzimate polovni automobil, bitno je da obratite pažnju na navedene stavke, inače bi se mogli naći kao pozivatelj koji traži pomoć na cesti. Da li su polovni auti sigurni? Kvar na autu će ovisiti o njegovoj starosti i kako je bio održavan. Statistike pokazuju kako su starija polovna vozila često skup izbor radi popravaka, no polovna vozila koja su stara par godina se smatraju boljim izborom.

Koji polovni auti se najmanje kvare?

Stručnjaci navode kako se najviše kvarova događaju na automobilima koji su stari preko 10 godina starosti. Koji polovni auti se najmanje kvare? Ako razmišljate o nabavci polovnog automobila, razmotrite sljedeće modele: Manji automobili – Fiat 500, Toyota Aygo, Hyundai i10, Renault Twingo, Opel Adam. Mali automobili – Audi A1, Citroen C3, Dacia Sandero, Ford Fiesta, Mazda CX 3. Niža i srednja klasa – Audi A3, BMW serije 1 i 2, Dacia Duster, Kia Ceed, Škoda Rapid.

Srednja klasa – Audi A4, BMW serije 3 i 4, Ford Mondeo, Mercedes C klase, Škoda Octavia. Viša klasa – Audi A6, BMW serija 5, Mercedes E klase, Volkswagen Touareg, Škoda Superb. Koji god model automobila odabrali, nadamo se da Vam neće stvarati probleme u prometu. Navedene statistike su baziranje prema najmanjem broju prijavljenih kvarova prema modelima automobila.

Statistike nam mogu dati određeni uvid u polovne i nove automobile na tržištu, no kako napraviti odluku o kupnji? Mnogi polovni auti znaju biti “Mačak u vreći”, i zato je potrebno poduzeti određene mjere opreza. Kako znati da kupujete dobar i pouzdan automobil? Ukoliko ste svjesni da ne znate baš puno o automobilima, tada je preporuka da na razgledavanje auta povedete osobu koja se dobro razumije u funkcioniranje automobila. Poželjno je da s Vama ide osoba koja je po struci automehaničar. Što ako ne poznajete takvu osobu? Pomoć pri kupnji uvijek možete zatražiti u određenim autokućama koje nude uslugu pomoć pri kupnji rabljenog vozila.

Tagovi: