Ovako je izgledao Sv. Nikola. Prvi puta donosimo detalje iz njegova života. Istina ili mit o čovjeku kojeg slavimo u utorak.

Ovako je izgledao Sv. Nikola. Prvi puta donosimo detalje iz njegova život. Istina ili mit o čovjeku kojeg slavimo u utorak.

Tko je bio Sveti Nikola?

Sveti Nikola je zaštitnik pomoraca, obitelji i djece. Svake godine mu se i djeca, ali i odrasli jako vesele, te postave čizmice kod prozora ili vrata. No, ono što se mnogi pitaju je zbog čega slavimo Svetog Nikolu i tko je on zapravo bio.

Sveti Nikola je jedan od najpopularnijih svetaca u katoličkoj crkvi te njegov dan slavimo svake godine 6. prosinca. Bio je biskup i svetac, te je bio zaštitnik ne samo pomoraca već ujedno i djece i obitelji. Rođen je 15. ožujka 270. godine u gradu Patari (sada drevni i nepostojeći grad) u pokrajini Licije na jugozapadnom području današnje Turske. Dolazi iz imućne obitelji, te njegovi roditelji dugo vremena nisu mogli imati svoju djecu, te su Boga molili da dobiju djecu, te im je uslišio njihove molitve i dobili su malog Nikolu kojeg su imenovali prema njegovom stricu Nikoli, koji je bio bio biskup u Miri. Ubrzo nakon njegovog rođenja su mu oba dva roditelja poginula te je Nikola ostao sam. Kako bi širio dalje dobrotu i ljubav, postao je svećenik. Naposljetku mu je i stric umro, i misleći svi kako bude išao njegovim stopama dalje, otišao je u Palestinu gdje je dugo vremena živio samačkim životom. Nakon što je i nasljednik biskup njegovog strica umro, vratio se natrag te je postao biskupom u Miri, pomažući onima u nevolji i širio je vjeru.

Prema mnogobrojnim narodnim vjerovanjima, i on je poput Isusa činio čudesa, poput smirivanja uzburkanog mora, zbog čega je bio proglašen zaštitnikom pomoraca. Sa svojim je blagoslovom spasio djetetu život jer mu je zapela riblja kost u grlu, te je tada bio proglašen zaštitnikom obitelji i djece. Tokom svojega života na Zemlji senuvijek borio za ljubav i pravdu prema onima u kojima je prepoznao Boga. Od iscrpljenosti zbog poslova i pokore je Sveti Nikola umro 6. prosinca 343. godine i bio je pokopan u Miri gdje se i dan danas nalazi njegov sarkofag u kojem se nalazilo njegovo tijelo. No, zbog turskih osvajanja je njegovo tijelo bilo kasnije prebačeno u talijanski grad Bari gdje se i dan danas nalaze njegove relikvije.

Zašto stavljamo za Svetu Nikola čizmice na prozor?

Danas je Sveti Nikola mnogoj djeci poznat kao lik koji donosi djece poklone i razne darove. Sva djeca u svijetu večer prije Svetog Nikole očiste svoje čizmice i postave ih kod prozora ili vrata kako bi im mogao ubaciti pokoji dar u njih. No, od kuda vuče ta tradicija? Ova tradicija vuče korijene iz jedne legende. Blizu roditeljske kuće Svetog Nikole je život nekoć bogat čovjek koji je bio izgubio svoju carsku službu i sav svoj imetak. Čovjek je bio otac triju kćeri koje su se mogle udati, no nije imao dovoljno novca za njihov miraz. Nesretni otac je htio trgovati s njihovom mladošću i ljepotom kako bi mogao od toga zaraditi. Njegove kćeri su se pomolile Bogu kako bi ih spasio od toga i sačuvao im njihovu čast. Sveti Nikola je nekako načuo čovjekovu odluku te je napunio platnetnuplatnetnu vrećicu sa zlatnicima te se prišuljao tokom noći do čovjekove kuće i ubacio je vrećicu kroz prozor. Sljedeće jutro je čovjek ostao u čudu kada je našatonašato tu vrećicu i vidio svu tu svotu novca, koja je bila više nego dovoljno da uda jednu svoju kćer. Ovo se dogodilo i po drugi put, gdje je čovjek jedno jutro naišao na još jednu vrećicu ispunjenom sa zlatnicima ispod prozora, s kojom je spremio i drugu kćer za udaju.

Nastavak ove legende ima dva kraja. U prvoj verziji kraja je čovjek pomislio kako bi taj misteriozni dobrotvor mogao doći i po treći put, pa ga je čekao narednih nekoliko noći u zasjedi. I baš u tom trenutku kada je naišao Sveti Nikola da mu ubaci vrećicu sa zlatnicima za njegovu najmlađu kćer kroz prozor, zaskočio ga je čovjek i prepoznao da je to Sveti Nikola. Iako je obećao mu da ne bude rekao ikome o ovome, presretni otac je proširio glasinu po cijelome gradu.

U drugoj verziji kraja je Sveti Nikola vidio kako ga čeka otac djevojaka, pa se popeo na krov njegove kuće i ubacio vrećicu sa zlatnicima kroz dimnjak, i kako su se na otvorenom kaminu sušile čarape, slučajno su zlatnici upali u njih, te od tuda dolazi običaj stavljanja poklona u čarape ili čizmice, a i tradicija da se Djed Božićnjak sa poklomnima spušta kroz dimnjak.

Kako se kod nas slavi Sveti Nikola

Hrvatski običaji u današnjem dobu je da djeca večer prije Svetog Nikole temeljito očiste svoje čizmice, i potom ih stave ili kod prozora ili kod vrata kako bi im tokom noći mogao Sveti Nikola ubaciti darove. U nekim dijelovima zemlje se umjesto čizmica čak stavljaju viseće čarape, no najčešće se stavljaju čizmice. Također se kod nas tradicionalni stavlja šiba. Ako je šiba zlatne boje, znači da je dijete bilo dobro tokom godine. No, ako se šiba crna ili tamna, znači da dijete nije bilo dobro tokom ove godine. Uglavnom je Sveti Nikola bila odrednica za djecu da vide jesu li bila dobra ili ne, te bih naučila da ako nisu bila dobra da moraju poboljšati svoje ponašanje, biti bolji u školi i poštovati svoje roditelj i obavljati sve svoje zadatke uredno i na vrijeme.

U unešićkom kraju se za Sveti Nikola ostavljaju čizmice, koje su prethodno jako dobro očistile djeca, je što su bolje očišćene čizmice, to će im darovi biti bolji. Od darova se uglavnom ostavljamo jabuke, bademi i orasi.

U mjestu Danilo Gornji kod Šibenika su djeca dobivala darove i za Svetog Nikolu kao i za Svetu Luciju. Za Sveti Nikola bi im darove donio otac, dok za Svetu Luciju bi im darove donijela majka. U Kaštelu Starom blagdan Svetog Nikole se još naziva i Mornarski dan, te se djeca mu vesele jer bi im u njihovim bačvicama ostavio darove, koje su ostavile dan prije da vise.

U Badljevini kod Pakraca bi Sveti Nikola nosio veliku biskupsku kapu i imao bi veliki štap, te bi ga pratila dva bijela anđela sa krilima, i ujedno bi ga pratio Krampus, crni vrag s rogovima i repom.

Dok u vinkovačkim selima bi se netko od mještana tamo obukao u Svetog Nikolu i u Krampusa.


Tagovi: