Otvaranja u trudnoći – uzrok, simptomi, liječenje

Otvaranja u trudnoći - uzrok, simptomi, liječenje

Otvaranja u trudnoći uzrok

Uzrok otvaranja u trudnoći može biti različit i može se pojaviti tokom cijele trudnoće koja traje oko 42 tjedna. Ukoliko se otvaranja u trudnoći dogode do 22. tjedna trudnoća to stanje predstavlja prijeteći pobačaj, a ako se dogode između 22. i 37. tjedna stanje se promatra kao prijevremeni porod. Beba se tokom trudnoće razvija i svakim tjednom postaje razvijenija pa je za zdravlje bebe najbolje spriječiti prijevremene porode kako bi se svi organi razvili da beba nakon poroda može zdravo i samostalno funkcionirati.

Uzroci koji dovode do otvaranja prije vremena mogu biti emocionalno psihološke prirode kada trudnica doživi neki emocionalni šok, pretjerani stres uzrokovan svakodnevnim aktivnostima ili nekim događajem. Pretjerani fizički napori također mogu biti uzrok otvaranja prije vremena, kao i infekcije koje trudnica ima.

Otvaranje koje se događa pri kraju trudnoće je normalno otvaranje i očekivano jer se beba priprema za porod. Prirpeme za porod započinju nekon 37. tjedna kada se beba okreće glavicom prema dolje te će u procesu poroda uz trudove otvarati cerviks kako bi porodom izašla iz majčinog tijela.

Otvaranja u trudnoći simptomi

Simptomi otvaranja u trudnoći mogu biti trudovi koje će trudnica osjetiti u pravilnim razmacima, ali i krvarenja, pa čak i istjecanje plodne vode. Ukoliko dođe do istjecanja plodne vode bit će potrebno pripremiti sve za porod jer beba bez plodne vode ne može opstati u majčinom tijelu. Ukoliko je termin poroda ionako blizu istjecanje plodne vode i otvaranje su normalan proces pripreme za porod i nije ništa zabrinjavajuće.

Ukoliko se simptomi otvaranja u trudnoći jave prerano liječnik specijalista koji prati trudnoću će preporučiti mirovanje koje u nekim slučajevima može biti i strogo mirovanje, pa i boravak u bolnici zbog liječničkog nadzora. Moguće je da će liječnik propisati i neke lijekove koji djeluju na hormonskoj bazi kako bi se prerana otvaranja zaustavila.

Simptomi koje trudnice kod preranog otvaranja mogu osjetiti osim kontrakcija i grčeva su i križobolja, pritisak u donjem dijelu trbuha, te krvarenja koja mogu biti različitog intenziteta. U svakom slučaju trudnica se treba javiti svom liječniku koji će poduzeti mjere opreza i liječenja.

Otvaranja u trudnoći liječenje

Liječenje koje se provodi u slučajevima otvaranja u trudnoći ovisi o tjednu trudnoće, o komplikacijama koje su dovele do otvaranja. Prvo je potrebno ustanoviti razlog otvaranja, te utvrditi stanje trudnoće i da li trudnoći prijeti pobačaj koji se može spriječiti ili je pobačaj korak koji slijedi.

Liječenje se provodi lijekovima na hormonalnoj bazi, a ponekad su to i lijekovi koji liječe infekcije koje su možda uzrok preranom otvaranju u trudnoći. Mirovanje ili strogo mirovanje će svakako biti preporučeno jer svako fizičko naprezanje trudnice može dovesti do daljnjeg otvaranja, te pobačaje ili može izazvati prijevremeni porod. Moguće je da će liječnik propisati i korištenje magnezija koji pomaće u očuvanju trudnoće.

Otvaranja u trudnoći se mogu dogoditi tokom cijele trudnoće stoga je potrebno biti pažljiva i oprezna kod bilo kakvih simptoma koji ukazuju da s trudnoćom nešto nije u redu i odmah se obratiti liječniku kako bi se spriječio pobačaj ili prijevremeni porod, no o tome će odlučiti liječnik što je najbolje za majku i bebu.


Tagovi: