Otitis media – uzrok, simptomi, liječenje

Ljepota i zdravlje

Otitis media - uzrok, simptomi, liječenje

Otitis media – uzrok

Otitis media poznata je još i pod nazivom upala srednjeg uha. Infekcija je to koja se javlja u prostoru iza bubnjića u prostoru ispunjenim zrakom gdje se nalaze sitne vibrirajuće kosti uha. Oboljeti mogu i odrasli i djeca no ova je upala jedan od najčešćih uzroka posjeta djece liječniku te se uglavnom često javlja u periodu od 3 mjeseca starosti pa do 8. godine života.

Otitis media može biti uzrokovana virusima ili bakterijama, a često počinje kao obična prehlada ili neka druga bolest dišnog sustava. Do nje dolazi kada uzročnik doputuje do srednjeg uha kroz jednu ili obje Eustahijeve cjevčice koje spajaju grlo i srednje uho te tada uzrokuje oticanje Eustahijeve cjevčice. Kada otekne, cjevčica može postati začepljena te na taj način blokira normalan protok tekućine koja se tada nakuplja u srednjem uhu umjesto da iscuri van. Kod djece je Eustahijeva cjevčica nešto kraća i ima blaži nagib što povećava rizik od infekcije.

Otitis media – simptomi

Otitis media uključuje sljedeće simptome; kao najočitiji simptom i u djece i odraslih javlja se bol u uhu, povišena tjelesna temperatura iznad 38° C, čak polovina zaražene djece ima groznicu, gubitak apetita posebice kod dojenčadi koja još jede na bočicu jer djeca teže gutaju zbog pritiska u srednjem uhu i bolova koje im to uzrokuje, razdražljivost zbog konstantnih bolova, loše spavanje zbog pritiska u srednjem uhu koji se pogoršava u ležećem položaju, slabiji sluh uzrokovan nakupljanjem tekućine iza bubnjića koja usporava komunikaciju slušnih kosti srednjeg uha sa mozgom, bijeli, žuti ili smeđi iscjedak iz uha koji može značiti čak i puknuće bubnjića.

Otitis media ima 3 stanja; akutno, koje se pojavi, traje nekoliko dana i zatim nestane, zatim upala uha s izljevom kod koje akutni simptomi prestaju i nema aktivne upale ali iscjedak i dalje postoji te kronična gnojna upala kod koje infekcija ne nestaje ni uz liječenje, a može izazvati i rupu u bubnjiću.

Otitis media – liječenje

Otitis media iziskuje liječenje ovisno o jačini i prirodi infekcije, da li se upala pojavila prvi put ili s ponavlja ili traje dugo, da li se tekućina u srednjem uhu dugo zadržava te o dobi oboljele osobe. Djeci će liječnik propisati lijekove za snižavanje temperature i protiv bolova, a sa davanjem antibiotika može pričekati nekoliko dana jer se upala povuče sama od sebe.

Ako je uzročnik upale bakterija i infekcija je jaka, propisuju se antibiotici koji se moraju uzimati točno po receptu te se oboljeli osjećaju bolje već nekoliko dana nakon početka terapije. Čak i ako bol i ostali simptomi nestanu antibiotici se moraju popiti u propisanoj dozi kako se otitis media ne bi vratila. Lijekovi bez recepta poput ibuprofena mogu sniziti temperaturu i smanjiti bolove, a liječnik može propisati i kapi za uho koje će olakšati bolove. Ponekad se maloj djeci koja još ne govore preporučuju i cjevčice za uši koje mogu pružiti trenutno olakšanje.

Tagovi: