Što je osteosinteza

Ljepota i zdravlje

Što je osteosinteza

Osteosinteza – što je to

Osteosinteza oblik je rekonstruktivnog operativnog zahvata kojem je cilj stabilizirati i spojiti dva kraja slomljene kosti. Ovaj postupak koristi se nakon što je došlo do frakture, osteotomije ili pak nije došlo do spajanja kostiju prilikom zacjeljenja kod prijašnjeg loma. Poanta ovog postupka je pomoći tijelu da uspješno spoji u jednu cjelinu slomljene kosti koje se radi fragmentiranosti ili drugih problema ne mogu na drugi način dovoljno stabilizirati kako bi došlo do ispravnog zacjeljenja. Ovaj medicinski postupak najbolje funkcionira ako se provodi na mlađim ljudima i kod određenih ozljeda. Postupak se neće izvoditi za bilo koju vrstu loma, a ovisiti će o nekoliko čimbenika. Ozlijede kod kojih se provodi uključuju lomove kostiju koji uključuju prodor kroz meko tkivo ili kožu te lomove koji su rezultirali višestruko fragmentiranim kostima. Kako bi se ispravno provela osteosinteza, potrebno je prvo obaviti detaljan rendgenski snimak slomljene kosti. Tek nakon pregleda će specijalist moći preporučiti najbolju medicinsku metodu s kojom će kost moći brzo zacijeliti.

Osteosinteza – metode

Nakon što ste obavili rendgenski pregled, vaš liječnik će na osnovi tih rezultata odlučiti kakva osteosinteza bi bila najbolja za vaš specifičan slučaj. Prije samog operativnog zahvata, odradit ćete testiranje krvi, prestat ćete uzimati neke lijekove i posjetit ćete anesteziologa. Naime, ovisno o tipu operacije, ona se može obaviti uz opću ili lokalnu anesteziju. Vrsta anestezije također ovisi o općem zdravstvenom stanju pacijenta i o lokaciji gdje se dogodio lom. Osteosinteza može se izvesti kroz nekoliko različitih metoda i alata ili kroz njihovu kombinaciju. Kosti se tako mogu spojiti sa vijcima koji se umetnu u slomljenu kost. Sami vijci u sebi sadrže nit koja se može postupno zategnuti kako bi se osiguralo da je kost statična. Kosti se također mogu spojiti uz pomoć metalne pločice koja se instalira direktno preko loma i zategne vijcima. Druge metode osteosinteze uključuju korištenje žica i čavlića koji se mogu instalirati unutar ili izvan tijela. Postupak koji će se koristiti kod vas u potpunosti ovisi o vašim osobnim okolnostima.

Osteosinteza – liječenje

Osteosinteza koristi se kao pouzdana metoda u svrhu zacjeljivanja slomljenih kostiju. Općenito govoreći je stopa uspješnosti izrazito visoka, jer se kroz ove metode znatno olakša kostima da ispravno zacijele i opet stvore jednu cjelinu. Nakon što prođe operacija, pacijent ostaje na strogom promatranju dok ne posustanu učinci anestezije. Oporavak uključuje fizikalnu terapiju, a ovisno o težini prijeloma, liječnik će vam objasniti hoćete li nakon oporavka moći opet koristiti ozlijeđen dio tijela na isti način kao i prije ili će pak doći do određenih ograničenja. U svakom slučaju možete računati na minimum od šest tjedana za oporavak kako bi kost imala priliku zacijeliti. S obzirom da osteosinteza koristi različite oblike metala kako bi fiksirala slomljene kosti, mnogi ljudi se pitaju odstranjuje li se taj metal nakon što je prošao cjelokupni oporavak. Ovo će ovisiti o vrsti prijeloma koju je pacijent pretrpio. U većini slučajeva se za osteosintezu koristi titanij koji se ne odstranjuje, a može u vama ostati vaš čitav život bez ikakvih negativnih posljedica.

Tagovi: