Što je osteom

Ljepota i zdravlje

Što je osteom

Osteom je benigni tumor

Osteom je dobroćudna koštana izraslina koja sporo raste, a najčešće pogađa područje donje čeljusti ili prednjih sinusa. Iako se najčešće javlja na području donje čeljusti ili prednjih sinusa, to nisu jedina mjesta gdje se on može pojaviti pa je osteom tako moguće pronaći i na području donjih ekstremiteta, od čega najčešće zahvaća područje bedrene kosti ili kosti zdjelice. Osteomi kao takvi predstavljaju benigne tumore koji su načinjeni od koštanog tkiva te oni načelno nemaju tendenciju proširivanja, odnosno, metastaziranja na druge organe ili tkiva. Iako nisu skloni metastaziranju, prilikom rasta tog tumorskog tkiva može se ugroziti okolne organe i tkiva te narušiti njihov rad kao i funkciju istih. Tumor u području sinusa može rasti unutar šupljine te je prilikom toga može razoriti. Osteomi sinusa su u početcima najčešće bez specifičnih simptoma, no kako tumor raste tako se s vremenom mogu javljati glavobolje, deformacije kosti čela i lica te se u nekim slučajevima javlja razrokost i javljanje duple slike.

Osteom sporo raste i simptomi se sporo razvijaju

Ukoliko osteom uništi kosti lubanje i svojim širenjem dođe do područja moždanog tkiva, tada je moguća pojava epileptičnih napada te u vrlo rijetkim slučajevima može doći do drugih oblika senzornih i motornih ispada. No kako se već ranije spomenulo, osteomi vrlo sporo rastu pa stoga može proći dulji period vremena prije nego se pojave simptomi zbog kojih bi posumnjali na tu bolest. Ukoliko se sumnja na dijagnozu osteoma, tada je potrebno napraviti određene pretrage koje uključuju rendgenske snimke, magnetnu rezonancu te kompjutersku tomografiju uz čiju je pomoć moguće postaviti dijagnozu. Osteom sinusa liječi se na kirurški način te najčešće podrazumijeva otvaranje sinusa te odstranjivanje tumorskih stanica. Osteomi sinusa spadaju pod otorinolaringološku domenu, tako da to liječenje obavljaju liječnici koji su specijalizirali to područje medicine. U nekim slučajevima su potrebne i radioterapije ili neki drugi vid zračenja. Iako se osteomi sinusa rijetko ponavljaju, potrebno je odrađivati redovite kontrole u vidu rendgenskih snimanja kako bi se uklonile sve sumnje.

Osteom se može javiti gotovo na svakoj kosti

Iako se osteom najčešće javlja na kostima lubanje, može se pojaviti i na bilo kojoj drugoj kosti u ljudskom tijelu, osim na rebrima. Spomenuli smo i da se simptomi dugo ne javljaju, no isto tako se oni i razlikuju s obzirom na to na kojoj se kosti javljaju. Jedna od teorija nastanka osteoma na kostima donjih ekstremiteta su ozljede kostiju u kombinaciji s genetskim faktorom te je osteom tada inflamatorni odgovor tkiva na tu situaciju. Kao i na drugim mjestima, taj tumor sporo raste te može proći poprilična količina vremena prije nego se on dijagnosticira. Najčešći simptom tog tumora na području nogu je osjećaj boli, posebice prilikom vježbanja ili u pasivnom stanju nakon tjelovježbe. Osim bolova koji se s vremenom pojačavaju, ponekad su popraćeni i oticanjem tkiva te je prisutna osjetljivost kože na području koje se nalazi oko kosti koja je obuhvaćena tim tumorom. Analgetici su prva pomoć u toj situaciji, no krajnji oblik liječenja postiže se osteotomijom.

Tagovi: