Orgalutran – djelovanje, nuspojave, cijena, iskustva

Ljepota i zdravlje

Orgalutran - djelovanje, nuspojave, cijena, iskustva

Orgalutran – primjena i djelovanje

Orgalutran je lijek koji se koristi u reproduktivnoj medicini za regulaciju ovulacije kod žena koje prolaze kroz postupak potpomognute reprodukcije, kao što je in vitro oplodnja. Otopina koristi se za sprječavanje prerane ovulacije kod žena koje prolaze kroz postupak IVF. Prerana ovulacija može otežati uspješnu oplodnju jajne stanice ili implantaciju embrija. Ganireliks djeluje tako da inhibira djelovanje hormona koji potiču ovulaciju, poput hormona koji luči hipofiza, a to je luteinizirajući hormon ili skraćeno LH. Time se postiže kontrola nad vremenom ovulacije i omogućuje optimalno vrijeme za sakupljanje jajnih stanica. Djelovanje se temelji na blokiranju specifičnih receptora na stanicama u hipofizi. Ovaj blok inhibira oslobađanje LH hormona, što zaustavlja proces ovulacije. Time se osigurava da se jajne stanice zadrže u jajnicima i pripreme za sakupljanje tijekom postupka IVF. Važno je napomenuti da Orgalutran treba koristiti prema uputama liječnika i samo tijekom vremenski određenog razdoblja. Doziranje i raspored primjene lijeka određuje sam liječnik na temelju individualnih potreba svake žene. Obično se primjenjuje subkutano, što znači da se injekcija daje ispod kože, i to najčešće u područje trbuha.

Orgalutran – upute i nuspojave

Orgalutran se uzima subkutano, što znači kako se injekcija daje ispod kože. Obično se primjenjuje jednom dnevno, prema uputama liječnika, tijekom postupka potpomognute reprodukcije. Važno je strogo slijediti upute liječnika o doziranju, rasporedu primjene i trajanju terapije. Uobičajeno se Orgalutran injekcija ubrizguje u područje trbuha. Prije primjene, treba dezinficirati područje injekcije i koristiti sterilne štrcaljke i igle kako bi se smanjio rizik od infekcije. Nuspojave Orgalutrana mogu se razlikovati od osobe do osobe, ali obično su blage i prolazne. Uobičajene nuspojave su crvenilo, bol, oticanje ili iritacija na mjestu injekcije, mučnina, povraćanje, proljev, bol u području trbuha, te alergijske reakcije poput osipa, svrbeža ili oticanja. Ako primijetite ozbiljne alergijske simptome kao što su teški osip, oticanje lica ili poteškoće s disanjem, odmah potražite hitnu medicinsku pomoć. Ako primijetite bilo kakve neželjene nuspojave ili promjene tijekom primjene ovog lijeka, odmah o tome obavijestite svojeg liječnika kako bi Vam preporučio daljnje upute.

Orgalutran – cijena i iskustva

Orgalutran otopina se treba čuvati podalje od dohvata i pogleda male djece, te se smije lijek više dalje upotrebljavati nakon isteka roka trajanja. Datum roka trajanja se može pronaći na samom pakiranju otopine. Lijek čuvajte na temperaturi ispod 25 stupnjeva Celzijevih, te nemojte nikako zamrzavati ovaj lijek. Otopinu držite u njihovom originalnom pakiranju kako biste ih sačuvali od lošeg utjecaja sunčeve svjetlosti i vlage. Prije svake upotrebe, provjerite je li štrcaljka cijela, ima li oštećenja, te provjerite nalaze li se u otopini nepoznate čestice te je li došlo do promjene u boji otopine. Ukoliko primjetite neke neregularnosti, nemojte koristiti otopinu, te ju bacite na za to predviđeno mjesto. Orgalutran sadrži u sebi djelatnu tvar ganireliks u dozi od 0,25 miligrama u 0,5 mililitra otopine. Ostali sastojci koji se nalaze u lijeku su voda za injekcije, acetatna kiselina te manitol. Otopin je bezbojna i nema mirisa. Lijek se može kupiti u svakoj ljekarni po relativnoj dobroj cijeni uz liječnički recept. Dostupan je u pakiranjima od 1 ili 5 napunjenih štrcaljki. Iskustva pacijenata su veoma dobra te im je veoma pomoglo kod poticanje oplodnje.

Tagovi: