Optimon – djelovanje, nuspojave, cijena, iskustva

Ljepota i zdravlje

Optimon - djelovanje, nuspojave, cijena, iskustva

Što je Optimon i koje mu je djelovanje

Optimon je lijek koji pripada skupini lijekova koja se naziva ACE inhibitori te se najčešće koristi kod liječenja visokog krvnog tlaka. Liječnik može prepisati Optimon osobama koje imaju hipertenziju ili visoki krvni tlak i zatajenje srca ili oslabljene funkcije srca. Moguće je da liječnik prepiše ovaj lijek i kod nedavnog preboljenja infarkta srca ili kod problema s bubrezima koji je povezan s šećernom bolesti i visokim krvnim tlakom.

Lijek djeluje na način da širi krvne žile te tako pomaže srcu kod istiskivanja krvi u tijelo. Kada dolazi do žirenja krvnih žila te lakšeg protoka krvi u tijelo automatski se snižava i krvni tlak, dok kod osoba koje imaju srčanih problema lijek pomaže da srce bolje radi.

Vrlo je bitno naglasiti neke situacije u kojima se lijek ne bi smio uzimati. Lijek se ne smije uzimati u slučaju ili u stanjima kao što su:

  • Alergije na djelatnu tvar iz lijeka ili bilo koji drugi sastojak iz lijeka
  • Uzimanje drugih lijekova koji se ne smiju uzimati u kombinaciji s ovim lijekom

Koje nuspojave Optimon može uzrokovati

Optimon kao i svaki drugi lijek može uzrokovati razne nuspojave koje su zabilježene tokom testiranja lijeka. Naravno, vrlo je bitno napisati da teže nuspojave koje uzrokuje Optimon neće biti manifestirane u većini slučajeva, ali svejedno je vrlo bitno obratiti pažnju na nuspojave, jer prilikom uzimanja bilo kojeg lijeka treba biti vrlo oprezan. Navest ćemo vam nekoliko nuspojava koje je vrlo bitno naglasiti.

Česte nuspojave koje se mogu primijetiti prilikom uzimanja ovog lijeka su:

  • Promjena raspoloženja, vrtoglavica, promjena osjeta okusa i promjena boje prstiju na nogama i rukama
  • Iscjedak iz nosa, mučnina, osip kože, svrbež i bol u želucu

Manje česte nuspojave koje se mogu primijetiti prilikom uzimanja ovog lijeka su:

  • Osjećaj smetenosti, suha usta, osip iznad kože i psorijaza
  • Rast dojki kod muškaraca, ispadanje kose i povišena razina ureje

Rijetke nuspojave koje se mogu primijetiti prilikom uzimanja ovog lijeka su:

  • Upala pluća, upala jetre, upala gušterače i zatajenje jetre
  • Pojava kvržica na koži, alergijska reakcija i upala žučnog mjehura

Koliko Optimon košta i kakva su iskustva

Cijena koju je potrebno izdvojiti za lijek Optimon iznosi od 15 do 35 kuna, te u eurima to iznosi od 2 do 5 eura. Cijena ovog lijeka kao i kod svakog drugog ovisi o tome kolike je lijek jačine,dakle slabiji ili jači lijek, a ovisi i o tome koliko je samo pakiranje lijeka, dakle veće ili manje pakiranje. Analiziranjem tržišta, anketama i ispitivanjem osoba koje su lijek koristile, možemo reći da su iskustva te zadovoljstvo kod svih bila prilično visoko. Loših komentara na Optimon je bilo vrlo malo te su loša iskustva većinom bilježena samo zbog nuspojava koje su nažalost gotovo neizbježne prilikom konzumiranja lijeka.

Vrlo je važno naglasiti da se moraju temeljito čitati uputstva i upozorenja prije nego što se lijek započne koristiti. Na taj način će se definitivno izbjeći puno težih slučajeva i pojavljivanje simptoma. Uz to je vrlo bitno lijek koristiti samo do datuma isteka trajanja koje je istaknuto na pakiranju te ga je vrlo bitno čuvati na za to predviđenom mjestu.

Tagovi: