Opasno po zdravlje – Nikada ne ulijevajte mlijeko u kavu. Evo zašto ovo zovu pogubnom kombinacijom.

Zanimljivosti

Opasno po zdravlje - Nikada ne ulijevajte mlijeko u kavu. Evo zašto ovo zovu pogubnom kombinacijom.

Zašto nije dobro piti kavu i mlijeko?

Koliko ste puta čuli kako je bolje piti čistu kavu bez mlijeka, a niste dobili objašnjenje zašto? Odgovor možemo pronaći u važnom sastojku kave, točnije klorogenoj kiselini ili CGA. Nije nikakva tajna da su i same zdravstvene studije potvrdile kako kava ima pozitivne učinke na naše zdravlje. Koje su prednosti konzumacije kave? Znamo kako kava doprinosi našem zdravlju na fizičkom i mentalnom nivou. Smanjuje upalne procese u našem organizmu, pozitivno utječe na samu funkciju pluća kao i inzulinsku osjetljivost. Mentalno ona pojačava našu budnost, daje nam fokus i bolju koncentraciju.

Sve navedene prednosti se prepisuju gore navedenoj klorogenoj kiselini koja pripada u skupinu polifenola – fitonutrijenata koji imaju blagotvorne efekte na naš organizam. Osim toga, CGA također ima i antibakterijska kao i antiupalna svojstva, što znači da uz smanjenje krvnog tlaka ona također smanjuje i rizik od kardiovaskularnih bolesti, nastanka dijabetesa tipa 2, nastanka raka debelog crijeva, kao i hipertenzije i Alzheimerove bolesti. Kao što možete vidjeti u svemu se spominje samo kava, što znači da je mlijeko isključeno. Zašto nije dobro piti kavu i mlijeko? Možemo slobodno reći kako ova kombinacija utječe na efikasnost kave.

Kako mlijeko utječe na djelovanje kave?

Studije su također povele ispitivanje na djelovanje kave i mlijeka, napitka koji je mnogima od nas najdraži. Rezultati su pokazali da jednaka količina kave uz dodatak mlijeka u potpunosti eliminira sve efekte koje kava donosi. Mlijeko u kombinaciji s kavom zapravo ubija visokovrijedne fitonutrijente. Stručnjaci savjetuju da u kavu radije dodate slatko vrhnje koje nema takvo djelovanje. Kako mlijeko djeluje na kavu? Stručnjaci tvrde da kazein koji je mliječni protein zapravo apsorbira fitonutrijente iz kave, što znači da ih on veže za sebe.

Ovim vezivanjem onemogućuje se direktna apsorpcija u naš organizam, što znatno smanjuje utjecaj kave. Kako bi se dokazalo navedeno, provedeno je ispitivanje na osobama koje pivu kavu s i bez mlijeka. Osobe koje su pile kavu s mlijekom su pokazale znatno manju razinu klorogene kiseline u organizmu, što znači da je sama apsorpcija polifenola bila puno manja nego kod osoba koje su pile čistu kavu. Važno je za naglasiti da nema svaka kava isti udio CGA, što znači da ne djeluje svaka kava isto.

Kako pravilno piti kavu i mlijeko?

Vjerovali ili ne, postoje pravilni načini, točnije vodilje kako bi trebali piti kavu. I dok većina nas navedeni napitak najradije konzumira bez ikakvog razmišljanja, moramo reći kako to i nije najpametnije. Krenimo od same doze kave. Najveća preporučena doza kave na dan je 400 miligrama kofeina, što je u grubo 4 šalice kave koje si pripremimo doma. Studije pokazuju kako mnogi piju i do 6 šalica dnevno, što organizmu donosi više štete nego koristi. Preporučuje se izbjegavati kavu i mlijeko odmah ujutro, jer može doći do želučanih tegoba.

Ljudi koji su naučili piti puno kave su stekli i svojevrsni imunitet na kofein, što znači da imamo osobe koje pivu kavu iz navike, i one koji piju kavu radi efekta. Bez obzira u koju skupinu pripadali, čista kava i dalje ima svoje zdravstvene beneficije. Kombinaciju koju svakako želite izbjegavati je kava i mlijeko s dodatkom šećera. Studije pokazuju da ovakav način konzumacije kave loše utječe na naš mozak. Mnogi misle kako kofein i šećer podižu, što je istina, ali dugotrajnom konzumacijom kave i šećera mozgu radimo više štete nego koristi. Ne postoje posebne upute kako piti kavu, bitno je samo ograničiti njen unos i maknuti nepoželjne dodatke.

Tagovi: