Opadanje dlake kod pasa

Zanimljivosti

Opadanje dlake kod pasa

Opadanje dlake kod pasa i zašto se ono događa?

Opadanje dlake kod pasa ili linjanje je normalna sezonska promjena koja se događa i povezana je s vremenskim prilikama. Linjanje je tako prirodni proces kada pas ili bilo koja druga životinja mijenja svoju dlaku. U pravilu bi se trebalo događati dva puta godišnje u ranu jesen i proljeće. Opadanje dlake kod pasa je znak da se on rješava dlake koja mu je bila potrebna za prijašnje godišnje doba i da se priprema za dolazak nove dlake. U primjeru, na proljeće se psi rješavaju zimske dlake ili poddlake koja im je pomagala u zadržavanju topline koja stvara koža.

I dok je najčešće riječ o normalnom procesu, postoji i cjelogodišnje linjanje koje često zabrine mnoge vlasnike pasa. Treba naglasiti da nije svako prekomjerno linjanje opasno, točnije ono je uzrok toga što su mnogi psi danas u kući ili stanu koji ne odgovaraju prirodnim uvjetima i upravo to je razlog cjelogodišnjeg linjanja psa. I dok psi koji su u kući i stanu i dalje imaju sezonsko opadanje dlake, oni isto tako tijekom cijele godine ostavljaju ponešto dlaka.

Opadanje dlake kod pasa i koji su mogući uzroci pretjeranog ispadanja dlake?

Neke pasmine se prirodno manje linjanju, dok se neke pasmine linjaju u količini da možete napraviti još jednog psa. Opadanje dlake kod pasa je često samo uzrok sezonskog mijenjanja krzna, ali isto tako ono može biti znak određenih bolesti. Sami uzroci pretjeranog odbacivanja dlake mogu biti: Alergije, paraziti, bakterijske i gljivične infekcije, nuspojava lijekova, trauma kože i bolesti: jetre, bubrega, štitnjače, nadbubrežnih žlijezdi ili hormonalnih bolesti. Kada je opadanje dlake kod pasa razlog za posjet veterinaru?

Ukoliko primijetite da pas gubi više dlake nego inače, i ako primijetite da pas intenzivno liže i gricka određeni dio na sebi. Prije dogovaranja pregleda poželjno je odvojiti vrijeme i promatrati svojeg psa kako bi znali veterinaru prenijeti točno ponašanje i kako bi ubrzali sami dijagnostički proces. Pregledi se često sastoje od kompletnog pregleda i uzimanja kože psa kako bi se utvrdilo da opadanje dlaka nije povezano s kakvim bakterijskim ili gljivičnim infekcijama. Nakon što se utvrdi uzrok slijedi postupak liječenja koji je u većini slučajeva uz pomoć tableta.

Opadanje dlake kod pasa i kako ga kontrolirati?

Ono što bi svaki vlasnik psa trebao razmotriti prije uzimanje psa je pasminu. Zašto? Različite pasmine se različito linjaju i u različitim količinama. Kako smanjiti opadanje dlake kod pasa? Niti jedan vlasnik ne voli busene psećih dlaka po kući ili stanu, srećom postoje mjere koje se mogu poduzeti kako bi dlake postale stvar prošlosti. Prvo je važno odabrati dobru četku za tip dlake vašeg psa. Poželjno je isto tako svojeg psa barem jedanput godišnje odvesti na uklanjanje viška dlake.

Zdrava prehrana također igra veliku ulogu u opadanju dlake, dodatak omega 3 masnih kiselina u prehranu psa može učiniti dlaku sjajnijom i mekšom i isto tako usporiti njeno opadanje. Ako se odlučite na davanje bilo kakvih suplemenata, bilo bi poželjno da se prije posavjetujete sa svojim veterinarom. Brinite o tome da se vaš pas dovoljno hidratizira i da uvijek ima dostupnu svježu vodu, dehidrirana koža je najčešći razlog pretjeranog gubitka dlake. Opadanje dlake kod pasa se isto tako može riješiti kupkama i tretmanima za uklanjanje dlaka. Kao vlasnik psa morate se pomiriti s činjenicom da će dlake uvijek biti prisutne u nekoj mjeri.

Tagovi: