Olumiant – djelovanje, nuspojave, cijena, iskustva

Olumiant - djelovanje, nuspojave, cijena, iskustva

Olumiant - primjena i djelovanje

Olumiant je lijek koji se koristi u medicini za liječenje određenih autoimunih bolesti, a sadrži u sebi aktivnu tvar baricitinib. Olumiant je inhibitor janus kinaza koji djeluje na imunološki sustav i smanjuje upalne procese u tijelu. JAK enzimi sudjeluju u signalnom putu upale, a inhibicija tih enzima pomaže u smanjenju simptoma i napredovanja upalnih bolesti. Lijek se koristi kao terapija za odrasle osobe s aktivnim reumatoidnim artritisom koji nisu dovoljno odgovorili na druge terapije. Reumatoidni artritis je autoimuna bolest koja uzrokuje upalu zglobova i može dovesti do trajnog oštećenja zglobova i invaliditeta. Ujedno se ovaj lijek koristi i za liječenje odraslih osoba s umjerenim do teškim atopijskim dermatitisom koji nisu odgovorili na druge terapije. Atopijski dermatitis je kronična upalna bolest kože koja uzrokuje svrbež, suhoću, crvenilo i osip. Bitno je se konzultirati sa svojim liječinikom prije nego što krenete uzimati ovaj lijek, posebice ako imate i neka druga zdravstvena stanja i uzimate neke druge lijekove.

Olumiant - upute i nuspojave

Olumiant se uzima oralno u obliku tableta, a doza i raspored uzimanja ovise o specifičnom stanju pacijenta i preporukama liječnika. Važno je strogo slijediti upute liječnika o doziranju i rasporedu uzimanja lijeka. Uobičajena preporučena doza za reumatoidni artritis je 2 mg jednom dnevno. Kod atopijskog dermatitisa, doza može biti 2 mg ili 4 mg jednom dnevno, ovisno o težini bolesti i procjeni liječnika. Nuspojave Olumiant tableta mogu se razlikovati od osobe do osobe, te neki mogu iskusiti samo blage nuspojave, dok drugi mogu doživjeti ozbiljnije reakcije. Najčešće nuspojave su prehlada, sinuzitis, faringitis, bronhitis, glavobolja, povišeni krvni tlak, povećana razina enzima u jetri, mučnina, proljev, bolovi u trbuhu ili neki drugi poremećaji probave. Također, mogu se pojaviti i ozbiljnije nuspojave, iako su rijetke. To mogu biti ozbiljne infekcije, alergijske reakcije, promjene u krvnim parametrima, povećan rizik od krvarenja ili promjene u lipidima u krvi. Ako primijetite bilo kakve neželjene nuspojave ili promjene tijekom uzimanja ovog lijeka, važno je odmah obavijestiti svog liječnika. Oni će moći pružiti detaljnije informacije o nuspojavama, procijeniti njihovu ozbiljnost i preporučiti daljnje postupanje.

Olumiant - cijena i iskustva

Olumiant tablete se moraju čuvati što dalje od djece kako ne bi slučajno progutala ovaj lijek. Tablete čuvajte u njihovom originalnom pakiranju kako biste ih zaštitili od utjecaja vlage ili sunčeve svjetlosti. Lijek čuvajte izvan pogleda i dohvata djece. Nakon što lijeku istekne rok trajanja nemojte ih više dalje uzimati te ih bacite na za to previđeno mjesto. Tablete nemojte bacati u otpadne vode ili u svoj kućni otpad, već ih bacite prema uputama svojeg ljekarnika kako biste doprinijeli očuvanju okoliša. Olumiant sadrži u sebi djelatnu tvar baricitinib, te jedna tableta sadrži u sebi 2 ili 4 miligrama baricitiniba. Ostali sastojci koji se nalaze u mikrokristalična celuloza, umrežena karmelozanatrij, manitol, magnezijev stearat, crveni željezov oksid, lecitin, makrogol, polivinil, talk te titanijev dioksid. Tablete su obložene filmom te su svjetlo ružičaste boje, ovalno orkruglog oblika te na jednoj strani imaju oznaku Lilly, a na drugoj 2 ili 4, ovisno o gramaži tablete. Tablete se mogu kupiti u ljekarni po dobroj cijeni, i to samo na recept od svojeg liječnika. Dostupne su u pakiranjima po 14,28,35,56,84 i 98 tableta u kutiji. Iskustva pacijenata su veoma dobra te mnogi ih preporučuju drugima.


Tagovi: