Odojak postaje luksuz, cijene lete u nebo. Što će se jesti za blagdane? Domaćeg gotovo da i nema!

Odojak postaje luksuz, cijene lete u nebo. Što će se jesti za blagdane? Domaćeg gotovo da i nema!

Odojak postaje luksuz

Blagdansko vrijeme obično je obilježeno bogatim obrocima i tradicionalnim jelima, a jedno od njih je i odojak. Međutim, ove godine odojak postaje pravi luksuz na blagdanskom stolu, jer su cijene ove vrste mesa doslovno "lete u nebo". Razlog za ovakav rast cijena odojka leži u nedostatku domaćeg mesa.

Naime, u posljednje vrijeme Slavonija je pogođena Afričkom svinjskom kugom koja je dovela do masovne eutanazije svinja. Kako bi se suzbilo širenje bolesti, donesena je odluka o zabrani klanja svinja na tradicionalan način, što je uključivalo i klanje odojka. Ova situacija rezultira nedostatkom domaćeg mesa na tržištu, što automatski dovodi do rasta cijena. Proizvođači svinjetine koji su ostali bez mogućnosti klanja odojka, moraju se osloniti na uvoz, što dodatno povećava troškove. Nažalost, nedostatak svinjetine ima direktan utjecaj na blagdanski meni mnogih obitelji diljem zemlje.

Nedostatak domaćeg odojka zbog Afričke svinjske kuge u Slavoniji rezultira i nedostatkom svinjetine općenito na tržištu. Ovaj nedostatak ima poseban utjecaj na blagdanski meni, jer mnoge obitelji tradicionalno biraju odojak kao glavno jelo za blagdane.

Iako su cijene uvoznog mesa također visoke, neki se odlučuju ipak kupiti odojak. No, važno je provjeriti porijeklo i kvalitetu uvoznog mesa prije kupnje. Trenutno se u Zagrebačkim mesnicama cijena odojka kreće od 7-8 eura za kilogram, dok se u trgovačkim lancima može naći nešto jeftinije. Vrlo je vjerojatno kako će cijene odojka približavanjem prosinca ići gore te je pitanje tko će ove praznike uživati u okusu i mirisu tradicije.

Nova tradicija blagdanskog jelovnika: Koje su alternative odojku i kako prilagoditi blagdanski meni novim trendovima?


Tagovi: