Odobrene prve tablete za liječenje covida

Ljepota i zdravlje

Odobrene prve tablete za liječenje covida

Covid tablete u borbi protiv Covid-19

Kako javlja BBC Britanski regulator za lijekove odobrio je prvu pilulu stvorenu za liječenje simptomatskog Covida pod nazivom Molnupiravir. Na informativnim stranicama i tiskovnim izdanjima čitamo objave o novorazvijenim lijekovima koji su namijenjeni u borbi protiv virusa Covid-19. Dvije su farmaceutske kuće posebno istaknute u svojim istraživanjima i razvojima Covid tablete koja bi trebala pomoći u liječenju oboljelih od ove bolesti. Merck je uspio prvi završiti ispitivanja i razviti lijek, te prvi dobio odobrenje od britanskih institucija. Pfizer je također odmah po pojavi bolesti se posvetio razvoju ne samo cjepiva nego i lijeka.

Svrha covid tablete je da pomogne oboljelima i spriječi daljnji razvoj virusa u ljudskom organizmu koji može dovesti do opasnih komplikacija naročito kod necijepljenih osoba. Upravo necijepljene osobe su najbrojnije među umrlima od ove opake virusne bolesti Covid-19. Tablete uz pomoć cjepiva zajedničkim snagama bi trebale stvoriti uspješnu obranu od bolesti i suzbiti pandemiju koja u zadnje dvije godine vlada svijetom.

Brojne su farmaceutske kuće odmah nakon pojave virusa pristupile kliničkim ispitivanjima i razvoja cjepiva i razvoja lijekova koji bi trebali pomoći ukoliko se bolest dobije. Za sada je lijek poprilično skup jer za jednu kutiju je potrebno izdvojiti i do 700 dolara, međutim kao i uvijek razvojem lijekova i drugih farmaceutskih kompanija tržišni mehanizam će odraditi svoje i spustiti cijene u realne okvire, a dugoročno kad se pandemija pobijedi cijene će biti normalne kao i za druge brojne lijekove.

Covid tablete Molnupiravir od Merck-a

Molnupiravir su covid tablete koje je razvio i kliničkim ispitivanjima potvrdio djelovanje ovog lijeka u liječenju Covid-19. U ovom trenutku ovaj lijek je dobio odobrenje od britanskih zdravstvenih institucija i čeka odobrenje od FDA američke institucije za odobrenje lijekova, te bi trebao biti uskoro certificiran. Nakon toga se može krenuti u masovnu proizvodnju i distribuciju pacijentima.

Lijek se primjenjuje u prvih pet dana od oboljenja i može pomoći i cijepljenim i necijepljenim osobama. Dokazano je da nema nuspojava te da u ranoj fazi primjene značajno smanjuje mogućnost teških komplikacija bolesti koje mogu posljedično dovesti do hospitalizacije ili smrti oboljelog od Covid-19.

Covid tablete Molnupiravir se primjenjuju pet dana, dva puta na dan u skladu kako će liječnik obiteljske medicine propisati da se lijek koristi. Za tablete ovog proizvođača dokazana je učinkovitost prema prvim informacijama od 50% za rizik od komplikacija bolesti. Zbog visoke cijene originalnog lijeka kompanija će dopustiti proizvodnju generičkih lijekova koje će se proizvoditi u Indiji kako bi bili dostupni i siromašnijim zemljama koje ne mogu platiti visoku cijenu originalnog lijeka.

Covid tablete Paxlovid od Pfizer-a

Poznati Pfizer je završio svoja klinička ispitivanja na svom lijeku Paxlovid covid tableta mjesec dana kasnije nego Merck, te je u postupku predaje zahtjeva FDA američkoj instituciji za odobravanje lijekova. Svojim su kliničkim ispitivanjima potvrdili da covid tablete Paxlovid imaju učinkovitost i do 89% što je znatno više nego lijek od Merck-a.

Pfizerov lijek protiv Covid-19 se također primjenjuje odmah kod pojave ranih simptoma. Liječenje traje pet dana samo za razliku od Merck-ovih tableta koje se primjenjuju po dvije dva puta na dan-ukupno četiri dnevno, Pfizerove se uzimaju tri ujutro i tri po noći.

Namjena je ista za covid tablete jednog i drugog proizvođača, a to je smanjiti i ukloniti teške komplikacije simptoma bolesti i smanjiti smrtne ishode i hospitalizacije koje znatno poskupljuju liječenja, ali i dodatno dovode u rizik pacijente od drugih stanja kada su pacijenti stavljeni na respiratore i ostale uređaje za dovod kisika u pluća.

Uz cjepivo koje Pfizer razvio svojim tabletama za liječenje Covid-19 bolesti će zaokružiti cjelinu u borbi protiv globalne pandemije koja je unazadila ljudske živote, dovela do mnogih psihičkih poremećaja pojedinaca zbog izoliranosti i nemogućnosti normalnog životnog funkcioniranja, ali i urušila brojne ekonomije i tržišta, te time dodatno uništila i ljudsko zdravlje i ljudsko djelovanje.

Tagovi: