Od čega se radi viski

Od čega se radi viski

Tko je prvi napravio viski?

Sama povijest viskija je fascinantna jer se proteže kroz stoljeća i mnoge kulture. Prvi viski na svijetu proizveden je u Škotskoj 1494. godine. Značenje ovog sofisticiranog pića prevodi se kao voda života. Najstariji povijesni zapis o viskiju pokazuje da je škotski kralj James IV naručio redovnika Johna Cora da proizvede destilat na bazi sladnih žitarica. S vremenom je definiran način proizvodnje koji uključuje do 20% ječmenog slada, drugih kuhanih žitarica, kukuruza i pšenice. Slad se dobiva miješanjem mljevenih žitarica u vrućoj vodi kojoj se dodaje kvasac koji aktivira vrenje. Destilacija se provodi u destilacijskim kazanima, što dovodi do isparavanja i kondenzacije alkohola. Nakon toga stavlja se u hrastove bačve, gdje mora odležati najmanje tri godine. Izvorni recept se koristi i danas, a poznat je kao škotski viski. Krajem 19. stoljeća ovo se piće našlo izvan granica Ujedinjenog Kraljevstva i proširilo se svijetom. Danas se prvenstveno proizvodi u Škotskoj, zatim u Irskoj, Kanadi, Americi, Francuskoj, ali iu mnogim drugim zemljama. Proizvodnja viskija posao je koji se vremenom usavršavao što je pridonijelo većoj inovativnosti i nevjerojatnim notama okusa.

Od čega se radi viski

Danas je viski jedno od najpoznatijih i najkonzumiranijih pića. Veliki izbor viskija, svaki sa svojom tradicijom i okusom, okuplja znalce diljem svijeta. Priprema ovog pića prilično je složena, a proces sazrijevanja može trajati godinama. Proizvodnja viskija drevno je umijeće koje uključuje mnoge različite faze, procese slada, vrenja, fermentacije, destilacije, sazrijevanja, filtriranja i punjenja u boce. Mnogi čimbenici određuju okus destilata. Sorte viskija, koje svojim jedinstvenim okusima zauzimaju važno mjesto među alkoholnim pićima, međusobno se razlikuju po klasama i vrstama. Za izradu viskija potrebna su tri osnovna sastojka, voda, žitarice (pšenica, ječam, kukuruz, raž) i kvasac. Ovaj proizvod je napravljen od žitarica, što određuje glavnu strukturu vrsta viskija. Proizvodnja viskija odvija se u destilerijama, a okus viskija može varirati ovisno o kvaliteti vode koja se koristi. Upotreba kvasca je od velike važnosti za stvaranje alkohola, odnosno njegovog okusa. Kvasac koji se koristi za vrenje u fazi proizvodnje je poseban, a njegov sadržaj svaka tvrtka drži u tajnosti. Prvi dio proizvodne faze počinje tako da zrna ječma ili žitarica ostanu u velikim posudama napunjenim vodom. Ovaj dio proizvodne faze naziva se slađenje i uključuje stajanje žitarica u vodi određeno vrijeme. Nakon što započne proces klijanja, klice žitarica suše se na poseban način, uz pomoć ventilatora ili dima. Nakon faze ventilacije zrna slada se melju i stavljaju u bačve napunjene vrućom vodom. Zatim počinje faza fermentacije i destilacije, onda se stavlja u hrastove bačve i tamo skladišti, gdje u međuvremenu dobiva svoj poseban okus. To se postiže prisutnošću različitih okusa bačvi koje su se prethodno koristile u proizvodnji drugih vrsta jakih alkoholnih pića. Škotski viski proizvodi se od sladnih žitarica, destilira se u posebnim destilacijskim kotlima destilerije i odležava u hrastovim bačvama najmanje tri godine.

Kako odabrati viski?

Znamo da svaki viski ima svoj okus i kvalitetu. Mnogi čimbenici mogu utjecati na kvalitetu viskija, a razumijevanje određenih karakteristika način je da napravite pravi izbor za svoje nepce. Za odabir savršenog viskija najvažnije je krenuti od podrijetla ovog sofisticiranog pića. Poput vina i nekih drugih alkoholnih pića, u svijetu se proizvodi mnogo vrsta viskija. Blended Scotch je najkomercijalniji na svijetu i sastoji se od kombinacije preko 40 vrsta slada. Grain whisky se proizvodi od različitih vrsta žitarica, kukuruza, raži i pšenice. U Single Maltu koriste se samo kvasac, voda i ječmeni slad. Još jedna važna karakteristika koju treba uzeti u obzir je starost viskija, jer što duže odležava, to je njegov okus izraženiji. Proces odležavanja viskija je najmanje tri godine. Pravi poznavatelji ovog pića smatraju da kvalitetan viski mora biti star najmanje deset godina. Minimalni postotak alkohola u viskiju kreće se od 40%, a najveći uobičajeni postotak je 63,5%. Iako ovo piće ima najveći postotak alkohola, dobro skriva svoj okus unutar složenih aroma, što ga čini impresivnim. Budući da se radi o vrlo jakom alkoholnom piću, može se kombinirati s namirnicama jakog okusa, poput dimljenog lososa, odležanih sireva i crvenog mesa s roštilja.


Tagovi: