Nuspojave helexa

Ljepota i zdravlje

Nuspojave helexa

Učinci i nuspojave helexa

Što je helex? Koje su nuspojave helexa i na što treba obratiti pozornost kod njegove primjene? Helex je anksiolitik iz skupine benzodiazepina koji djeluje direktno na središnji živčani sustav i ima anksiolitički učinak. Zbog svoje visoke učinkovitosti benzodiazepini spadaju u najvažniju skupinu lijekova za kontrolu anksioznosti. Lijek djeluje umirujuće na osobe koje imaju anksioznost i druge probleme uzrokovane depresijom. Njegov aktivni sastojak je alprazolam. Preporučuje se za liječenje anksioznih poremećaja kod kojih su prisutni simptomi tjeskobe, razdražljivosti, straha, uznemirenosti, napetosti, poteškoće u koncentraciji, tahikardije, gušenja, nesanice i drugih tjelesnih manifestacija. Osim anksioznosti, indiciran je i za liječenje anksioznosti koja se javlja kao posljedica apstinencije od konzumacije alkohola. Smatra se sigurnim ako se koristi povremeno ili kratko vrijeme. Ako se koristi neselektivno može izazvati ovisnost. Koristi se samo uz medicinske indikacije i prodaje se na recept. Iako je vrlo koristan i učinkovit, trebate znati da se tijekom liječenja mogu pojaviti nuspojave helexa.

Koje su nuspojave helexa

Mehanizam djelovanja benzodiazepina je na GABA-a receptore. Međutim, njegova struktura je specifična. Vrlo je sličan tricikličkim antidepresivima – selektivnim inhibitorima ponovne pohrane serotonina i noradrenalina. Na taj način smanjuje se tjeskoba uz sedativni učinak. Prilično je jak anksiolitik i brzo se eliminira. Kao i kod svih psihoaktivnih lijekova, mogu se pojaviti nuspojave helexa. Budući da uzrokuje sedaciju, najčešće nuspojave su gubitak ravnoteže, umor i pospanost. Osim toga, mogu se pojaviti glavobolje, nizak krvni tlak, vrtoglavica, zamagljen vid, nejasan govor, promjene pamćenja, suha usta i gastrointestinalni problemi. Iako rjeđe, u nekim slučajevima nuspojave helexa su tremor, dezorijentacija, poremećaj pažnje, letargija, dermatitis, seksualna disfunkcija i promjene tjelesne težine. Učinci na gubitak tjelesne težine ili debljanje navedeni su u uputama. Tijekom uzimanja helexa ne smije se konzumirati alkohol jer pojačava djelovanje lijeka i izaziva ozbiljne nuspojave. Ovaj lijek može izazvati tešku alergijsku reakciju: otežano disanje, bol u prsima, kašalj, oticanje usta, jezika ili lica, u kojem slučaju trebate prekinuti liječenje i potražiti hitnu medicinsku pomoć. Helex ne smiju koristiti: osobe mlađe od osobe koja ima alergijsku reakciju na bilo koju komponentu formule, osobe koje imaju miasteniju gravis, bolest koja dovodi do slabosti mišića, osobe s akutnim glaukomom uskog kuta koji uzrokuje unutarnji pritisak u oko, osobe s teškim respiratornim problemima i poteškoćama u disanju.

Kako izbjeći nuspojave helexa

Trajanje učinka ovog lijeka može varirati ovisno o dobi, težini i psihičkom stanju pacijenta. Potpuni učinak lijeka očituje se najkasnije 1 sat nakon primjene. Može se koristiti samo uz liječnički recept. U slučaju bilo koje nuspojave helexa potrebno je obavijestiti liječnika. Samoliječenje može biti opasno za vaše zdravlje, stoga nemojte koristiti ovaj lijek bez recepta i savjeta liječnika. S kojim lijekovima se helex ne smije koristiti? Ako se koristi zajedno s drugim lijekovima, djelovanje helexa može biti jače, što otežava njegovo izbacivanje iz organizma i uzrokuje predoziranje. Helex se ne smije koristiti zajedno s antidepresivima i lijekovima za spavanje, antialergijskim lijekovima, lijekovima protiv gljivica, lijekovima protiv epilepsije i lijekovima protiv kašlja. Kako biste izbjegli nuspojave helexa, morate slijediti sve preporuke liječnika. Lijek se uzima nakon jela kako bi se uklonila mogućnost mučnine. Ako propustite dozu, nemojte uzeti duplu dozu. Uzimanje veće doze ovog lijeka nego što je propisao liječnik može dovesti do ozbiljnih posljedica. Nepravilna uporaba neće pridonijeti uspješnom liječenju i može uzrokovati razne probleme.

Tagovi: