Kada helex počinje djelovati

Kada helex počinje djelovati

Helex - primjena i djelovanje

Helex je lijek koji sadrži u sebi djelatnu tvar alprazolam koji pripada skupini benzodiazepina i koristi se kao anksiolitik. Lijek djeluje smirujuće na središnji živčani sustav. Koristi se za liječenje poremećaja uzrokovanih napadima paničnog straha, s ili bez prisutne agorafobije, za liječenje anksioznih stanja različitog stupnja ozbiljnosti, uključujući one koji su povezani s depresijom, za ublažavanje uznemirenosti, nemira i napetosti, s ili bez psihosomatskih reakcija, te kao dopuna početnom liječenju depresije kada su prisutni i simptomi anksioznosti. Helex ne smijete uzimati ako imate alergiju na alprazolam ili bilo koji od sastojaka lijeka, ili ste prethodno imali alergijske reakcije na druge benzodiazepine, patite od miastenije gravis, ozbiljnog stanja koje uzrokuje tešku mišićnu slabost, bolujete od teških plućnih bolesti poput bronhitisa ili emfizema, patite od apneje ili imate ozbiljnu bolest jetre. Budite na oprezu ako bolujete od epilepsije ili ste ranije imali napadaje, ako imate probleme s disanjem, imate manje od 18 ili više od 60 godina, već ste bili hospitalizirani zbog mentalnog poremećaja ili ste imali suicidalne misli.

Helex - upute i nuspojave

Helex tablete uzimajte prema uputama koje Vam je dao liječnik. Ako osjećate bilo kakvu nesigurnost u vezi s primjenom lijeka, svakako se posavjetujte s liječnikom ili ljekarnikom. Vaš liječnik određuje dozu, prilagođenu prema Vašim individualnim potrebama. Najbolje je da cijeli proces liječenja nadgleda isti liječnik, a obično se započinje s manjom dozom lijeka, koja se postupno povećava prema potrebama, sve prema uputama liječnika. Djelovanje Helex lijeka počinje već nakon 1 do 2 sata. Kada liječnik odredi odgovarajuću dozu za održavanje, tablete uzimate 3 do 4 puta dnevno. Nikada ne biste trebali sami mijenjati propisanu dozu lijeka. Postupno smanjenje doze je obavezno tijekom završetka liječenja. Tijekom tog procesa, doza se mora postupno smanjivati, obično za najviše 0,5 mg svaka tri dana, kako bi se izbjegli simptomi povlačenja. Za neke pacijente može biti potrebno još sporije smanjenje doze. Trajanje liječenja treba odrediti liječnik, i ne biste smjeli samostalno prekidati liječenje, jer to može izazvati simptome povlačenja. Postupno smanjenje doze treba biti usmjereno prema uputama liječnika i ovisi o trajanju liječenja. Nikada nemojte mijenjati dozu bez savjeta liječnika. Kada je riječ o mogućim nuspojavama, svakako se posavjetujte s liječnikom ako primijetite bilo kakve neobične simptome, a posebno ako se radi o nemiru, izrazitoj uzbuđenosti, agresivnosti, bijesu, razdražljivosti, iluzijama, halucinacijama, gubitku pamćenja, žutici ili drugim simptomima.

Helex - sastav i pakiranje

Helex tablete se moraju strogo držati podalje od dohvata ili pogleda male djece. Tablete čuvajte na temperaturi koja ne prelazi 30 stupnjeva Celzijevih, te ga držite podalje od direktne sunčeve svjetlosti i vlage. Nemojte koristiti lijek nakon isteka roka valjanosti koji je označen na kartonskom pakiranju lijeka. Helex sadrži djelatnu tvar alprazolam. Uz to, sadrži i druge pomoćne tvari. Tablete u dozi od 0,25 mg sadrže laktozu hidrat, povidon, kukuruzni škrob, polisorbat 80, krospovidon i magnezijev stearat. Tablete od 0,5 mg sadrže laktozu, povidon, kukuruzni škrob, krospovidon, rozu boju (E127), polisorbat 80 i magnezijev stearat. Tablete od 1 mg sadrže povidon, laktozu, kukuruzni škrob, krospovidon, plavu boju (E131+E151), polisorbat 80 i magnezijev stearat. Dostupan je u pakiranju od po 30 tableta ili po 90 tableta u kartonskom pakiranju. Ovaj lijek pripada skupini farmakoterapijskoj grupi derivata benzodiazepina. Ovaj se lijek može jedino kupiti u ljekarni i to se izdaje na liječnički recept.


Tagovi: