Nove kriptovalute

Tech

Nove kriptovalute

Uloži u kriptovalute

Najbolje i najsigurnije mjesto za kupovinu i prodaju kriptovaluta po najboljim cijenama

Što je to kriptovaluta i nove kriptovalute

Kriptovaluta je nova pojava u modernom dobu koja predstavlja novi oblik novca. Prva je nastala prije nešto više od 11 godina. Postoje dvije struje ljudi, jedni koji smatraju kriptovalute novim oblikom novca i drugi koji smatraju da je to tek nova riječ. Prije nego što uđete u složenije koncepte i definirate kako nastaju nove kriptovalute, prvo trebate znati što je to uopće kriptovaluta. Kriptovaluta predstavlja vrstu novca koji je decentraliziran i koji se temelji na novoj tehnologiji šifriranja. Svaka kriptovaluta garantira određene stvari, a to su: privatnost, decentraliziranost i sigurnost.

Kriptovalute, pa tako i nove kriptovalute ne reguliraju niti prate nijedno centralizirano tijelo, vlada ili banka. Sve kriptovalute su građene od tzv. blokova podataka. Navedeni blokovi podataka sadržavaju sve informacije o transakcijama te održavaju vezu između čvorova. Podaci snimljeni u blokovima ne mogu se mijenjati bez izmjene svih sljedećih blokova. Danas je dostupno više od 1500 vrsta kriptovaluta, od kojih su neke popularnije od drugih.

Kako funkcioniraju nove kriptovalute

Kao što je spomenuto, sve nove kriptovalute su sastavni dio određenog blockchaina. Tehnologija kriptovalute se temelji na matematičkim algoritmima koji su zaduženi za stvaranje novih blokova unutar blockchaina. Da bi netko bio sudionik u blockchainu, mora prihvatiti sve uvjete sudjelovanja, tj. moraju izvršiti valjanu registraciju u blockchainu.

Postoji nekoliko vrsta konsenzusa, a to su: dokaz o radu, dokaz udjela, delegirani dokaz udjela i dokaz ovlaštenja. Nove kriptovalute se izdaju svaki puta kada se kreira novi blok i koristi se kao nagrada i poticaj za sudionike blockchaina koji sudjeluju u mehanizmu konsenzusa i zatvaranju blokova, odnosno dodjeljuju svoju procesorsku snagu, udjele kovanica i druge resurse kako bi podržali transparentnost i povjerenje blockchaina i za provjeru novih blokova. U tu svrhu stvoren je Bitcoin. Svi koji imaju kriptovalutu u svojem vlasništvu mogu s njom raditi razne stvari, od prodaje, prenošenja pa sve do zamjene za pravi novac. Identitet osoba koje stvaraju kriptovalute ostaju sakriven.

Nove kriptovalute podjela

Sve nove kriptovalute se mogu podijeliti u dvije velike potkategorije: “kovanice” i tokeni. Iako su obje kriptovalute, postoji razlika između njih. Jednom kada shvatite razliku između njih biti ćete sposobni stvoriti svoju vlastitu kriptovalutu. “Kovanice” rade na principu svojih vlastitih blockchainova na kojima se zbivaju sve transakcije. Primjeri su Bitcoin, Ethereum, Neo itd, koji svi rade na drugom blockchainu. Ako želite napraviti svoje kovanice, prvo morate stvoriti vlastiti blockchain. Token radi na vrhu postojeće blockchain infrastrukture, kao što je NEO ili Ethereum, koji se koristi za provjeru transakcija i njihovo osiguranje.

Tokeni se često koriste kao pametni ugovori, koji predstavljaju sve, od fizičkih objekata do digitalnih usluga. Svatko može koristiti Ethereum ili Neo kao temeljnu tehnologiju za pokretanje nove kriptovalute. Primarna upotreba tokena je ponuda sigurnosnih tokena, koja pomaže projektima i startupima u financiranju operacija putem masovne prodaje. To je glavni razlog zašto tvrtke počinju razmišljati o tome kako uopće stvoriti kriptovalutu.

Tagovi:

Uloži u kriptovalute

Najbolje i najsigurnije mjesto za kupovinu i prodaju kriptovaluta po najboljim cijenama