Bitcoin – što je, cijena i gdje ga kupiti

Tech

Bitcoin - što je, cijena i gdje ga kupiti

Uloži u kriptovalute

Najbolje i najsigurnije mjesto za kupovinu i prodaju kriptovaluta po najboljim cijenama

Što je Bitcoin?

Bitcoin je vrsta kriptovalute koja je stvorena prije dvanaest godina od nepoznate osobe. Za razliku od “normalnih” valuta, bitcoin ne izdaje i njime ne upravlja bankovno tijelo. Izdaje se na istoimenom blockchain protokolu. Ova nova tehnologija osmišljena je za bolje i brže prenošenje digitalnih informacija na internetu. Ova kriptovaluta, kao i mnoge druge kriptovalute, stavlja u opticaj rudarenjem. Mnogi ljudi diljem svijeta koriste svoje kompjutere kako bi izrudarili bitcoinove rješavajući razne matematičke zadatke koji pomažu u unaprjeđenju bitcoinove mreže.

U zamjenu dobivaju ovu kriptovalutu. Zatim se mogu pretvoriti u klasičnu valutu ili zamijeniti za druge kriptovalute na platformama za razmjenu. Izdavanje ove kriptovalute ograničeno je na 21 milijun jedinica, kako je predviđeno u početnom kodu. Taj iznos trebao bi biti dosegnut 2140. godine. Početkom 2018. broj izdanih bitcoinova prešao je granicu od 17 milijuna, odnosno 80 % od ukupnog broja. Zbog sve veće težine proračuna, navedena kriptovaluta se stvara sve manjom brzinom.

Gdje kupiti Bitcoin?

Prije kupnje bitcoina, važno je imati na umu da, kao i svaka rizična imovina, ne biste trebali ulagati više nego što možete, odnosno više nego što si možete priuštiti da izgubite. Strogo govoreći, ne postoji bitcoin račun kao što postoje bankovni računi. Da biste dobili bitcoine, morate otvoriti račun na platformi mjenjačnice kriptovaluta (danas ih na svijetu ima stotinjak).

Općenito, moguće ih je kupiti karticom ili bankovnim prijenosom. Jedna od najkorištenijih platformi za kupovinu bitcoina je američki Coinbase. Tu je i Binance platforma. Neke platforme su ergonomičnije od drugih. Provizije se također razlikuju od platforme do platforme. Bitcoin internet stranica redovito ažurira ljestvicu platformi, navodeći posebno broj pozitivnih i negativnih recenzija. Slobodni ste kupiti koliko god želite bitcoina. To može biti nekoliko njih ili pak samo određeni postotni dio ove kriptovalute. Na vama je da procijenite svoje financijske mogućnosti i u skladu s njima kupujete ovu najpoznatiju i najkorišteniju kriptovalutu.

Kako funkcionira Bitcoin cijena?

Ne postoji službena vrijednost za Bitcoin. Ovaj pokazatelj je samo prosjek cijena bitcoina (obično u dolarima) na svim platformama za razmjenu kriptovaluta diljem svijeta. Postoji nekoliko internet stranica koje koriste ovu metodu, od kojih je najpoznatija CoinMarketCap. Cijena bitcoina jednostavno je regulirana zakonom ponude i potražnje. Nije uvijek lako objasniti zašto se cijena naglo povećava ili smanjuje. Od svog nastanka, cijena bitcoina doživjela je velike varijacije. U 2017. godini cijena bitcoina narasla je sa 1.000 na 19.000 dolara.

Povijesna cijena ove kriptovalute, odnosno vrijednost ostvarena je u drugoj polovici 2021. godini, kada je premašena razina 68.000 dolara. Postoje osobe čije se bogatstvo mjeri u milijardama jer posjeduju mnogo bitcoin kriptovalute. Zbog promjenjivosti cijene teško je točno reći koliko je njihovo bogatstvo u dolarima ili eurima. Prema određenim izvorima, najveći posjednik bitcoina je suosnivač rudarskog diva Bitmana. No, zapravo najveći posjednik bitcoina je Satoshi Nakamoto, kreator bitcoina, koji još nije identificiran. Prema nekoliko procjena navedena osoba posjeduje 1,1 milijun bitcoina. Ako su ove informacije točne, onda je ta osoba jedna od najbogatijih osoba na svijetu.

Tagovi:

Uloži u kriptovalute

Najbolje i najsigurnije mjesto za kupovinu i prodaju kriptovaluta po najboljim cijenama