Nostalgija – kako prevladati osjećaj samoće

Zanimljivosti

Nostalgija - kako prevladati osjećaj samoće

Što je nostalgija

Naziv za osjećaj nostalgija dolazi od dviju grčkih riječi; nostos – povratak kući i algos – bol. Taj osjećaj možemo protumačiti kao vrstu duševne boli koju osjećamo jer nam nedostaje dom ili roditeljski dom u kojem smo odrasli i proveli sretno djetinjstvo.

Ovaj osjećaj možemo osjetiti i za druga mjesta koja smo nekada posjećivali redovito ili manje redovito pa se prisjećamo trenutaka koje smo proveli i vežu nas uz neke gradove, sela i zemlje. Međutim, nostalgija kao osjećaj nije vezan isključivo za mjesta. Osjećaj se može javljati i kada nam nedostaju neke osobe koje nismo dugo vidjeli ili osobe koje više nisu žive.

Osjećaj se može javiti za bilo koju situaciju koju smo proživjeli vezanu uz prošlost. To može biti dom kako i tumači grčki prijevod, ljudi, događaji, hrana, koncerti sve što smo nekada u prošlosti imali i neko vrijeme više nemamo. Iako je većini ovaj osjećaj negativno iskustvo jer izaziva tugu i čežnju, ipak sami možemo okrenuti osjećaj u pozitivnu stranu i prisjećati se sreće i zadovoljstva.

Nostalgija i samoća

Nostalgija i samoća u velikoj većini slučaja dolaze u paru kao osjećaji koji potiču jedan drugog. Kada smo sami u trenucima samoće prisjećamo se događaja, ljudi, mjesta koja će izazvati nostalgiju. Taj je osjećaj da nam nedostaju neki lijepi trenuci iz prošlosti, neke osobe iz prošlosti, neka mjesta koja više ne obilazimo.

Nostalgija nas ponekad podsjeća na neke događaje u prošlosti koji su utjecali na daljnji tijek naših života. Upravo to može biti korisno ukoliko racionalno razmišljamo o tim događajima jer ćemo samo tako nešto i naučiti iz tih događaja.

Ukoliko je došlo do pojave nostalgije uslijed samoće, ljude koji su nekada bili uz nas ukoliko nisu više živi ne možemo vratiti. Međutim, možemo vratiti sretne trenutke koje smo proveli sa tom osobom. Ukoliko pak usred samoće osjetimo nostalgiju za nekom osobom koju dugo nismo vidjeli i intenzivno razmišljamo o toj osobi, trebamo samo donijeti odluku hoćemo li kontaktirati tu osobu i dogovoriti susret ili samo popričati telefonski.

Nostalgija kako je prevladati

Nostalgija može biti i pozitivan i negativan osjećaj koji ne mora nužno biti vezan uz samoću. Može nas neki miris podsjetiti na neke događaje kad se nalazimo sa prijateljima u društvu. Misli će vam odlutati za mirisom, a prijatelji će primijetiti vašu odsutnost. Ili se nalazite u kinu pa vas neka scena iz filma podsjeća na događaje iz vašeg života, nakon kina satima ćete još uspoređivati film sa događajima iz svoje prošlosti.

Ponekad iako će nostalgija izazvati prisjećanje na negativne događaje trebamo iz toga izvući pouku kao nešto pozitivno i naučiti iz prošlih događaja. U velikoj većini nas nostalgije podsjećaju na pozitivne događaje jer iako izazivaju jednu vrstu duševne boli, podsjećaju nas na lijepe stvari koje smo proživjeli i bude lijepa sjećanja.

Ukoliko nam se prečesto događa da se vraćamo u prošlost jer nam nedostaju ljudi ili događaji, uvijek se možemo okrenuti budućnosti ili zabaviti misli nekom aktivnosti tako da ne razmišljamo stalno o prošlosti. Hobi koji nas ispunjava i čini sretnim, dobra knjiga, susret sa prijateljem, pa i šetnja mogu pomoći da osjećaje nostalgije smanjimo.

Tagovi: