Nibel – djelovanje, nuspojave, cijena, iskustva

Nibel - djelovanje, nuspojave, cijena, iskustva

Lijek Nibel djelovanje

Lijek Nibel je kardiovaskularni lijek koji je selektivni beta blokator receptora koji djeluju na točno određeni način na kardiovaskularni sustav. Glavni sastojak lijeka nebivolol kontrolira ubrzani rad srca na način da kontrolira pumpanje krvi kroz srce, te širi krvne žile te na taj način kontrolira i visoki krvni tlak i dovodi ga u normalne referentne vrijednosti. Dakle, možemo reći da lijek djeluje i na liječenje hipertenzija visoki krvni tlak. Također se lijek koristi kod liječenja blagih do kroničnih situacija zatajivanja srca kod starije populacije.

U terapiji lijekom Nibel potreban je poseban oprez ukoliko imate nizak krvni tlak, ako postoje poremećaji u cirkulaciji krvi u udovima, rukama i nogama, ako su otkucaji vašeg srca usporeni, manje od 60 otkucaja u minuti, ukoliko postoji alergija na sastojke lijeka, ukoliko imate astmu, nedavno ste imali akutno zatajivanje srca, poremećaje u radu jetre ili bubrega, te dijabetičku ketoacidozu. Također se ovaj lijek ne preporučuje kod situacije kada postoji neliječeni tumor nadbubrežne žlijezde.

Nuspojave lijeka Nibel

Nuspojave u terapiji lijekom Nibel se mogu pojaviti u kombinaciji sa drugim lijekovima pa je potrebno liječnika informirati o lijekovima koje koristite i svom zdravstvenom stanju kako biste izbjegli nepotrebne komplikacije i ozbiljne nuspojave. Na primjer lijekovi za depresiju, sedativi, te lijekovi za liječenje psihoze mogu u kombinaciji sa lijekom Nibel imati nuspojave.

Nuspojave u terapiji ovim lijekom koje se mogu pojaviti su omaglice, vrtoglavice, umor te se stoga ne preporučuje upravljanje vozilima i strojevima, te pretjerana tjelesna aktivnost. Terapija ovim lijekom se ne smije naglo prekinuti, već se mora planirano uz nadzor liječnika postepeno smanjivati doze jer bi u protivnom moglo doći do pogoršanja kod zatajivanja srca. Nikada nemojte uzimati duplu dozu jer bi moglo doći do usporenog rada srca, te vrlo nizak krvni tlak uz gubitak svijesti, te akutnog zatajivanja srca.

Glavobolje, umor, proljev, zatvor, pojava svrbeži i trnaca u udovima, mučnine, te otežano disanje nuspojave su ovog lijeka koje su uobičajene. rjeđe će se pojaviti usporeni rad srca, nizak krvni tlak, poremećaji vida, depresija, problemi sa probavom i problemi sa disanjem, pa čak i impotencija.

Iskustva u terapiji lijekom Nibel

Osobe koje su bile na terapiji lijekom Nibel mogu posvjedočiti da ovaj lijek izaziva i druge nuspojave kao što su noćne more, kod nekih pojava osipa na koži sa uzdignutim oteklinama koje mogu biti alergijskog porijekla, ali i ti osipi ne moraju biti alergija već urtikarija. Velika većina je osjetila i omaglice i usporeni rad srca, te sniženi krvni tlak što nije problem ako inače nemate nizak krvni tlak.

Kod nekih osoba se pojavio poremećaj u radu srca i srčanog ritma, oticanje udova, gležnjeva na nogama i ruke, popriličan broj osoba ima iskustva i sa pogoršanjem srčanog zatajivanja. Iskustva u terapiji lijekom Nibel kod nekih osoba ukazuju na pojavu oteklina oko očiju, jezika, usana, te sve to popraćeno otežanim disanjem. To upućuje na alergijsku reakciju, no ne mora kod svih biti alergijska reakcija. U takvim situacijama je najbolje potražiti liječničku pomoć i savjetovati se sa liječnikom oko svih nuspojava koje su se pojavile, te će liječnik odlučiti o nastavku terapije ovim lijekom ili će lijek zamijeniti drugim lijekom. Ovaj lijek možete dobiti isključivo na recept liječnika specijalista, pa ga nije moguće nabaviti u ljekarni bez recepta.


Tagovi: