Nebivolol tablete 5 mg – djelovanje, nuspojave, cijena, iskustva

Ljepota i zdravlje

Nebivolol tablete 5 mg - djelovanje, nuspojave, cijena, iskustva

Nebivolol tablete – što su i kako djeluju

Uvijek je poželjno znati od čega se sastoje stvari koje unosimo u naš organizam a ništa drugačije nije ni s tabletama. Dapače, među ljudima se posebice javlja nepovjerenje upravo prema umjetno stvorenim tvarima poput tableta. Stoga je pohvalno što propitujete od čega su tablete sastavljene i kako djeluju. Prije svega valja reći da sve relevantne informacije možete pronaći na uputi o lijeku.

Ako vas zanima što su Nebivolol tablete i kako djeluju, u nastavku ćemo vam ukratko objasniti to. Nebivolol tablete uzimaju se radi liječenja visokog krvnog tlaka, a može se koristiti i kao lijek kod bolesti srca, točnije umjerenog kroničnog i postepenog zatajivanja srca. Ove tablete sadrže tvar po kojem je tableta dobila i ime, a pripada skupini selektivnih beta blokatora. Ovaj lijek stoga sprječava pretjerano ubrzan rad srca i pojačava istisnu snagu srca. Uz navedeno, također i proširuje krvne žile. Upravo zbog svega navedenog je u mogućnosti liječiti bolesti koje smo spomenuli.

Nebivolol tablete – mjere opreza i nuspojave

Kao i kod svakog lijeka, i kod ovog lijeka morate primijeniti određene mjere opreza a također morate voditi računa i o mogućim nuspojavama do kojih može doći. Glede mjera opreza, svakako obavijestite svog liječnika ako primijetite neuobičajeno spor puls i bol prsa dok mirujete. Slaba cirkulacija u rukama i nogama i bolovi pri hodu kao da su grčevi također može biti dobar znak da se javite liječniku.

Ako imate dijabetes ili psorijazu, ili ste nedavno imali operativni zahvat, također morate veoma oprezno i uz savjet doktora uzeti ovaj lijek. Nebivolol može imati ove nuspojave: glavobolja, trnci u rukama i nogama, proljev, umor, mučnina, otežano disanje, zatvor, oticanje ruku i nogu, a u rjeđim slučajevima može doći do oštećenja vida, zatajivanja srca, usporenog pulsa, impotencije, depresije i noćnih mora. U veoma rijetke slučajeve spada pojava nesvjestice i pogoršanje psorijaze. Ako primijetite pojavu bilo kojih od navedenih simptoma, svakako obavijestite bez oklijevanja svog liječnika i kažite mu kakve nuspojave prate Nebivolol!

Nebivolol tablete – kako ih uzimati

Nužni je da točno i precizno znate kako uzimati Nebivolol tablete. Naime, ove tablete, kao i svake druge, trebate uzimati sukladno savjetu i uputi liječnika, stoga to u svakom trenutku imajte na umu. Ako niste sigurni kako trebate uzimati ovaj lijek, kontaktirajte liječnika i riješite sve nedoumice. Glede liječenja visokog krvnog tlaka, uobičajena i preporučljiva doza je jedna Nebivolol tableta dnevno, i to na način da uzimate svaki dan u isto doba dana. Učinke uzimanja ove tablete ćete primijetiti otprilike nakon 1 do 2 tjedna uzimanja tablete, dok se potpuni učinak postiže za 4 tjedna.

O pitanju mogu li se ovi lijekovi uzimati u kombinaciji s drugim lijekovima, još jednom trebamo upozoriti da odgovor na to pitanje morate pronaći u u uputi o lijeku. Ako imate oštećenje funkcioniranja jetre, svakako nemojte uzimati ovaj lijek. Ako ste pak stariji od 65 godina, potrebno je smanjiti dozu tablete sa 5 mg na 2,5 mg.

Tagovi: