Neurodermitis – uzrok, simptomi, liječenje

Neurodermitis - uzrok, simptomi, liječenje

Neurodermitis ili atopijski dermatitis

Neurodermitis ili atopijski dermatitis kronična je upalna bolest kože, obično se javlja kod djece do 5. godine života, ponekad se prvi simptomi pojave i prije navršene 1. godine života. Bolest se najčešće javlja kod male djece, mladih ljudi, ponekad se u djetinjstvu bolest povremeno povuče, a u doba adolescencije opet ponovo razbukta, a može se nastaviti i u starijoj dobi. Postoji nasljedna sklonost za ovu bolest, osobito ako su oba roditelja atopičari. Postoji rizik da dijete u kasnijoj dobi s vremenom oboli od nekih drugih atopijskih bolesti (bronhalne astme, alergijskog rinitisa).

Točan uzrok bolesti je nepoznat, osim već spomenutog nasljednog faktora, problem je utjecaj okoline (različiti iritansi), kakav je imunološki sustav, poremećaj kožne barijere, pojačano isušivanje kože, sekundarne infekcije na koži, različiti alergeni. Bolest ne ugrožava život oboljeloga ali se upalne kožne promjene nakon smirivanja mogu često ponavljati i pogoršavati. S obzirom na rani početak javljanja i dugotrajnost bolesti neurodermitis utječe na kvalitetu života djeteta i cijele obitelji. Oboljeli osjećaju intenzivan svrbež, bude se noću, nemirno spavaju i imaju manjak sna, također i roditelji pate jer imaju umor i neispavanost zbog buđenja djeteta. To sve dovodi do promjena u raspoloženju, iritabilnosti djeteta, dijete u kasnijoj dobi može imati osjećaj različitosti od druge djece, moguće su zbog toga reakcije izbjegavanja druženja s drugom djecom. Njega zahvaćene kože je zahtjevna, prisutni su i troškovi terapije.

Neurodermitis i simptomi bolesti

Simptomi neurodermitisa su upalne promjene na koži popraćene suhoćom i svrbežom kože. Koža gubi vodu i nastaje ljuskavi osip na koži, koji može prijeći u male mjehure, krastice ili zadebljanja kože. Uslijed intenzivnog svrbeža oboljeli pribjegavaju češanju i trljanju kože na koji način se još više pogoršava upala kože te može doći do daljnjih infekcija. Koža je na zahvaćenim mjestima crvena, suha, prisutan je jak svrbež na licu, tjemenu, nogama, rukama, kod sasvim male djece i u pelenskoj regiji. Neurodermitis može zahvatiti i područje oko očiju, kapke, obrve i trepavice.

Kod nekih ljudi razvije se dodatni sloj kože tzv. atopijski nabor ili Dennie-Morgannov nabor, može doći i do hiperpigmentacije kapaka (koža na kapcima potamni), očni kapci budu upaljeni, obrambena sposobnost kože je značajno narušena te osjetljiva na pojavu infekcija kao što su npr. stafilokokne i streptokokne kožne infekcije ili su oboljele osobe sklonije gljivičnim oboljenjima. Neurodermitis i simptomi se obično smanjuju u toplijim dijelovima godine a pogoršavaju se u jesen i zimi. Simptomi se mogu pogoršati ako je osoba izložena stresu, duhanskom dimu, alergenima kao što su kućna prašina, grinje, perje, pelud, životinjska dlaka, ili kod nekih osoba nutritivnim alergenima kao što su jaja, mlijeko, bademi, lješnjaci, orasi ili agrumi.

Kako se liječi neurodermitis ili atopijski dermatitis

Liječenje neurodermatitisa započinje u određivanju i otklanjanju uzroka bolesti. Kod sumnje na pojavu bolesti važno je javiti se liječniku i što ranije započeti sa smanjivanjem simptoma. Još uvijek nema lijeka za dermatitis, bolest se liječi simptomatski. Liječnici obično preporučuju kao prvi oblik liječenja kortikosteroidne kreme eventualno kortikosteroidne injekcije (ne preporučuje se dugotrajno neprekidno korištenje zbog brojnih nuspojava), za ublažavanje jakog svrbeža oralni antihistaminik, a u slučaju već razvijene sekundarne infekcije propisati će adekvatan antibiotik. Za liječenje se primjenjuju novi oblici lijekova tzv. imunomodulatori, biološka terapija, metoda okluzija, emolijensi, ultraljubičasta terapija, helioterapija, vitamin D3, antimikotici i posebnu važnu ulogu kod liječenja ima dermokozmetika.

Neurodermitis se može pogoršati uslijed provocirajućih čimbenika koji isušuju kožu. To mogu biti pretjerano tuširanje i kupanje, osobito uz upotrebu sapuna i kozmetike, zatim znojenje, plivanje, pretjerano izlaganje kože jakom suncu, kontakti s određenim otapalima, omekšivačima vode, nekim deterdžentima, omekšivačima rublja. Dobro je piti puno tekućine, vode. Osim liječenja kortikosteroidima dana se pristupa i uključuju prirodne metode liječenja koje bi bar produžile vrijeme između korištenja kortikosteroidnih lijekova. Naravno o korištenju prirodnih i alternativnih metoda liječenja obavezno je posavjetovati se sa liječnicima kako ne bi došlo do pogrešnog liječenja i eventualnih komplikacija bolesti.

Za liječenje je najvažnije sprječavanje nastanka suhe kože, ublažavanje svrbeži i kontroliranje osipa te uz educiranje bolesnika o načinu života s dermatitisom držati stanje bolesti pod kontrolom. Na taj način ukoliko se bolesnici pridržavaju uputa, ponovno izbijanje simptoma može se uspješno svesti na minimum. Također kako bi se uspješno liječio neurodermitis važna je svakodnevna njega kože adekvatnim neutralnim masnim kremama, uljnim kupkama, prema uputama liječnika.


Tagovi: