Neurodermatitis kod djece i odrasli – uzrok, simptomi i liječenje

Neurodermatitis kod djece i odrasli - uzrok, simptomi i liječenje

Uzroci za neurodermatitis

Upala kože koja je crvena, svrbi i perutava je kronični lišaj simplex i naziva se neurodermatitis. Iako je ova bolest neugodna i neugledna, nije opasna po život i ne ugrožava zdravlje ozbiljnije. Atopijski dermatitis ima uzrok u genetskoj slici i često se javlja sa ostalim alergijskim stanjima i uz astmu. Ukoliko roditelj ima atopijsko stanje statistički promatrano najmanje četvrtina djece će dobiti neurodermatitis.

Zimi kada su temperature niže, koža se lakše i brže isuši, te se javlja crvenilo i svrbež koji dovode do neurodermatitisa. Razni lijekovi također mogu biti uzrok pojave ovih kožnih reakcija. U nekim slučajevima ukoliko je koža iziritirana ugrizom kukaca, uskom odjećom koja je napravljena od sintetike ili vune može doći do nadraženosti.

Također, stres, umor, anksioznost kao psihički faktori mogu utjecati i izazvati svrab. Ipak kao glavni uzroci ovih upalnih procesa su genetska prenosivost, nepravilan rad imuno sustava, razne infekcije zbog virusa, bakterija ili gljivica, nenormalna funkcija kožne barijere, kozmetički preparati, alergeni koji će izazvati atopijski dermatitis.

Neurodermatitis simptomi kod djece i odraslih

Djeca teže podnose simptome nego odrasli kad je neurodermatitis u pitanju. Svrab se može pojaviti na samo nekom dijelu tijela, ali i na više dijelova. Također, koža koja svrbi i suha je može otvrdnuti, ali i nabubriti, pocrveniti ili potamniti u odnosu na ostali dio kože. Vrlo često prvi znakovi svraba javljaju se na vratu, podlakticama, gležnjevima, zapešću, bedrima, ali u nekim slučajevima javlja se i kod genitalnog područja.

Svrbež može biti jako iritantan i imati jaki intenzitet, na način da vam remeti spavanje ili svakodnevne obaveze, pa ukoliko se češete možete dovesti do upalnog procesa koji može biti bolan. Ljuštenje kože s obzirom na suhoću može se pojaviti oko očiju ili nosa, te na rubu usana uz pojavu prištića.

Ukoliko ruke izlažete kozmetičkim sredstvima ili kemikalijama, neurodermatitis vam može biti ponavljajuća reakcija ukoliko kontinuirano koristite te kemikalije. Vrlo često se pojava neurodermatitisa veže uz ekcem ili psorijazu koji predstavljaju drugu vrstu kožnog oboljenja. Kod malih beba može se javiti dugotrajan osip koji nikako ne prolazi nakon primjene lijekova i krema, na licu, šakama ili vratu bebe.

Neurodermatitis liječenje

Za neurodermatitis nema specifičnog liječenja, već se liječenje usmjerava na ublažavanje simptoma prvenstveno svrbeža. Izuzetno je važno zaustaviti svrab kako se ne bi došlo do infekcija i kako bi se priječilo ponavljanje svraba. Ovisno o intenzitetu uznapredovale bolesti takvo će biti i liječenje.

Liječnik može propisati kortikosteroide ukoliko kreme koje sadrže steroide nisu dovoljne. Ako se radi o alergijama neurodermatitis će se liječiti lijekovima antihistaminicima. Međutim, ukoliko je uzrok stres ili anksioznost bit će propisani lijekovi protiv ovih psihičkih poremećaja. Ako se radi o bakterijskim upalama antibiotici će pomoći u liječenju neurodermatitisa.

Sami si možete pomoći na način da prilikom tuširanja koristite blage sapune i šampone za kosu, te da se kupate ili tuširate u mlakoj vodi, nikako vrućoj koja bi mogla pojačati svrab. Po zimi se preporučuje tuširanje ili kupanje svaki drugi dan zbog toga što je koža već suha, brisanje ručnikom ne smije biti trljanjem ili grubo, već tapkanjem. Kreme koje hidratiziraju trebaju se koristiti redovno, pripazite na reakcije na kreme. Izbjegavajte stresne situacije, te smanjite znojenje, koristite zaštitne rukavice kada koristite kemikalije da zaštitite ruke i nemojte se svrbjeti.


Tagovi: