Nemirne noge kod sjedenja – uzrok i liječenje

Ljepota i zdravlje

Nemirne noge kod sjedenja - uzrok i liječenje

Što je sindrom nemirne noge?

Sindrom nemirne noge (RLS) odnosi se na nevoljnu želju za promicanjem nogu, osobito tijekom noći, što ugrožava kvalitetu sna. Ova bolest je nepoznatog uzroka i najčešće pogađa osobe starije od 40 godina. Simptomi dovode do nelagode, posebice poremećaj spavanja. Stoga može donijeti mnogo štete vašoj svakodnevnoj rutini. Općenito, želja za pomicanjem nogu javlja se kada osoba dugo sjedi ili leži. Vjeruje se da je tvar dopamin odgovorna za kontrolu pokreta mišića, a kada je u neravnoteži javlja se kod ljudi s većim čimbenicima rizika. Prisutan je u bolesnika s kroničnim bolestima, trudnica, u prisutnosti bolesti bubrega, anemije, pretilosti.

Nemirne noge tijekom sjedenja također se smatraju stanjem povezanim s nedostatkom željeza. Ovaj sindrom počinje i pogoršava se tijekom razdoblja neaktivnosti, mirovanja, ležanja, sjedenja, a djelomično se ublažava pokretom, masažom i istezanjem. Dijagnoza se postavlja kliničkom anamnezom koju obavlja liječnik specijalist. Budući da nema objektivnog uzroka, ne postoji lijek za ovaj poremećaj, koji se s godinama pogoršava.

Glavni simptomi nemirne noge

Koji su simptomi sindroma nemirne noge? Sindrom nemirnih nogu raste s godinama i češći je kod žena. Simptomi mogu početi u djetinjstvu ili odrasloj dobi. Ovo stanje zahvaća obje strane tijela, ali se kod nekih pacijenata opisani znakovi pojavljuju na jednoj strani. Općenito, glavni znakovi ovog sindroma mogu biti blagi ili umjereni. To podrazumijeva snažnu i nekontroliranu potrebu za pomicanjem nogu noću, dok sjedite, odmarate se ili ležite. Tada se javlja jak osjećaj nelagode ako se noge ne miču, nevoljni pokreti, trnci i bol.

U većini slučajeva ne uzrokuje nikakvu štetu, ali je potreban liječnički pregled za bolju kontrolu ovog stanja. Istraživanja su pokazala da postoji veza između nemirne noge i određenog gastrointestinalnog stanja, poput nadraženog crijeva. Stoga je potrebno riješiti probleme vezane uz probavni sustav. Još jedno zdravstveno stanje koje proizlazi iz ovog stanja je anemija. Ako sumnjate na nedostatak željeza u organizmu, potrebno je posjetiti liječnika kako biste to potvrdili.

Kako liječi sindrom nemirne noge

Ne postoji lijek za stanje nemirne noge. Ipak, moguće je poduzeti određene mjere za ublažavanje simptoma. Nemirne noge su stanje koje se može poboljšati tehnikama opuštanja kao što su meditacija i joga. Također, tople kupke ublažit će mišiće i neodoljivu potrebu za stalnim pomicanjem nogu. Kod osoba s ovim teškim sindromom, sa simptomima koji utječu na svakodnevni život i rutinu, potrebno je koristiti domaće lijekove koji smanjuju osjetljivost i bol nemirnih nogu.

Ako imate problem sa sindromom nemirnih nogu, trebali biste usvojiti određena pravila u svakodnevnom životu koja pomažu u poboljšanju nelagode. Nužno je ograničite proizvode s kofeinom, nikotin i alkoholom. Masirajte stopala kako biste ublažili nelagodu u stopalima. Smanjite stres i tjeskobu što je više moguće. Hladni oblozi na stopalima privremeno će smanjiti nelagodu. Preporuča se redovita tjelovježba, hodanje i vožnja bicikla, no intenzivno vježbanje prije spavanja treba izbjegavati. Treba se pridržavati zdravih navika spavanja, bez gledanja televizije, čitanja ili korištenja mobitela.

Tagovi: