Naturopatija – što je i kako se provodi

Ljepota i zdravlje

Naturopatija - što je i kako se provodi

Znate li što je naturopatija?

Jeste li se ikada susreli s pojmom naturopatije? Ako niste, dopustite da vas upoznamo s ovom intrigantnom metodom liječenja. Naturopatija je ništa drugo nego medicinski način liječenja i prevencije te općeg očuvanja zdravlja, a bazira se prvenstveno na prirodnim terapijama. Tako naturopati liječe uzrok bolesti i samu bolest i to prvenstveno uz pomoć prehrane, promjene načina života i kroz prirodnu medicinu. Osobe koje se bave ovom djelatnošću uče o holističkom pristupu ljudskom tijelu, a nisu im strane ni društvene znanost poput psihologije i kliničkih vještina.

Ova vrsta medicine je pseudoznanstvena i bazira se na prirodnim, neinvazivnim metodama samoliječenja i ne bazira se na dokazima poput medicine. Naturopatija se bazira na alternativnim metodama i često izbjegavaju operacije i lijekove, već se bolest nastoji smanjiti preko promjene prehrane i stila života. Ova disciplina trpi velike kritike od tradicionalnih liječnika a postoje optužbe i za kazneno djelo nadriliječništva. Naime, postoje različiti naturopati koji kontradiktorno provode svoje znanje, koje nije u skladu s modernim dosezima medicine.

Kako se provodi naturopatija?

Nakon što smo vas upoznali s tim što je naturopatija, vrijedi objasniti i kako se ona provodi. Naime, ova disciplina ima nekoliko bazičnih načela iz kojih sve izvire, poput toga da priroda ima snagu za liječenje, da se treba liječiti uzrok a ne samo simptom, da se treba tretirati cjelokupno tjelesno, mentalno i duhovno biće i da je prevencija ključ.

Naturopati naime imaju uvjerenje kako ljudsko biće ima sposobnost samoizlječenja. Osobe koje žele prakticirati ovu disciplinu završavaju 4-godišnji studij i fokusiraju se na prehranu, tjelovježbu i zdrav način života. Takav studij naime postoji u Kanadi. Nakon što steknu licencu, naturopati su informirani da se bave različitim bolestima i stanjima poput alergije i astme, slabog imuniteta, stresa i umora itd. Naturopatija će se provoditi na način da ćete obaviti prvi naturopatski pregled od sat vremena gdje će vas naturopat pitati o simptomima i povijesti bolesti. Nakon toga biti će potrebno ići na naturopatske tretmane.

Naturopatija kao alternativna metoda liječenja

Naturopatija se u svojim ciljevima bazira na rješavanju uzroka umjesto na tretiranju posljedica. Naime, današnja onečišćenja, tehnologija, nezdrava hrana i nepravilni ritmovi hranjenja i stres uzrokuju brojne tegobe i sve češće posjete doktoru. Životne navike doslovno na mogu uništavati život. Da bismo učinili kvalitetu života boljom, potrebno je usvojiti određene obrasce ponašanja koji će nam koristiti, poput zdrave ishrane, redovitog vježbanja i metoda opuštanja.

Ako je problem već nastao, a naturopatija je metoda putem kojeg zdravstveni problem želite liječiti, imajte na umu da unutar ove discipline postoje razne struje gledišta koje nisu ujednačene. Isto tako, imajte na umu da svi ti tretmani kao osnovni cilj imaju zaradu tj. novac. Upravo zato, nikada ne bi trebali odbacivati tradicionalne metode liječenja koji se baziraju na znanstvenom dokazu i tisućljetnoj praksi i znanju. Iako i u moderno doba možemo primijetiti da je neka znanstvena činjenica oborena ili da neki lijek nije bio u skladu sa standardima, treba imati na umu da takvi događaji predstavljaju izuzetke a ne pravilo.

Tagovi: