NATO iznad Hrvatske započeo vojne vježbe s nuklearnim naoružanjem

NATO iznad Hrvatske započeo vojne vježbe s nuklearnim naoružanjem

NATO, Sjevernoatlantski savez, 16. listopada je započeo svoje redovite godišnje vojne vježbe koje uključuju nuklearno oružje, te bi se one trebale održati sve do 26. listopada. Glasnogovornik Saveza potvrdio je da će se ove vježbe održavati u zračnom prostoru iznad Italije, Hrvatske i Sredozemlja, a nazivaju se "Steadfast Noon." Vježbe će trajati do četvrtka idućeg tjedna i okupit će čak 60 zrakoplova, uključujući moderne borbenje zrakoplove, promatračke zrakoplove, zračne tankere i strateške bombardere dugog dometa B-52H.

Ovogodišnji manevri većinom će se odvijati iznad Italije, Hrvatske i Sredozemlja, a u njima će sudjelovati ukupno 13 članica NATO-a, uključujući Njemačku. Glavni tajnik NATO-a, Jens Stoltenberg, prošlog je tjedna istaknuo da ruski rat protiv Ukrajine podsjeća na važnu ulogu nuklearnog oružja u okviru politike odvraćanja. Iako se radi o redovnoj obuci, vježba "Steadfast Noon" doprinosi jamčenju vjerodostojnosti, učinkovitosti i sigurnosti nuklearnog odvraćanja.

NATO nije objavio detalje o samoj vježbi, niti je otkrio scenarij po kojem će se provoditi. Vojni stručnjaci ističu važnost ovih manevra kako bi se osiguralo sigurno transportiranje američkog nuklearnog oružja na europsko tlo iz podzemnih skladišta do zrakoplova te kako bi se vježbao postupak pričvršćivanja oružja za borbene zrakoplove. Bitno je napomenuti da se vježbe izvode bez stvarnih nuklearnih bombi.

NATO-ova doktrina o dijeljenju nuklearnog oružja ima za cilj raspoređivanje američkog nuklearnog oružja u nenuklearnim europskim članicama Saveza, što služi kao dio politike nuklearnog odvraćanja, usmjerene prema zemljama kao što su Rusija i Kina. Premda to nije službeno potvrđeno, poznato je da se američko nuklearno oružje nalazi u sjevernoj Italiji, Turskoj, Belgiji, Nizozemskoj i Njemačkoj, proširujući tako nuklearni radijus NATO-a.

Ovogodišnja vježba "Steadfast Noon" naglašava važnost pripremljenosti i koordinacije među članicama NATO-a u kontekstu nuklearnog odvraćanja. Unatoč ruskim upozorenjima na povlačenje iz sporazuma o globalnoj zabrani nuklearnih pokusa, NATO ističe da ove vježbe nisu povezane s trenutačnim događajima u svijetu i održavat će se na znatnoj udaljenosti od ruskih granica.

NATO-ova vježba "Steadfast Noon" tradicionalno se provodi svake godine i traje otprilike tjedan dana. Uključuje sudjelovanje borbene avijacije koja je sposobna nositi nuklearne bojeve glave, iako same nuklearne bombe nisu uključene u vježbe. Osim borbenih zrakoplova, u vježbama sudjeluju i konvencionalni mlažnjaci te zrakoplovi za nadzor i punjenje goriva.

Glavni tajnik NATO-a, Jens Stoltenberg, istaknuo je da će ova vježba pomoći u osiguravanju "vjerodostojnosti, učinkovitosti i sigurnosti nuklearnog odvraćanja" te poslati jasnu poruku da će NATO štititi i braniti sve svoje saveznike.


Tagovi: