Naša hrana nije i njihova – Brinite o ishrani kućnih ljubimaca

Zanimljivosti

ishrana kućnih ljubimaca

Blagdansko vrijeme nosi sa sobom veselje, smijeh dječice uz poznate zvukove pjesmica, puno slatkih zagrljaja naših dragih te darivanje i dijeljenje toplih želja za nadolazeću godinu. To tako dražesno vrijeme praćeno je i bogatim blagdanskim stolovima, slatkim i slanim delicijama vrijednih domaćina poput domaće juhice s rezancima, pečenja, različitih priloga, kolača… No, to su i dani kada se mi veterinari u pravilu susrećemo s opasnostima koje nose hranjenje kućnih ljubimaca hranom s našeg blagdanskog stola.

Često i u svakodnevnim situacijama vlasnici ne uspiju odoljeti dragom biću i njegovu toplom molećivom pogledu koji zove na “grijeh”. Davanje hrane koja nije prilagođena ljubimcima često je štetna te time nikako ne činite dobro. Dapače, činite im loše.

No kada bi vlasnici ljubimaca znali da je njihovo “žicanje” hrane zapravo normalno pseće ponašanje, možda bi im bilo lakše prihvatiti da ih taj uskraćeni problematični zalogaj sa stola može spasiti od mogućih briga, problema i hitnih odlazaka u veterinarsku ambulantu, a samim time i nama veterinarima smanjili bi intervencije zbog prejedanja. Naime, vlasnici često misle kako uz redoviti obrok malo kosti, sirovog ili pečenog mesa, kruha, krumpira, kobasica, kolača, čokolade, neće štetiti. Vjerujte – hoće. Moja je preporuka– ne dajte im. Za opće dobro. Tako ćete im najbolje pokazati brigu i ljubav.

Metabolizam vaših ljubimaca nije u stanju bez problema probaviti hranu koju mi konzumiramo, jer je drukčiji od našeg pa često mješavine koje dobiju, dajemo li im različite prehrambene artikle sa svoga stola, potaknu grozne kliničke slike (povraćanje, proljev, zatvor, napuhnutost, dehidraciju) te zdravstvene probleme.
Nama veterinarima za otkrivanje tih kombinacija treba više različitih dijagnostičkih metoda kako bismo utvrdili točan uzrok problema te najkraći i ujedno najučinkovitiji tijek liječenja, a tako i oporavka.
Masne tvari iz pečenog mesa, masnih mlinaca, čokoladnih krema, pečenog krumpira i sl. uzrokuju upalu gušterače (pankreatitis), a kosti ribe, peradi, svinjetine i dr. otežavaju pasažu crijeva, dovode do proljeva i začepa, dehidracije, a često i mehaničkih ozljeda koje pogoršavaju i kompliciraju tijek bolesti kao i oporavak.

U vrijeme blagdana dizana tijesta u kolačima ili kruhu nikako nisu izbor za kućnog ljubimca. U psa, pojede li ga, dolazi do oštećenja jetre uza sve već navedene simptome: proljev, povraćanje, probleme s koordinacijom, središnjim živčanim sustavom, depresijom, otežanim disanjem te na koncu nastupa koma i smrt. Šećer iz kolača ili keksa te slatkiši namijenjeni su ljudima, nikako ljubimcima, jer uzrokuju dijabetes i moguće zatajenje jetre.
Neprerađena hrana, poput jaja, ribe, sirovog mesa, može biti izvor teških infekcija probavnog sustava (Salmonella, Escherichia i sl.) jer je često puna bakterija koje mogu biti fatalne za ljubimce.
Biti ozbiljan i odgovoran vlasnik bilo kojeg kućnog ljubi­mca svakako traži vašu edukaciju i stalno informiranje kod veterinara, kod kolega u prodavaonicama hrane za ku­ćne ljubimce ili kod danas sve dostupnijih različitih dne­vnih novina te popularnih infoportala. Neka vam ne bude teško niti sramotno izreći moguće greške vezane uz prehranu svoga ljubimca stručnoj osobi u bilo kojem vašem eksperimentiranju i kombiniranju artikala, jer ćemo samo tako moći zajedno učiniti više i brže u neželjenoj situaciji.

Vlasnici koji uporno svojim ljubimcima daju namirnice kojima štete njihovu zdravlju, unatoč stalnom ponavljanju da im one nikako nisu potrebne, već naprotiv štete im, ignoriranjem činjenica ne nalaze spas od odgovornosti, već često skupo plaćaju svoje oglušivanje. U takvim slučajevima ljubimac uistinu nije kriv, nego je sva odgovornost na vlasniku.

I na kraju, kako bi blagdani za sve nas prošli u ozračju mira i blagosti, bez intervencija veterinara i hitnih prijema, doskočite tim milim pogledima svojih ljubimaca tako što ćete na blagdanski stol, uz obilje naše hrane staviti i hranu svoga ljubimca te mu ponuditi ono što mu je i primjereno, a on će biti više nego zadovoljan jer je dobio baš to što je i želio – hranu sa stola.