Napuhan trbuh (stomak) – uzrok, simptomi i liječenje

Ljepota i zdravlje

Napuhan trbuh (stomak) - uzrok, simptomi i liječenje

Napuhan trbuh – uzrok

Napuhan trbuh odnosno nadutost je pojava s kojom smo se svi susreli do sada, a ona predstavlja poveću količinu zraka koja se nalazu u probavnom sustavu, te pritom trbuh izgleda poput balona te često osobe s ovim stanjem osjećaju grčeve i bol u predjelu trbuha. Jedan od razloga zbog čega može doći do napuhanosti je zbog brzo uzimanja i gutanja hrane te zbog gutanja veće količine zraka, no ujedno napuhan trbuh se može dogoditi i zbog nekih ozbiljnih zdravstvenih problema. Postoje mnogi čimbenici koji mogu utjecati na osjećaj nadutosti u trbuhu te se on može spriječiti i liječiti na temelju toga koji je pravi uzročnik ove pojave.

Uzroci nadutosti trbuha su određene životne navike poput nezdrave prehrane, neredovite stolice i brzog tempa života, brzo žvakanje i gutanje hrane, crijevne bakterije, disbalans bakterijske flore u crijevima, sindrom lijenalne fleksure, zatvor, reakcija na namirnice poput graška i soje ili na mlijeko i mliječne proizvode te na masnu hranu, sol i brašno kao i na gazirana pića, predmenstrualni sindrom, celijakija i sindrom iritabilnog crijeva mogu prouzročiti nadutost i osjećaj napuhanosti u trbuhu.

Napuhan trbuh – simptomi

Simptomi koji se pojavljuju u slučaju da imate nadutost i napuhan trbuh, osim neugodnog osjećaja u trbuhu te očiglednog povećanja obujam trbuha, su vam napuhan te tvrd osjećaj trbuha, vjetrovi, podrigivanje, bolovi i grčevi u trbuhu koji mogu biti bolni i propadajući, te glasno kruljenje i pretakanje zraka u želudcu. Ukoliko vam je napuhan trbuh u doljnjem dijelu tada se mogu pojaviti jači bolovi u dijelu trbuha koji mogu biti popraćeni krvarenjem iz spolnog organa kod žena, te krvavim i sluzavim čestim proljevima, što može biti riječ o nekoj bolesti vezano uz probavu ili reproduktivni sustav.

Pojava vjetrova može biti uzrokovana zbog gutanje veće količine zraka tokom obroka te plinovi koju uzrokuju bakterije koje razgrađuje hranu u vašim crijevima, što se može izbjeći tako da ne pijete stvari na slamku, da ne žvačete žvakaće gume, da ne cuclate bombone, ne pijete gazirana pića te da ne konzumirate grah, grašak i druge biljke iz porodice mahunarki jer oni mogu prouzročiti dodatne vjetrove.

Napuhan trbuh – liječenje

Napuhan trbuh i nadutost se može ublažiti te smanjiti na način da konzumirate razne čajeve i druge prirodne preparate, tablete koje sadrže u sebi enzime laktaze koje mogu razgraditi laktozu ili pak alfa D galaktozidazu, koje će moći razgraditi složenije šećere iz grahorice i mahunarki, ujedno masaža trbuha u kružnim pokretima može vam pomoći da splasne, te i topla kupka može vam pomoći da vam umiri trbuh.

Čajevi koji su odlični za liječenje napuhan trbuh su vam od kamilice, maslačka, anđelike, zeleni, đumbir, komorača, te vam celer, peršin, ružmarin, origano, đumbir, komorač i aloe vera može pomoći da vam smiri trbuh. Kako biste spriječili nadutost trbuha pokušajte izbjeći sol, mliječne proizvode, umjetna zaslađivače, određena voća i povrća poput mahunarke, kupušnjače, mrkve i marelice, te određena jela i namirnice za koje ste bili primijetili da vam uzrokuju nadutost i s kojima imate problema u probavljuju te od njih imate puno vjetrova.

Tagovi: