Najveći valovi na svijetu

Znanost

Najveći valovi na svijetu

Najveći valovi na svijetu i kako se mjere

Ljudi su po svojoj prirodi znatiželjna bića te iz mnogih razloga žele znati razne informacije i zanimljivosti. Jedna od takvih stvari koja mnoge zasigurno interesira je i podatak koji su najveći valovi na svijetu. Postoje mnoge priče o najvećim valovima na svijetu, no neke su upravo to, samo priče. Naime, postoje mnoge priče te usmene predaje o tome koji su najveći valovi na svijetu, no kako oni nisu službeno izmjereni uređajima kojima je zadaća mjeriti njihovu visinu, ne može se sa sigurnošću potvrditi jesu li oni zbilja bili te visine ili je to samo priča kojom se pokušava zastrašiti ili fascinirati ljude.

Visina valova mjeri se posebnim uređajima kao što su mjerne plutače postavljene na raznim mjestima na obalama mora kao i u samom moru. Doduše, ti uređaji koji mjere visinu valova nisu aktivni non-stop, tako da najveći zabilježeni val nije nužno zbilja najveći, možda su je bio pokoji i veći u onim trenutcima kada nije snimano.

Najveći valovi na svijetu po službenim izmjerama

Najveći valovi na svijetu službeno su zabilježeni u Južnom oceanu. Smatra se da Južni ocean zauzima otprilike 22% zemljine vodene površine, što je zapravo poprilično velika površina. Kako je riječ o velikoj vodenoj površini, nije ni čudno što neki od najvećih valova dolaze upravo s tih područja. Valovi mogu nastati uslijed djelovanja vjetrova, no neke valove uzrokuju i neke druge prirodne pojave kao što su potresi, podvodne erupcije vulkana i mnogi drugi koji su povezani uz već navedene pojave. Kako je područje Južnog oceana poprilično tektonski aktivno, ne čudi da se kao posljedica toga javljaju i najveći valovi na svijetu.

Službeno najveći izmjereni val na svijetu iznosi 23,8 metara te je izmjeren na području Južnog oceana, nedaleko Novog Zelanda. Stručnjaci smatraju da je za vrijeme tog nevremena bilo i većih valova, no kako mjerna stanica ne snima bez prestanka, ne može se reći sa sigurnošću te se stoga službeno navodi ovaj podatak.

Najveći valovi na svijetu u usporedbi s Hrvatskom

Najveći valovi na svijetu često se pripisuju tsunamijima. I dok valovi vezani uz tsunami zbilja mogu biti impresivne visine, ipak nisu najveći na svijetu. Najviši valovi vezani uz tsunami izmjereni su do visine od 15,5 metara, što iako impresivno, nije ni približne visine kao najveći službeno izmjereni val. Osim službeno izmjerenog najvišeg vala na svijetu, neslužbeni najveći valovi na svijetu su onaj kod Norveške te se smatra da je iznosio 25,6 metara, dok za apsolutnog rekordera slovi val iz 1958. godine koji je nastao kao rezultat odrona zemlje i kamenja nakon potresa kod Aljaske.

Sada kada se znaju najveći izmjereni valovi na svijetu, red je da se spomenu i najveći valovi izmjereni u Hrvatskoj. Trenutni rekorder u Hrvatskoj je val koji je izmjeren kod otočića Sveti Andrija nedaleko Dubrovnika čija je najviša izmjerena visina iznosila nepunih 11 metara te je bio uzrokovan olujnim jugom. Iako daleko manji od najvećih valova na svijetu, ništa manje impresivan iznos.

Tagovi: