Kako je nastalo more

Kako je nastalo more

Svjetsko more u svojim njedrima okuplja sva ostala mora, kako je nastalo more

Prvo je bila voda, a kada se voda počela razdvajati, počela se ukazivati zemlja. Morska voda pokriva preko 70% zemljine površine. Svjetsko more u svojim njedrima okuplja sva ostala mora, kako je nastalo more, pa naravno razdvajanjem iz svjetskog mora. Tako su nastali Tihi ocean, Atlantski ocean, Pacifički ili Veliki ocean, Indijski ocean, Sjeverni ili Arktički ocean i Južni ili Antarktički ocean. Pridružuju im se mora koja mogu biti otvorena, zatvorena ili obalna mora. Sredozemna su sa svih strana okružena kopnom, a tjesnaci ih povezuju s oceanom.

Kako je nastalo more, međuotočna mora otoci odvajaju od oceana, rubna ili obalna mora većim svojim dijelom obale kontinenata. Manja mora se mogu od oceana razlikovati po boji, temperaturi i salinitetu, što znači da nisu sva mora jednako slana, a to ovisi o pritokama koje se ulijevaju u njega i vrsti stijena sa kojih donose minerale i ostale elemente. Ljudi koji žive na moru i od mora, oduvijek ga i istražuju.

Kako je nastalo more, što su plima i oseka i energija mora

Svako more ima svoju temperaturu koju određuje sunce i okolna klima, energiju valova koja je zadivljujuća, ali nedovoljno iskorištena. Kako je nastalo more, što su plima i oseka i energija mora, plima je narastanje mora, a oseka opadanje mora zbog gravitacijskih sila između zemlje i mjeseca. Plimni valovi također mogu imati ogromnu snagu, a u dubinama mora su ogromne zalihe nafte i plina i to sve zajedno čini golemu energiju mora koja se nedovoljno koristi.

Još su stari Grci u Antici sustavno istraživali more, imali vojnu i trgovačku flotu i more ih je hranilo i branilo, ali more može biti i olujno i neprijateljsko. Kako je nastalo more, dok je zemlja u svojoj utrobi ključala i rigala tekuću lavu koja se u vodama oceana skrutnjavala, teži sedimentni dijelovi su padali na dno oceana, a lakši su skrutnuti isplivavali na površinu kao otoci i kontinenti. Zemlja još diše i potresima i uraganima nas opominje da je mnogo toga još u nastajanju.

More hrani svoje ljude i sav život u sebi i oko sebe, kako je nastalo more

Svako more je cjelovit ekosustav i u svojim dubinama krije mnoge blagodati, ali i mnoge opasnosti, zato je proučavanje i istraživanje mora i morskih dubina od životne važnosti jednako za ljude kao i za sve stanovnike mora. More hrani svoje ljude i sav život u sebi i oko sebe, kako je nastalo more dvije trećine naše planete, čovjek je valjda od prvog palog debla u vodi i prve napravljene splavi, čamca, pa broda sve više upoznavao tu veliku vodu i umijeće življenja na njoj i od nje.

Morska flora i fauna možda nisu toliko raznovrsne kao na kopnu, ali možda kriju neke zagonetke evolucije koje tek trebaju biti otkrivene. Kao da se morska bića ne moraju toliko prilagođavati promjenama kao vrste na kopnu. Kako je nastalo more i zašto neki misle da se morski psi nisu bitno mijenjali od svog postanka bilo bi važno i za čovjeka, isto tako sjajnu eko ravnotežu mora može narušiti samo ljudsko djelovanje.


Tagovi: