Najstariji sport na svijetu

Najstariji sport na svijetu

Najstariji sport na svijetu

Najstariji sport na svijetu možemo potražiti među nekadašnjim vještinama uz pomoć kojih su ljudi doslovno preživljavali. Danas je sport svaka tjelesna aktivnost u kojoj pokušavamo pobijediti drugog natjecatelja ili pokušavamo poboljšati rezultate koje je postavio netko drugi a koji se najčešće odnose na fizičke mogućnosti ljudskog tijela.

Suvremeni čovjek nema potrebu brzo trčati kako bi spasio živu glavu ili loviti kako bi se prehranio. Ove i slične aktivnosti danas su premještene u sferu sporta, kako bi čovjek dokazao svoje sposobnosti u potpuno drugim pretpostavkama. Vođeni takvom logikom, najstariji sport na svijetu mogao bi biti bilo koja vrsta sportskog lova ili trčanje. Također, ono što možemo logički zaključiti kako su najstariji sportovi, osim za lov i trčanje, vezani za sve borilačke sportove. Naime, čovjek se uvijek kroz svoju prošlost morao boriti sa drugima pa su samim time borilačke vještine bile veoma slavljene i promicane, a iz toga su proizašla i prva sportska natjecanja sa borilačkim predznakom.

Dokazi za najstariji sport na svijetu

Teško je precizno definirati koji je najstariji sport na svijetu, međutim jasno je, bez obzira na dio svijeta, kako su najstariji sportovi vezani za ribolov, plivanje, borilačke vještine, streličarstvo i trčanje. U raznim dijelovima svijeta pronađeni su dokazi za sportska natjecanja, a jedan od najznačajnijih dokaza pronađen je u pećini Lascaux.

Ova pećina nalazi se u Francuskoj, a u njoj su pronađeni crteži na zidovima za koje se pretpostavlja da prikazuju trenutke i ljudske poze iz hrvanja i trčanja. Ako su pretpostavke točne, tada možemo reći kako su prva sportska natjecanja organizirana u hrvanju i trčanju, prije 17 000 godina. Pouzdaniji prikazi sportskih natjecanja sežu od prije 9000 godina, a pronađeni su u Mongoliji. Na ovim slikovnim prikazima može se također uočiti hrvanje, što je još jedan od dokaza kako je najstariji sport na svijetu zasigurno povezan sa vještinama koje su omogućavale pračovjeku da preživi sve opasnost, od prirodnih nedaća do ugroza od drugog pračovjeka.

Najstariji sport na svijetu i najstarije sportsko natjecanje

Ne postoji jedan najstariji sport na svijetu, pa tako ni najstarije sportsko natjecanje, međutim najstarije i najznačajnije sportsko natjecanje koje se održalo do danas su Olimpijske igre. Stari Grci pokrenuli su Olimpijske igre, koje su do danas zadržale imidž najvažnijeg i najprestižnijeg sportskog natjecanja na svijetu.

Danas se u sklopu Olimpijskih igara sportaši natječu u raznim sportovima, a mnogi od njih su nedavno uvršteni na program igara. Međutim, mnogo je sportova ostalo u programu od samog početka, kada su Grci započeli sa igrama. I u prvim olimpijskim natjecanjima spominju se sportovi poput hrvanja i trčanja, pa se može primijetiti kako se najstariji sport na svijetu može tražiti između hrvanja i trčanja. Svi najstariji spisi ili još stariji crteži u pećinama spominju i prikazuju ova dva sporta. Ova činjenica ima smisla ako znamo da je trčanje sasvim prirodna kretnja, a da je hrvanje kao vještina proizašla iz potrebe da čovjek obrani sebe od napada.


Tagovi: